Chicagon oikeustalo kuhisi väkeä, kun Obama ilmoittautui valamiespalveluun – video: "Mä sekoan"

Entisen presidentin parituntinen oikeustalolla meni nimikirjoitusten antamiseksi. Valamiehistöön häntä ei valittu.

Barack Obama
Uutisvideot: Obama ilmoittautui valamiespalveluun Chicagossa
Uutisvideot: Obama ilmoittautui valamiespalveluun Chicagossa

Kun Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama lähti keskiviikkona täyttämään kansalaisvelvollisuuttaan, se ei onnistunut ilman mediasirkusta.

Obama saapui chicagolaiselle oikeustalolle aamupäivällä ilmoittautuakseen valamiespalveluun. Koska asia oli jo etukäteen tiedossa, turvatoimet olivat tiukat ja talon ulkopuolella päivysti runsaasti median edustajia, kun presidentti ajoi paikalle autosaattueessa.

Kamerapuhelimella sisällä kuvatulla videolla näkyy, kuinka henkilökunta ja muut valintaprosessiin osallistuneet ottavat Obaman vastaan rec-nappi pohjassa. Tunnelma tavallisesti hiljaisessa tilassa oli kuin kokkareilla, kuvattiin.

– Mä sekoan, kuuluu ytimekäs kommentti videolla.

Jotkut olivat varustautuneet Obaman kirjalla siltä varalta, että presidentiltä heltiäisi nimikirjoitus.

– Katsokaa nyt tätä. Tiesitkö, että olen tulossa, Obama kysyy videolla mieheltä, joka ojentaa hänelle presidentin omaelämäkerrallista Dreams From My Father -kirjaa.

Obamaa ei valittu

Entinen presidentti ei tullut valituksi valamiehistöön. Tuomari Timothy Evans sanoi kuitenkin toimittajille, että tämä olisi valmis hoitamaan tehtävän, jos määräys tulisi.

On epävarmaa, tulisiko sellaista määräystä koskaan. Yhdysvalloissa syyttäjä tai puolustusasianajajat voivat hylätä valamiesehdokkaita, joita eivät pidä sopivana, ja entisen presidentin istuttaminen valamiehistöön voisi olla monella tavoin hankalaa.

Obama sai kutsun valamiespalveluun myös toimiessaan presidenttinä vuonna 2010, mutta sai tuolloin lykkäystä.

Ensimmäinen palveluun kutsuttu ja paikalle ilmestynyt presidentti Obama ei suinkaan ole. Edellinen kerta oli vuonna 2015, kun George W. Bush teki samanlaisen matkan oikeustalolle Dallasissa. Bushiakaan ei tuolloin valittu valamiehistöön.

Lähteet: AP, AFP