Vangin annettiin asua yli kaksi vuotta eristyksissä – "Meillä on vankeja, joiden osalta pitää miettiä, onko vankila oikea paikka"

Vanki vältteli sosiaalisia kontakteja, ulkoilua ja jopa peseytymistä. Rikosseuraamuslaitoksen johtaja kommentoi ihmetystä herättänyttä tapausta.

vankeus
Vankilan käytävä
Sukevan vankila sai moitteet tapauksesta, jossa vangin annettiin asua yli kaksi vuotta eristysosastolla.Toni Pitkänen / Yle

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka sanoo, että tällä viikolla julkisuuteen tullut tapaus yli kaksi vuotta vapaaehtoisesti eristyksissä asuneesta vangista käydään tarkkaan läpi.

Savon Sanomat kertoi ensimmäisenä miesvangista (siirryt toiseen palveluun), joka oli asunut Sukevan vankilan eristysosastolla heinäkuusta 2013 lokakuuhun 2015. Mies vältteli sosiaalisia kontakteja eikä halunnut ulkoilla tai välillä edes peseytyä. Hän oli toivonut eristystä itse, mutta eristysosastojen ei pitäisi olla tarkoitettu kuin tilapäiseen asumiseen turvallisuussyistä.

Asiaa syyskuussa käsitellyt apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja katsoi, että vankilalla ei ollut riittäviä perusteita pitää vankia niin pitkään eristyksissä. Ratkaisun mukaan vangin käytös kertoi siitä, että hän tarvitsee apua.

– Ymmärrän, että auttaminen on erittäin vaikeaa, jos henkilö kieltäytyy yhteistyöstä. Tästä huolimatta vankilan tulee löytää keinot tilanteen ratkaisemiseksi, apulaisoikeusasiamies totesi ratkaisussaan (siirryt toiseen palveluun).

Rikosseuraamuslaitoksen johtaja Esa Vesterbacka kuvaa vangin täydellistä ja pitkäaikaista eristäytyneisyyttä Ylelle "hyvin poikkeavaksi". Hän kuitenkin jatkaa, että samansuuntaisia tapauksia tulee silloin tällöin.

– Meillä on vankeja, joiden osalta joudutaan miettimään, onko vankila oikea paikka tällaiselle henkilölle, mutta kun niitä muita sopivampia paikkoja ei oikein ole, niin tulee hyvin vaikeita tilanteita.

Suomen vankiloissa on noin sata eristysvankia

Laitoksella on Vesterbackan mukaan käytäntönä, että kaikki oikeusasiamiehen ratkaisut käydään tarkasti läpi ja niissä olleet kannanotot levitetään kaikkiin yksiköihin. Vankeuslaki on edellyttänyt vuoden 2015 toukokuusta lähtien, että erillään asumisen perusteet on otettava uudelleen harkittavaksi enintään neljän kuukauden väliajoin.

– Eristysosastoa tai matkaselliosastoa ei tule käyttää pitkäaikaiseen asumiseen. Jos tässä on ollut jotakin epäselvyyttä, niin varmaan tämän jälkeen tulee hyvin selväksi.

Suomen vankiloissa asuu päivittäin noin sata vankia erillään muista vangeista. Usein puhutaan niin kutsutuista pelkääjävangeista, joilla on syytä pelätä oman turvallisuutensa puolesta vankilassa. Vangilla voi olla esimerkiksi vihamiehiä tai velkojia muiden vankien joukossa.

– Eristysvankien määrä on mielestäni vähentynyt, mutta en näe mahdollisena, että niistä päästäisiin kokonaan eroon, Vesterbacka miettii.

Käytös ja olemus olivat "omiaan herättämään huolta"

Sukevan tapaus paljastui apulaisoikeusasiamiehelle tarkastuskäynnillä lokakuussa 2015. Toimettomana ja ilman sosiaalisia kontakteja olleen vangin varautunut käytös ja olemus olivat tuolloin "omiaan herättämään tarkastajien huomion ja huolta".

Vankilan vastauksen mukaan mies oli sijoitettu eristysosastolle, koska hän itse toivoi sitä turvallisuutensa vuoksi. Vankitietojärjestelmään oli kirjattu, ettei mies voisi asua muiden vankien seassa vasikoinnin (muiden rikollisten ilmiantamisen) vuoksi.

Vangille oli yritetty etsiä sopivaa paikkaa asuinosastolta, mutta hän ei ollut suostunut siihen. Hän ei ollut myöskään suostunut keskustelemaan esimerkiksi vankilan pastorin kanssa.

Eristysosastoa ei tule käyttää pitkäaikaiseen asumiseen. Jos tässä on ollut epäselvyyttä, niin varmaan tämän jälkeen tulee hyvin selväksi.

Esa Vesterbacka

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona Sukevan vankilan varajohtajan kertoneen (siirryt toiseen palveluun), että kyseinen vanki ei ole enää rangaistustaan suorittamassa vankilassa.

Sukevan vankila on 185-paikkainen suljettu vankila miehille. Viime vuonna keskivankiluku oli 175.

Korjaus 10.11: Korjattu Esa Vesterbackan titteli Rikosseuraamuslaitoksen johtajasta pääjohtajaksi.