Suomen suurimpiin kuuluva ammattikorkeakoulukampus löytyy pian Hämeenlinnan Visamäestä

Hämeen ammattikorkeakoulu sekä kampuksella toimivat yritykset työntekijöineen nostavat Visamäen kampuksen henkilömäärän yli 5 000:n. Kasvua haetaan edelleen.

Hämeen ammattikorkeakoulu
Ministeri ja rehtori leikkaavat nauhaa ammattikorkeakoulun aulassa
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja rehtori Pertti Puusaari leikkaavat nauhan uudistuneen Visamäen kampuksen kunniaksi.Tiina Kokko / Yle

HämeenlinnaHämeen ammattikorkeakoulussa otetaan isoja askeleita. Juuri on valmistunut uudistus, jossa ammattikorkean Hämeenlinnan kantakaupungin toiminnot keskitetään saman katon alle Visamäkeen.

Visamäen kampuksella on pian peräti 4 500 hamkilaista, kun sosiaali- ja terveysalan koulutus ja tutkimus saadaan siirrettyä Lahdensivulta Visamäkeen.

Ammattikorkeakoulukampus on vielä mittavampi, kun lukuun yhdistetään kampuksen sadan yrityksen tuhatkunta työntekijää.

Jos asian haluaa ilmaista hienommin, Visamäessä sijaitsee ammattikorkeakoulupohjainen innovaatiokeskittymä.

Kampukselle myös uusia palveluja

Sosiaali- ja terveysala eli hyvinvointiosaamisen yksikkö pääsee Visamäessä täysin uusiin tiloihin. Modernien tilojen lisäksi opiskelijat saavat käyttöönsä nykyaikaiset laitteet ja välineet.

– Kaikille tämä [uudistus] tarkoittaa sitä, että meidän opiskelijat pääsevät samaan paikkaan. Yhteisöllisyys korostuu, kun kampukset yhdistyvät, sanoo Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HAMKOn puheenjohtaja Sara Holm.

Liiketaloutta opiskeleva Holm on itse tyytyväinen uuteen kirjastoon.

Sairaalahuoneeksi sisutettu simulaatio-oppimisympäristö
Uusi simulaatio-oppimisympäristö uudisrakennuksessa, johon sijoittuvat sosiaali- ja terveysalan opiskelijat.Tiina Kokko / Yle

– Siellä on todella ollut mukava tehdä opinnäytetyötä ja tavata erilaisia toimeksiantajia ja yhteistyökumppaneita.

Uusista tiloista on innoissaan myös HAMKin rehtori Pertti Puusaari. Kun ollaan yhdessä samalla alueella, tarjoaa se uusia tilaisuuksia monialaisuudelle ja parantaa myös opiskelijoiden palveluja.

Uudistunut kampus saa myös lisää opiskelija-asuntoloita, kaupan ja huoltoaseman.

HAMKissa alkaa kansainvälinen tohtorikoulutus

Vaikka paljon on tapahtunut, rehtori katsoo myös tulevaisuuteen. Yksi seuraavista askeleista on kansainvälisen tohtorikoulutuksen aloittaminen.

Marraskuun 15. päivänä HAMK allekirjoittaa sopimuksen brasilialaisen Feevalen yliopiston kanssa.

– Tohtoritutkinnot myöntää Feevalen yliopisto, mutta kaikki koulutus ja tekeminen on hamkilaisten toimintaa.

Puusaari arvelee, että sopimus on ammattikorkeakoulutasolla valtakunnassa ensimmäisten joukossa ellei peräti ensimmäinen.

– Meille se tarkoittaa sitä, että tässä korkeakoulukeskuksessa on kaikki korkeakoulun tasot.

HAMK halusi kumppaniksi nimenomaan tahon, joka mahdollistaa sen, että koulutus voidaan toteuttaa hamkilaisin voimin.

Hämeen ammattikorkeakoulun rakennus ulkoa Visamäessä
Tiina Kokko / Yle

– Me olemme itse asiassa ajatelleet niin, että tänä päivänä ei kauheasti kannattaisi rakentaa korkeakoulua pelkästään kotimaisen yhteistyön varaan. Lähtökohtaisesti pitää hankkia kansainvälistä tekemistä, jolloin saa kilpailuetua joka suhteessa.

Visamäen kampusalueen avajaisissa oli paikalla myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Hän muistutti, että HAMKilla on kasvava merkitys koko Kanta-Hämeelle.

– HAMK vastaa meidän korkeakoulutuksesta, on meidän osaamistason nostaja ja sen lisäksi kiihdyttää kovasti kehitystä. Tuottaa uudenlaista osaamista, luo uudenlaisia kumppanuuksia, tutkii, kouluttaa ja on kansainvälisesti vetovoimainen, kansainvälistyvä ja mielenkiintoinen, kehuu ministeri, joka on itsekin kantahämäläinen.

Päivitetty 10.11.2017 klo 15.05: Otsikkoa ja tekstiä on muutettu, Hamkin kampus ei ole Suomen suurin, kuten oppilaitos kertoi aikaisemmassa tiedotteessaan.