1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saudi-Arabia

Saudi-Arabia käskee kansalaisiaan poistumaan Libanonista

Saudien epäillään pitävän Libanonin eronnutta pääministeriä kotiarestissa.

Turisteja Libanonin pääkaupungissa Beirutissa. Saudi-Arabia käskee kansalaisiaan lähtemään Libanonista. Kuva: Haitham Moussawi / AOP

Saudi-Arabia on määrännyt kansalaisensa poistumaan Libanonista. Maiden hallitusten välit ovat tulehtuneet.

Maan hallitusta edustava tiedotustoimisto kehotti lyhyessä lausunnossa Libanonissa asuvia tai siellä vierailevia saudeja poistumaan mahdollisimman nopeasti maasta. Kehotuksen mukaan missään muussakaan maassa asuvien saudien ei pidä matkustaa Libanoniin.

Libanonin pääministeri Saad Hariri järkytti viime lauantaina ilmoittamalla Saudi-Arabiasta käsin erostaan televisiossa. Hän sanoi pelkäävänsä henkensä puolesta. Hariria ei ole nähty Libanonissa ilmoituksen jälkeen.

Kaksi Libanonin hallituksen korkeaa virkamiestä syytti Saudi-Arabiaa Haririn pitämisestä vankina Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa. Kolmas hallituksen edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille, että Saudi-Arabia käski Hariria eroamaan ja pitää häntä nyt kotiarestissa. Saudi-Arabia kiistää tämän.

Saudi-Arabian vihollisenaan pitämä Hizbollah-järjestö istuu Libanonin hallituksessa. Saudi-Arabia on pitänyt Hizbollahin saamaa asemaa Libanonin sodanjulistuksena kuningaskuntaa vastaan.

Hizbollahia tukee Iran, jonka kanssa Saudi-Arabia käy valtataistelua. Lue Ylen juttu alueen mahtien välien kiristymisestä täältä.

Saudi-Arabian kehotuksen jälkeen myös Kuwait määräsi kansalaisensa poistumaan Libanonista.

Lisää prinssejä kuultavaksi korruptiosta

Samaan aikaan torstaina kerrottiin, että Saudi-Arabia kutsui 208 henkilöä kuultavaksi osana laajaa tutkintaa. Tutkinnassa epäillään sadan miljardin dollarin väärinkäytöksiä kuten kavalluksia ja korruptiota viime vuosikymmenien aikana.

Henkilöistä seitsemän vapautettiin ilman syytteitä, muut ovat yhä pidätettyinä. Myös noin 1700 pankkitiliä on jäädytetty.

Asiantuntijoiden mukaan pidätykset ovat kruununprinssi Mohammed bin Salmaninin voimannäyttö, jonka tarkoituksen työntää syrjään mahdolliset kilpailijat ja arvostelijat. Puhdistusoperaatio kohdistuu korkea-arvoisiin prinsseihin, virkamiehiin, sotilashenkilöihin ja liikemiehiin.

Hallituksen mukaan kuultavien henkilöiden nimiä ei kerrota, koska heidän yksityisyyttään halutaan kunnioittaa.

Pidätysten sarja alkoi jo viikonloppuna. Kruununprinssi pidätytti tuolloin myös viimeisen todellisen haastajansa, prinssi Mutaib bin Abdullahin.