"Sivullisten rähinöinti" toi painetta pelastusharjoitukseen – "Häiriköt" tarrasivat palomiesten letkuihin

Suuronnettomuusharjoituksessa varauduttiin sivullisten häiriköintiin.

pelastustoiminta
Yle Uutiset Pirkanmaa: Suuronnettomuusharjoitus paljasti kehittämistarpeita
Yle Uutiset Pirkanmaa: Suuronnettomuusharjoitus paljasti kehittämistarpeita

Tulipalo syttyy satapäisen yleisöjoukon keskellä maahanmuuttajien tukikonsertissa Tampereen Lielahdessa. Kymmenet ihmiset joutuvat pulaan, kun vanhan tehdasrakennuksen uloskäynnit ovatkin tukossa.

Onnettomuuspaikalle saapuu kymmeniä paloautoja ja ambulansseja.

Pelastajien työtä onnettomuuspaikalla vaikeuttavat maahanmuuttoa vastustavat henkilöt, ja poliisi joutuu turvaamaan tilannetta.

Kyseessä ei ole tositilanne, vaan Pirkanmaan pelastuslaitoksen järjestämä suuronnettomuusharjoitus. Viranomaisten yhteisen harjoituksen taustalla on yleismaailmallisen ja Euroopan turvallisuustilanteen heikkeneminen.

Viranomaisten toimintaa häiritsevät sivulliset ovat tulleet tutuiksi Pirkanmaalla.

– Meillä on ollut tällaisia tilanteita muutama vuosi takaperin jo, että on palomiesten työtä häiritty ja letkuja taiteltu. Myös poliisi on saanut osakseen vastustusta mielenosoituksissa, kertoo Pirkanmaan pelastuslaitoksen palomestari Ville Naskali.

Suuronnettomuusharjoitus paljasti kehittämistarpeita johtokeskuksen tekniikassa ja viranomaisten keskinäisessä viestinnässä.

– Toiset viranomaiset puhuvat ilmansuunnilla ja koordinaateilla, kun taas toiset käyttävät kadunnimiä. Helpottaisi, jos sama asia kerrottaisiin samalla tavalla, kertoo palopäällikkö Jyrki Paunula.

Katso jutun pääkuvasta aukeavalta videolta, kuinka näyttäväksi ja toden tuntuiseksi Lielahdessa pidetty suuronnettomuusharjoitus oli rakennettu.