Iso-Britannia aikoo hankkia satoja panssaroituja ajoneuvoja – apulaispuolustusministeri kävi tutustumassa Patrian tuotantoon Hämeenlinnassa

Patria on mukana kilpailemassa panssaroitujen ajoneuvojen toimituksesta. Brittiministeri kävi tiistaina tutustumassa tarjontaan.

Puolustustarviketeollisuus
Patrian AMV-vaunu.
Suomalaiset panssaroidut ajoneuvot kiinnostavat myös Englannissa.Ville Välimäki / Yle

Puolustuskonserni Patria tarjoaa Amvxp-ajoneuvoaan Englannin maavoimille.

Iso-Britannian apulaispuolustusministeri Mark Lancaster on myös tutustunut (siirryt toiseen palveluun)tällä viikolla Hämeenlinnassa Patrian ajoneuvotuotantoon. Vierailu toteutui, koska Lancaster osallistui samaan aikaan Pohjoisen ryhmän puolustusministereiden työistuntoon Helsingissä.

Tiistaisesta vierailusta kerrottiin myös Iso-Britannian puolustusministeriön Twitter-tilillä (siirryt toiseen palveluun).

Englannin maavoimat on hankkimassa lähivuosina mahdollisesti noin kahdeksansataa amv-tyyppistä ajoneuvoa ja Patrian on yksi vaihtoehto Iso-Britannian puolustusvoimien Mechanised Infantry Vehicle (MIV) -hankkeessa.

Hankinnan arvoksi on julkisuudessa arvioitu lähes kolme miljardia euroa. Hankkeen toteutuksesta ja toteutustavasta ei ole kuitenkaan vielä täyttä varmuutta.

Ylen saamien tietojen mukaan Englannin suurkaupasta kilpailee suomalaisten ohessa moni puolustusvälinevalmistaja. Niistä eurooppalaisittain tunnetuin on saksalainen Rheinmetall.

Patrian ajoneuvot koottaisiin lähes kokonaan Englannissa, mutta suunnittelutyö on suomalaista.

Patrian mukaan amv-ajoneuvoja on joko toimitettu tai tilauksessa tällä hetkellä 1 600 kappaletta. Määrä tekee siitä Euroopan markkinajohtajan omassa luokassaan.

KORJAUS: 20.11.2017 klo 9.40: Korjattu otsikkoa, puhutaan panssaroiduista ajoneuvoista, joita on useilla eri valmistajilla.