Hallitus kaavailee viljelijöille verohelpotuksia – satovahinkojen vakuutukset ehkä verovapaiksi

Maatalousministeri Jari Lepän  (kesk.) mukaan viljelijöiden ottama satovahinkovakuutus pitäisi vapauttaa vakuutusmaksuverosta.

maanviljelijät
Puimuri kaurapellolla.
Katja Halinen / Yle

Viljelijät ovat joutuneet pettymään pahasti tänäkin vuonna. Kuluvan vuoden sato on jäämässä heikoimmaksi seitsemään vuoteen.

Epävarmuutta viljelijöiden keskuudessa lisää sekin, että Suomessa luovuttiin valtiovetoisesta satovahinkojen korvausjärjestelmästä parisen vuotta sitten. Syitä perinteisen järjestelmän romuttamiseen oli kaksi.

– Osin johtui EU:n uudistuksista ja toisaalta sekään järjestelmä ei enää ollut toimiva, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.

Viljelijöiden on nyt varauduttava katovuosiin omilla vakuutuksillaan. Vain kourallinen viljelijöistä on tähän menessä näin tehnyt.

Maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo ymmärtävänsä korvausjärjestelmän uudistamisen murrosvaiheen vaikeudet. Lepän mukaan hallitus selvittää parhaillaan keinoja, joilla vakuutusjärjestelmä sadaan käyntiin.

Kilpailijamaissa kyseistä veroa ei ole

Pohdinnassa on satovahinkovakuutusten vapauttaminen vakuutusmaksuverosta. Satovahinkovakuutuksiin sisältyy 24 prosentin vakuutusmaksuvero.

– Vero pitäisi poistaa ja hallitus on neuvotteluissaan päättänyt selvittää ne keinot, joilla vakuutusjärjestelmä saadaan liikkeelle, Leppä sanoo.

Ylen Mikä maksaa –radio-ohjelmassa maa- ja metsätaloustuottajain MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kuvasi korvausjärjestelmän murrosvaihetta viljelijöiden kannalta varsin vaikeaksi.

Hyötyjinä vain pankit ja vakuutusyhtiöt?

Esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa markkinaehtoisessa korvaamisessa on pitkät perinteet. Suomessa tuotteitakaan ei ole ollut pitkään ja laajalti saatavissa. Perinteisen valtiovetoisen korvausjärjestelmän romuttamiseen ajoivat muun muassa EU:n uudistukset.

Ministerin mukaan monissa kilpailijamaissa ei kyseistä vakuutusmaksuveroa ole.

– On nyt hyvä, että meilläkin selvitetään voitaisiinko se poistaa, Leppä sanoo.

Leppä ei usko tilanteeseen, jossa vain vakuutusyhtiöt ja pankit hyötysivät uudistuksesta.

– Tuotteen pitää olla sellainen, että se kiinnostaa vakuutuksen ottajia.

"Joku turva pitäisi viljelijöilläkin olla"

Lepän mukaan kehitysprosessia leivotaan yhdessä alan toimijoiden kanssa.

– Joku turva viljelijöilläkin pitää olla, koska tilanne on muuttunut.

Leppä sanoo, että erittäin vaikeisiin satovuosiin varautuminen on sekä veronmaksajien että viljelijöiden etu.

– Tämä on sekä viljelijän että veronmaksajan etu, että kyetään varautumaan erittäin hankaliin satovuosiin.

Lepän mukaan viljelijät ovat olleet tänä syksynä tilanteessa, joka ei saisi toistua.

Kuluvan vuoden sato on jäämässä selvästi keskivertoa heikommaksi. Osassa maata korjamatta jää heikon sään vuosi jopa kolmannes sadosta.

Tappioita syntyy paitsi menetetystä sadosta myös kostean kesän aiheuttamista laatuvaurioista sekä märän viljan kuivattamisesta koituvista kustannuksista.