1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntapolitiikka

Kalervo Kummolan ehdotus Tampereen ja Akaan kuntaliitoksesta hämmentää: "Kokoomuspojat ovat saaneet kahvilla käydessään villin idean"

Kummolan mukaan Tampereen ratapiha voitaisiin siirtää Akaan Toijalaan.

kuntapolitiikka
Kalervo Kummola
Matias Väänänen / Yle

Akaassa vihreiden ja sosiaalidemokraattien johtohenkilöt tyrmäävät esityksen kuntaliitoksesta Tampereen kanssa.

Kuntaliitosta on esittänyt Tampereen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, kokoomuksen Kalervo Kummola. Hän perustelee ajatustaan Tampereen Viikko -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) muun muassa sillä, että Tampereen ratapiha voitaisiin siirtää Toijalaan. Akaan valtuuston kokoomuslainen puheenjohtaja Jaakko Leinonen kehuu lehtihaastattelussa Kummolan aloitetta.

Akaan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja vihreiden Heli Piirainen ihmettelee, että asian tiimoilta ei ole käyty poliittista keskustelua Tampereella, eikä Akaassa.

– Kokoomuksen pojat ovat mitä ilmeisimmin käyneet kahveella, saaden villin idean ja tavan saada kokoomukselle näkyvyyttä. Akaassa valtuuston puheenjohtaja Leinonen ei ole meille muille ryhmille keskusteluistaan Kummolan kanssa infonnut, siltä osin tämä oli yllätyksen lisäksi melkoinen rimanalitus ja vei uskottavuutta koko asialta, Piirainen lataa.

– Tiivis yhteistyö maakunnan ydinkaupungin kanssa on aina tervetullutta, joten siltä osin keskustelun soisi toki jatkuvan.

"Jäitä hattuun, Kummola"

Myös Akaan kunnanhallituksen demaripuheenjohtaja Harri Rämö tyrmää kuntaliitoksen.

– En kannata sellaista. Kyllä kunnan eri osien pitää olla kiinteästi yhteydessä toisiinsa, ettei tule mitään hyppykuntia, Rämö sanoo.

Tampere ja Akaa eivät ole rajanaapureita. Kuntien väliin jää Lempäälä. Rämön mukaan ratapihan siirtäminen ei ole kestävä peruste kuntaliitokselle.

– Ratapihanhan omistaa VR, eli Senaatti-kiinteistöt. Tampere voi jo nyt laajentaa sinne, jos haluaa, Rämö sanoo.

Tampereelta kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, demarien Atanas Aleksovski pitää kuntaliitosesitystä mielenkiintoisena avauksena.

Samaa mieltä ei ole Tampereen Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja, puoluesihteeri Jouni Ovaska. Hän tyrmää Kummolan avauksen harkitsemattomana ja härskinä. Ovaskan julkaisema tiedote on otsikoitu napakasti: "Jäitä hattuun, Kummola".

– Maanantaina käsittelyyn tulevasta strategiasta jätettiin nimenomaan pois linjaus kaupungin kasvusuunnasta. Nyt Kokoomus pyrkii härskisti tuomaan esityksen tästä takaisin Kummolan avulla, Ovaska sanoo.

– Muutoinkin vastuutonta toiseksi suurimmalta valtuustoryhmältä sotkea asioita sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen valmistelun ollessa kesken.

Todellisuudessa kokoomus on Tampereen valtuuston toiseksi suurin puolue SDP:n jälkeen. Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja RKP:n muodostama valtuustoryhmä on kaupunginvaltuuston suurin.

Juttua on täydennetty kello 17.00 Jouni Ovaskan kommenteilla . 10.11. kello 9.33 jutun loppuun on lisätty kappale, jossa kerrotaan Tampereen valtuuston voimasuhteista.

Lue seuraavaksi