Erikoinen peräkonttipiilo ei paljastanut uutta hallituskriisistä – Pääministeri joutui vakavien valehtelusyytösten eteen eduskunnassa

Pääministerin mukaan hallituksella ei ollut etukäteen tietoa perussuomalaisten hajoamisesta

Perussuomalaiset
Juha Sipilä
Juha Sipilä eduskunnan suullisella kyselytunnilla 9. marraskuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Perussuomalaisten valtiosihteerin peräkonttipiiloutuminen kesän hallituskriisin yhteydessä on nostanut uudelleen esille pääministerin mahdollisen valehtelun hallituskriisistä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) joutui tänään puolustamaan eduskunnassa puheitaan kesän kriisin yhteydessä. Eduskunnan oppositiossa ei edelleenkään uskota Sipilän vakuutteluita siitä, että pääministeri ja hänen hallituksensa ei tiennyt etukäteen perussuomalaisten hajoamisesta.

Lisäpontta epäilyille antoi tämän päiväinen uutisointi siitä, että perussuomalaisten entinen valtiosihteeri joutui liikkumaan salassa käydessään pääministerin luona.

Pääministeri Sipilä joutui toistamaan useaan kertaan, että samaan aikaan kun perussuomalaisten ratkaiseva kesäkuun puoluekokous oli käynnissä, pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa ei käyty hallitusneuvotteluita hallituspohjan varmistamiseksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kysyi pääministeriltä eduskunnan suullisella kyselytunnilla, seisooko hän edelleen aikaisemmin sanomansa takana.

Julkisuudessa on ollut epäilyjä siitä, kuinka pitkälle meneviä keskusteluja pääministeri olisi käynyt muun muassa perussuomalaisten valtiosihteerin kanssa puolueesta eroavien jatkamisesta hallituksessa.

Miksi matkustaa peräkontissa?

– Seison täsmälleen aikaisemmin sanomani takana. Puhuin totta, Sipilä vakuutti eduskunnan edessä epäilyihin mahdollisesta väärän totuuden kertomisesta eduskunnalle.

Eduskunnan tapoihin kuuluu, että edustajat eivät loukkaa toista parlamentaarikkoa syyttämällä toista esimerkiksi suorasta valehtelusta.

Kyllä toimintakyky on paljon tärkeämpi kuin se miten valtiosihteeri Virtanen poistui tapaamisesta.

Juha Sipilä

Li Andersson ihmetteli, mitä salamyhkäistä tai salattavaa Kesärannan keskusteluissa oli, kun perussuomalaisten valtiosihteerin piti lähteä keskusteluista piilossa medialta auton peräkontissa.

Kansanedustajat Anna Kontula ja  Li Andersson (vas.) eduskunnan suullisella kyselytunnilla 9. marraskuuta.
Vasemmistoliiton kansanedustajat Anna Kontula ja Li Andersson eduskunnassa tänään.Markku Ulander / Lehtikuva

Sipilä jatkoi, että hallituksessa ei tiedetty sunnuntain aikana mitään varmaa ja konkreettista perussuomalaisten hajonnasta.

– Valitettavasti en tiedä muuta, kuin että hän poistui kokoushuoneesta omin jaloin. En tiedä miten Virtanen on poistunut Kesärannasta, Sipilä lisäsi valtiosihteeri Samuli Virtasen erikoisesta automatkasta.

Toiminta tärkeämpi kuin poistuminen tapaamisesta

Oppositiosta ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson epäili, mikä on hallituksen toimintakyky, kun ilmoilla on toistuvasti epäilyjä.

– Kyllä toimintakyky on paljon tärkeämpi kuin se, miten valtiosihteeri Virtanen poistui tapaamisesta, Sipilä nauratti lisää eduskuntaa.

Sipilän mukaan hallitus ei ole lamaantunut. Hän sanoo mitanneensa joukkojensa aktiivisuutta sen perusteella, miten innokkaasti se on toiminut hallituskauden puolivälin jälkeen.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan totuus Kesärannan keskusteluista ja peräkonttipiiloista ei ole naurun asia. Rinteen mukaan keskusteluista on puhuttu valtiosihteereiden suulla muunneltua totuutta.

En usko, että perussuomalaisten valtiosihteeri viihtyy peräkontissa niin hyvin, että hän sinne huvikseen piiloutuisi

Li Andersson

Pääministeri aiheutti opposition mielestä hämmennystä

Puheet lisäävät Rinteen mukaan kansalaisten epäluottamusta eduskuntaa ja parlamentarismia kohtaan. Myös pääministeri Sipilällä on kortensa keossa, Rinne syyttää.

– Olette omalla toiminallanne aiheuttaneet sekaannusta, kun ette viheltäneet peliä poikki (hallituksenne osalta). Olette aikaansaaneet lisää epäluottamusta.

– Oliko tapahtunut parlamentarismin oppien mukaista. Ensinnäkin laillisesti oli, toiseksi silloin kuin asia oli auki, kaikki puolueet olisivat suhtautuneet tilanteeseen avoimesti ja neuvotelleet (hallituspohjasta ilman vaaleja), Sipilä toivoi.

Kuka piiloutuu peräkonttiin huvikseen?

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan kaikki puolueet suhtautuivat tilanteessa avoimesti hallitusneuvotteluihin.

– En usko, että perussuomalaisten valtiosihteeri viihtyy peräkontissa niin hyvin, että hän sinne huvikseen piiloutuisi, edustaja Andersson heitti ja piti vakaviin väitteisiin vastaamista eduskunnassa tärkeänä.

– Sunnuntai-iltana sain ensimmäisiä merkkejä, että jotain liikehdintää (perussuomalaisissa) on. Emme tienneet mitään etukäteen, Sipilä toisti tapahtumakulkuja kesäkuulta.

Sipilä oli kuullut sunnuntain aikana supinoita siitä, että perussuomalaisista siirtyy edustajia toiseen ryhmään Halla-ahon johtamasta puolueesta. Perussuomalaisten kanssa oli keskusteltu muun muassa arvoista, jotka ratkaisivat Sipilän mukaan jatkon.

Lue myös:

IL ja AL: Soinin valtiosihteeri livahti Sipilän luota auton takakontissa – Pääministeri: Palaverista hän lähti ihan omin jaloin

Kuka tiesi ja mitä? Näin Jussi Niinistö apureineen hajotti perussuomalaiset ja juoni loikan takaisin hallitukseen

Sipilää syytetään kirjassa valehtelusta – katso videolta, mitä Sipilä täysistunnossa tarkalleen sanoi