1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisitutkinta

Andorralainen oikeusistuin lykkäsi Janitskinin luovutuspäätöstä joulukuulle

Päätöksen lukuisista rikoksista epäillyn Ilja Janitskin luovutuksesta Suomeen oli määrä tulla torstaina. MV-julkaisun perustajaa epäillään Suomessa noin 50 rikoksesta.

poliisitutkinta
Ilja Janitskin
Ilja JanitskinYle

Andorralainen tuomioistuin lykkäsi MV-julkaisun perustajan Ilja Janitskinin luovutuspäätöksen antamista joulukuun 19. päivälle, kertoo Janitskinin asianajaja Emilio Campoz Arauz STT:lle.

Päätös siitä, luovutetaanko lukuisista rikoksista Suomessa epäilty mies Suomeen, oli määrä tulla tänään torstaina. Päätös lykkääntyi asianajajan mukaan siksi, että tuomioistuimella oli kiireitä muiden oikeudenkäyntien kanssa.

Janitskin on odottanut päätöstä ensin vangittuna ja myöhemmin kotiarestissa Andorran lilliputtivaltiossa elokuusta lähtien.

Iltalehden mukaan Janitskin itse sai ilmoituksen istunnon perumisesta viime hetkellä. Hänet on vangittu Suomessa jo viime syksynä poissaolevana muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja törkeästä kunnianloukkauksesta.

Häntä epäillään poliisin mukaan yhteensä noin 50 rikoksesta. Rikosepäilyt liittyvät hänen pyörittämäänsä MV-julkaisuun.

Otettiin kiinni loppukesästä Suomen pyynnöstä

Interpol otti Janitskinin kiinni Andorrassa elokuussa Suomen viranomaisten pyynnöstä. Janitskinin asianajajan mukaan Suomen luovutuspyynnössä oli puolustuksen mielestä teknisiä virheitä, mutta oikeus katsoi, että virheet ovat korjattavissa eivätkä ne vaikuta luovutuspäätökseen.

Luovutuspyyntöä hoitava oikeusministeriön hallitusneuvos Juhani Korhonen kertoo, että virheet eivät ole kovin dramaattisia.

– Luovutuspyyntö oli käännetty espanjaksi, ja siihen sisältyvät lakiviittaukset olivat vakiintuneen kansainvälisen tavan mukaisesti englanniksi. Andorralainen tuomioistuin halusi nämäkin lakiviittaukset espanjaksi, ja ne sitten käännätettiin heille. Kyse ei ollut sen kummemmasta, Korhonen sanoo.

Jos oikeus päättää luovuttaa Janitskinin Suomeen, hänellä voi olla vielä mahdollisuus valittaa päätöksestä korkeampaan oikeusistuimeen. Luovutusasioita paljon hoitanut asianajaja Markku Fredman arvioi aiemmin STT:lle, että luovuttaminen Andorrasta Suomeen voi kestää viikoista kuukausiin, mikäli Janitskin päätetään luovuttaa.

Ensimmäinen luovutuspyyntö Andorrasta

Hallitusneuvos Korhonen kertoo, että kyseessä on ensimmäinen Andorraan tehty luovutuspyyntö hänen yli 20-vuotisen uransa aikana. Hänen mukaansa luovutusmahdollisuus perustuu Andorran tapauksessa Euroopan neuvoston rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista koskevaan yleissopimukseen.

– Sopimuksen mukaisena edellytyksenä on, että epäillyistä rikoksista voi Andorran lain mukaan seurata vankeutta vähintään vuosi, Korhonen kertoo.

Hän ei lähde arvioimaan tarkemmin, täyttyykö tämä vaatimus, mutta toteaa, että epäiltyjä rikoksia on niin iso nippu, että vaatimus täyttynee. Jos Janitskin luovutetaan ja päätös on lainvoimainen, keskusrikospoliisi sopii Andorran viranomaisten kanssa luovuttamisesta ja käy hakemassa Janitskinin Suomeen.

Lue seuraavaksi