1. yle.fi
  2. Uutiset

Urheilu-Suomi-sarjalle yllättävä tunnusbiisi: Saimaa-yhtye otti vaikutteita Ritari Ässästä ja Commodore 64:stä

Saimaa-yhtyettä luotsaavan muusikko Matti Mikkolan innoittajina toimivat 80-luvun tietokonepelit sekä tv-sarjat.

musiikki
Urheilu-Suomi-dokumentti
Urheilu-Suomi-dokumentin musiikkivideo

Nyt ei tullut sitä, mitä tilasitte. Näin viestitti muusikko Matti Mikkola Ylen Urheilu-Suomi-dokumenttisarjan tekijöille. Häneltä oli tilattu tunnuskappale sarjaan tietyillä ehdoilla, mutta sävellystyö ei tyydyttänyt Mikkolaa.

Sen sijaan hän teki biisin vapaassa tilassa, turhautuneena musiikkibisnekseen ja sen ahtauteen ja kankeuteen. Vaikka se ei ollut lainkaan, mitä häneltä oli tilattu, Mikkolalle tuli musiikista sankarillinen ja urheilullinen fiilis.

Lisäksi hän ei halunnut tehdä musiikkia pelkästään itse vaan Saimaa-yhtyeensä kanssa.

– Laitoin dokumentin tekijöille viestiä, että jos oltaisiin Ruotsissa tai Norjassa, sarjan musiikin tekisi joku indiebändi.

Ylen väki yhtyi näkemykseen. Näin Matti Mikkolan Saimaa-yhtye päätyi tekemään dokumenttisarjaan tunnuskappaleen sekä koko soundtrackin.

Urheilu-Suomi-dokumenttisarja on monipuolinen katsaus suomalaiseen urheiluun ja urheilijoihin sekä urheiluhulluun kansaan. Sarjassa on mukana huippu-urheilijoita kuten Jari Litmanen, Jani Sievinen, Lasse Viren, Jarkko Nieminen, Matti Nykänen ja Kiira Korpi.

Parjattu “miltä nyt tuntuu?” on urheilun kiinnostavin kysymys – Uusi dokumenttisarja piirtää kokovartalokuvan urheiluhullusta Suomen kansasta

Jani Sievinen ilmoitti isälleen urheilu-uran päättymisestä tekstiviestillä – "Olisit nyt edes voinut soittaa”

Urheilumusiikin laiha historia

Kun Saimaa alkoi tehdä soundtrackiä Urheilu-Suomi-dokumenttisarjaan, bändikollega sanoi Matti Mikkolalle, että onhan tällaisia urheilulevyjä tehty ennenkin. Itsestään selvänä pidetty ajatus oli kuitenkin valemuisto. Varsinaisesti urheilua varten tehtyä musiikkia on vähän.

Urheilutapahtumissa ja matseissa soivat usein samat klassikot, kuten Queenin We will rock you (siirryt toiseen palveluun), Survivorin Eye of the tiger (siirryt toiseen palveluun) ja Daruden Sandstorm (siirryt toiseen palveluun). Tunnetuin urheilua varten tehdyistä kappaleista lienee vuonna 1981 julkaistun Tulivaunut-elokuvan tunnuskappale Vangelisin Chariots of fire (siirryt toiseen palveluun). Elokuva kertoo olympialaisiin valmistautuvista brittiurheilijoista.

Matti Mikkola otti haasteen vastaan. Hänestä oli inspiroivaa alkaa tehdä musiikkia ajatellen urheilua.

– Siinä pitää olla liikunnallisuutta, liikettä ja rytmiikkaa. Urheiluun liittyy myös kiehtovia tarinoita. On komedioita, tragedioita ja sankaritarinoita.

Sankarillisia melodiakulkuja

Matti Mikkola palasi omiin lapsuudenajan urheilumuistoihin. Hän on syntynyt 1970-luvun puolivälissä, joten vahvimmat kokemukset ovat seuraavalta vuosikymmeneltä.

1980-luku on suuren yhtenäiskulttuurin aikaa, jolloin menestykset mäkihypyssä, formuloissa tai jääkiekossa ravisuttivat kaikkia suomalaisia. Mikkolan mielestä vastaavaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ei ole ollut ennen sitä eikä sen jälkeen.

Nuori Matti Nykänen.
Mäkihyppääjä Matti Nykänen sai aikaan fanihysteriaa 1980-luvulla.Pentti Pekkala

Musiikillisesti 80-luku vei Mikkolan ajatukset tietokonepeleihin, joita hän tahkosi lapsena. Commodore 64 -koneella pelatuissa urheilupeleissä musiikki on yksinkertaista syntetisoitua instrumentaalimusiikkia, joka vauhdittaa pelitunnelmaa. Suosittuja pelejä olivat esimerkiksi Summer games ja Winter games.

– Toinen oli 80-luvun suositut tv-sarjat, kuten Miami Vice, Katuhaukka ja Ritari Ässä. Niiden musiikissa on rytmiä, pulssia ja sykettä. Se on vauhdikasta ja tihkuu jännitystä.

Mikkola alkoi säveltää musiikkia dokumenttisarjaan nämä mielessään.

– 80-luvun sankarilliset melodiakulut ja harmonian sävyt sopivat urheilun draamaan, jossa on voittoja ja tappioita.

Röökipojat varkaissa

Saimaa-yhtye tunnetaan 1970-lukuun nojaavasta progressiivisesta musiikista. Urheiludokumenttia varten heidän piti tehdä asioita uudella tavalla. Kun aikaisemmin musiikkia soitettiin pelkästään analogisesti ja akustisesti, nyt otettiin läppärit esiin.

– Sämpläsimme mukaan selostuspätkiä ja luuppasimme rumpuja. Teimme myös jumittavia elokuvallisia ja psykedeelisiä äänimaisemia, jotta kuulijat pääsevät musiikkimatkalle.

Aivan pelkästään 1980-luvun musiikissa ei pysytä, sillä mukaan on livahtanut hieman 1960- ja 70-lukujen viihdemusiikkia sekä hip hop -tyyliä 90-luvulta.

Urheilu-Suomi-dokumenttisarja
Urheilu-Suomi-dokumenttisarjaSara Köteleki / Yle

Urheilu-Suomen soundtrack ilmestyy loppuvuoden aikana. Saimaa aikoo esittää kappaleita vielä livenäkin, mahdollisesti ensi kesänä.

Matti Mikkola pitää uusista musiikkikokeiluista, mutta urheiluprojekti suorastaan naurattaa häntä.

– Me muusikot emme todellakaan ole mitään urheilumiehiä, vaan niitä jotka pesäpallokentän laidalla polttivat tupakkaa. Sen takia tämä on tuntunut kiehtovalta ja kielletyltä. Vähän kuin olisi oltu varkaissa, Mikkola virnistää.

Urheilu-Suomi alkaa Yle Teemalla keskiviikkona 15.11. klo 21. 10-osaisen dokumenttisarjan uusi jakso aina keskiviikkoisin Yle Areenaan. Sarjan jaksot esitetään myös Yle TV2:lla aina torstaisin klo 19, Yle Teemalla lauantaisin klo 16.20 ja Yle TV2:lla sunnuntaisin klo 20.

Urheilu-Suomen keskusteluohjelma Yle Puheella torstaisin klo 15. Urheilijoiden henkilökuvia lauantaisin klo 12:n jälkeen Radio Suomessa.

Urheilu-Suomi

Lue seuraavaksi