Uusi piispa vetää harteilleen tuhansien eurojen kaavun – ässänä hihansuussa Herran siunaus

Tekstiititailteilija Helena Vaari suunnitteli ja toteutti kaavun pika-aikataululla. Vaari maalasi ompelukoneellaan kaapuun muun muassa Helsingin tuomiokirkon pohjapiirroksen.

tekstiilisuunnittelijat
Helena Vaari
Heikki Kiseleff / Yle

Tekstiilitaiteilija Helena Vaari esittelee luonnosta sinisestä kaavusta ja selaa samalla kuvia Helsingin tuomiokirkosta. Kuvissa vaalea kirkko kohoaa sinistä taivasta vasten.

Sininen ja valkoinen toistuvat eri sävyissä myös Vaarin suunnittelemassa, Helsingin uuden piispan Teemu Laajasalon liturgisessa vaatetuksessa: kaavussa, hiipassa ja stolassa.

– Ne nähdään ensimmäisen kerran sunnuntaina, kun piispa vihitään virkaan. Siihen asti ne ovat tuomiokapitulin pyynnöstä salaisia, Helena Saari kertoo.

Kaikki piispankaavut ovat erivärisiä. Sävy vaihtelee asiakkaan toiveen mukaan, kertoo taiteilija.

– Teemu Laajasalon toive oli, että kaapu olisi sininen ja toivomuksena oli myös, että siinä olisi yksinkertaista ja selkeää kristillistä symboliikkaa, Vaari kertoo syksyn aikana pikavauhtia valmistuneesta tilauksesta.

Luonnoksessa näkyy piispankaavun selkäpuolen keskellä oleva pieni tasasivuinen risti.

– Minulle olennaista oli, että siinä olisi keskiössä risti. Se on merkkien merkki. Symboliikka aukeaa kahteen suuntaan. Toisaalta siinä on Kristuksen risti ja toisaalta hiippakunnan tuomiokirkko, piispa Teemu Laajasalo kertoo ajatuksistaan.

Kaavun risti on Helsingin tuomiokirkon pohjapiirrustuksen muotoinen.

– Tässä on ajatus, että kirkko on keskellä kylää ja siitä lähtee yhteyksiä joka suuntaan, tieto kulkee ja sanoma leviää. Tämä toistaa myös sitä samaa muotoa, joka on kirkon arkkitehtuurissa, Helena Vaari kuvailee vaatekappaleen symboliikkaa.

Etupuolelta kaapu on juhlavampi. Sitä koristaa samanlainen risti.

– Siinä näkyy pieniä teitä ja kirkkoja, jotka symboloivat seurakuntia ja muita kirkkoja. Kaikki viivat symbolisoivat yhteyksiä ja polkuja.

Helena Vaari
Heikki Kiseleff / Yle

Helena Vaari sai elokuussa puhelinsoiton Helsingin tuomiokapitulista. Kapitulista kysyttiin, pystyykö Vaari tekemään piispan uuden vaatetuksen pika-aikataululla, ennen marraskuussa tapahtuvaa virkaan vihkimistä.

Vaarin ei tarvinut miettiä kahta kertaa.

– Minun mielestäni tämä on kunnia. Sanoin heti, että ehdin, Vaari kertoo.

Niinpä tekstiilitaiteilija raivasi kalenteristaan urakalle aikaa.

– On ollut lyhyt aika suunnitella ja hankkia kankaat. Olen myös taidekirjonut kaikki osat itse. On ollut hässäkkää, hollolalainen Vaari huokaa.

Teemu Laajasalo
Teemu Laajasalo vihitään virkaan tämän viikon sunnuntaina. Antti Kolppo / Yle

Parasta villaa ja uniikkia tekniikkaa

Kaapu maksaa 8 000 euroa, sillä se on tehty parhaasta, italialaisesta pukuvillasta.

– Se on tehty kaikkein pisimmästä villakuidusta, mitä löytyy. Laatu on erittäin hyvä.

Kaapua ei tehdä kangaspuilla kutomalla, vaan artenomi Tytti Helles ompelee sen kokoon.

– Kuviot ja symboliikka on tehty taidekirjontana, eli ompelukoneella maalaten. Käyttämäni applikaatiotekniikka on todella uniikkia, Vaari kuvailee työtapaansa.

Tekstiilitaiteilija lisäsi Laajasalon kaapuun pienen erikoisuuden: hihansuihin on kirjottu ompelukoneella, taiteilijan omalla käsialalla, Herran siunaus.

– Kun hän siunaa kuulijoita messun lopuksi, se rukous on myös näkyvänä viestinä hänen käsissään.

Helena Vaari
Heikki Kiseleff / Yle

Yksi vaikeimmista työn vaiheista oli mittojen ottaminen tulevasta piispasta. Laajasalo ei meinannut pysyä sovituksen ajan paikoillaan.

– Hän on ihan äärettömän liikkuva ihminen. Kun otimme tarkkoja mittoja, työ oli kasattuna nuppineuloilla ja harsinlangalla. Hänen piti olla tunti paikallaan. Se oli todella vaikeaa.

Kaapu kestää koko piispan viran ajan

Piispan kaavun omistaa hiippakunta ja piispa käyttää sitä tietyissa tilanteissa työ- ja juhla-asunaan. Helena Vaari uskoo, että kaapu sopii Teemu Laajasalolle vielä vuosikymmenienkin päästä.

– Se on väljä vaate, eikä voi käydä pieneksi, koska ihminen ei kasva hartioista niin paljon.

Yle televisioi messun, jossa Teemu Laajasalo vihitään virkaansa. Lähetys alkaa TV1:ssä sunnuntaina 12.11. kello 10.