Piraattivaltuutettu kerää sähköisiä kannattajakortteja presidenttikisaan – Asiantuntijat: Kortteja tuskin hyväksytään

Presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Petrus Pennasen mukaan kannattajakortin sähköinen allekirjoitus on Suomessa täysin yhtä pätevä kuin paperille tehty.

presidentinvaalit
Petrus Pennanen
Yle Uutisgrafiikka

Piraattipuolueen helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Petrus Pennanen haluaa asettua ehdolle lähestyvissä presidentinvaaleissa. Pennanen alkoi viime viikolla kerätä ehdokkuuteen vaadittavia 20 000 kannattajakorttia.

– En ole lähtenyt mihinkään vaaleihin niin että mietin etukäteen mahdollisuuksiani, vaan lähden kertomaan, mitä mieltä olen. Ihmiset sitten kannattavat, jos ovat samaa mieltä.

– Tässä on esimerkkejä presidentinvaaleista, joissa on sattunut aika yllättäviä tuloksia, Pennanen sanoi.

Pennanen ja hänen kannattajansa eivät kuitenkaan aio kerätä kortteja omin käsin, vaan niitä kerätään Petrus2018-verkkosivulla, jossa kannattajakortin voi täyttää ja allekirjoittaa sähköisesti.

Hänen mukaansa vallalla on väärä käsitys, että näin ei voisi kortteja kerätä.

– Voimme printata kaikki kortit ja viedä ne sinne [vaalipiirilautakuntaan]. Ne ovat ihan samanlaisia kuin paperiset, mutta niissä on sähköinen allekirjoitus. Se on yhtä pätevä kuin paperille tehty, Pennanen sanoi.

Pennanen ei ole tiedustellut etukäteen Helsingin vaalipiirilautakunnasta, miten siellä mahdollisesti tulostettaviin kannattajakortteihin aiotaan suhtautua.

Hänen mukaansa edessä voi olla jopa oikeudenkäynti, jos hänen ehdokkuutensa estetään ilman perusteita.

– Tämähän menee ihan banaanivaltioksi, jos alamme pudottaa ehdokkaita, vaikka mitään laillista ongelmaa ei ollutkaan.

"Sähköisiä kortteja ei hyväksytä"

Helsingin vaalipiirilautakunnan sihteeri Heikki Liljeroos suhtautuu hyvin varauksellisesti Pennasen hankkeeseen.

Liljeroos kertoo, että piraattipuolueelle on kerran aiempien vaalien yhteydessä vastattu, että sähköisesti allekirjoitettuja kortteja ei hyväksytä.

– Vakiintunut tulkinta on, että [sähköisesti kerättyjä] kortteja ei hyväksytä. Jos meille näitä toimitetaan niin silloin vaalipiirilautakunta joutuu ottamaan kantaa. Ja jos Petrus Pennanen tätä kysyy, niin silloin tietenkin otamme siihen kantaa, Liljeroos sanoi.

Helsingin vaalipiirilautakunnalle asia kuuluu siksi, että se ottaa vastaan presidenttiehdokkaiden ehdokashakemukset ja valitsijayhdistysten perustamisasiakirjat kannattajakortteineen. Vaalipiirilautakunta tekee myös päätöksen presidentinvaalien ehdokasasettelusta.

Liljeroosin mukaan tähän mennessä kaikki ehdokkaaksi aikovat ovat toimittaneet omakätisesti allekirjoitetut kannattajakortit. Pennanen olisi ensimmäinen poikkeus tähän käytäntöön.

– Saatamme tarvita kortteja alkuperäisessä muodossa ja jos niitä ei ole, niin silloin ollaan vaikeuksissa, Liljeroos sanoi.

Sähköiset kortit tulevaisuutta

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä on Liljeroosin kanssa asiassa samoilla linjoilla.

Jääskeläinen korostaa, että Helsingin vaalipiirilautakunta tekee lopullisen päätöksen, jos Pennanen saa kannattajakortit kasaan.

Hänen mukaansa lain nykyinen tulkinta ei salli sähköisesti allekirjoitettuja kortteja.

– Kannattajakortissa tulee olla kannattajan omakätinen allekirjoitus ja tämän vuoksi kortin on oltava paperimuodossa, Jääskeläinen sanoi.

Pennasen menettely voi olla hyvinkin mahdollista tulevaisuudessa, mutta ei vielä tänä päivänä.

Oikeusministeriö on käynnistänyt hankkeen, jossa olisi mahdollista kerätä ensi vaiheessa puolueen rekisteröintiin vaadittavia kannattajakortteja sähköisesti. Myöhemmin tulisivat mukaan mahdollisesti vaaleja varten perustettavat valitsijayhdistykset.

– Tulevaisuutta tämä on, ja mekin olemme sitä edistämässä, mutta tällä hetkellä menettely on manuaalinen, Jääskeläinen sanoi.