Miksi kummallisesta peräkontti-gatesta tuli Suomen politiikan päivän ykköspuheenaihe? – kokosimme käänteet

Väite peräkonttiin sulloutuneesta valtiosihteeristä sai aikaan vilkkaan poliittisen keskustelun.

Perussuomalaiset
Kuvakaappaus Samuli Virtasen facebook sivulta
Kuvakaappaus Samuli Virtasen facebook -sivulta.facebook

Keskustelu perussuomalaisten hajoamisesta kesäkuussa otti uusia kierroksia torstaina. Keskustelu aiheesta kiihtyi iltaan mennessä jopa niin, että se sai aikaan surkuhupaisiakin piirteitä.

Kaikki lähti siitä, kun Iltalehti ja Aamulehti julkaisivat aamulla uutisen (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrottiin ulkoministeri Timo Soinin (sin.) valtiosihteerin Samuli Virtasen vierailusta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) luona perussuomalaisten puoluekokouksen aikana.

Iltalehti oli jo aiemmin kertonut, että Virtanen olisi käynyt Sipilällä kylässä jo sunnuntaina 11. kesäkuuta, jolloin puoluekokous oli yhä kesken. Jussi Halla-aho oli valittu lauantaina perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi.

Nyt lehdet kertoivat hallituslähteisiin vedoten, että Virtanen luikahti pääministerin virka-asunnolta Kesärannasta salaa, koska Kesärannan portin edessä pelättiin olevan mediaa. Hänen sanotaan matkanneen virka-asunnolta auton peräkontissa.

Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi taas lähteisiinsä vedoten, että Virtasen sullominen peräkonttiin olisi ollut virka-auton kuljettajan idea. Ilta-Sanomien mukaan Virtanen oli siirtynyt pois kontista, ja matka oli jatkunut, kun oli ajettu jonkun matkaa pois Kesärannasta.

"Toivottavasti matkusti turvallisesti"

Sipilä kommentoi uutista iltapäivällä muun muassa eduskunnan kysetunnilla. Hän sanoi, ettei tiedä mitään siitä, että Virtanen olisi poistunut Kesärannan palaverista auton takakontissa kesällä. Sipilä totesi nauraen, että Virtanen käveli Kesärannasta omin jaloin ja toivoi, että Virtanen on matkustanut turvallisesti.

Niin ikään Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki kiisti lehdille takakonttiväitteen, jota hän kuvaili "uskomattomaksi".

Sinisen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Tiina Elovaara myönsi blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että puoluekokousvalintojen jälkeen nykyiset siniset keskustelivat keskenään sekä hallituskumppaneiden kanssa ja Virtanen kävi pääministerin luona sunnuntaina. Hän myös vahvisti, että Virtanen oli todella sulloutunut auton peräkonttiin.

Elovaara kuitenkin puolusti Virtanen toimintatapaa ja kirjoitti, että "peräkontissa saa matkustaa, jos sen katsoo parhaaksi vaihtoehdoksi tilanteen huomioon ottaen".

Sinisten ryhmänjohtajalle Simon Elolle peräkontissa matkustamien ei ollut tuttu tarina.

Pääministeriltä tivattiin taas valehtelusta

Peräkonttipiiloutuminen kesän hallituskriisin yhteydessä nosti uudelleen esiin pääministerin mahdollisen valehtelun hallituskriisistä. Peräkonttiuutisen jälkeen eduskunnan oppositiossa ei edelleenkään uskota Sipilän vakuutteluita siitä, että pääministeri ja hänen hallituksensa ei tiennyt etukäteen perussuomalaisten hajoamisesta.

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henrikssonin vihjaili sekä kysetunnilla että Twitterissä, että peräkonttioperaatio oli todiste Sipilän hallituksen väitetystä varasuunnitelmasta perussuomalaisten hajoamisen varalle.

Sipilä toisti kyselytunnilla useaan kertaan, että samaan aikaan kun perussuomalaisten ratkaiseva kesäkuun puoluekokous oli käynnissä, pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa ei käyty hallitusneuvotteluita hallituspohjan varmistamiseksi.

– Seison täsmälleen aikaisemmin sanomani takana. Puhuin totta, Sipilä vakuutti eduskunnan edessä epäilyihin mahdollisesta väärän totuuden kertomisesta eduskunnalle.

Auton peräkontissa matkustaminen sai aikaan myös keskustelun teon laillisuudesta (siirryt toiseen palveluun). Tieliikennelaki sanoo, että kuljettajan ja matkustajan on käytettävä ajon aikana turvavyötä. Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä puolestaan sanoo, että kuljettajan ja matkustajien tulee käyttää istuma- tai seisomapaikkoja.

Peräkonttikeskustelun keskiössä ollut Virtanen ei itse kommentoinut asiaa tiedotusvälineille torstaina millään tavalla. Sen sijaan valtiosihteeri päätti lähteä hassuttelulinjalle: hän julkaisi Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) itsestään kuvan auton peräkonttiin ahtautuneena.

Some innostui – "Koulukiusaamisen verrattavia"

Peräkonttikeskustelu innoitti päivän aikana myös sosiaalisessa mediassa. Erityisesti Twitter täyttyi politiikkaa seuraavien käyttäjien päivityksistä. Aiheesta tuli sutkautuksia ja kuvamuokkauksia hashtageilla #takakontti ja #peräkontti.

Sonja Falkin mielestä peräkontti-gatessa olisi aihetta elokuvaankin.

Ylen toimittaja Arto Nyberg herkutteli peräkonttikohulla Quentin Tarantinon elokuvista tuttuun tyyliin.

Marja-Liisa Rajakangas muisteli, että salaiset kuljetukset on liitetty politiikkaan aiemminkin.

Lisa Leinonen oli taas sitä mieltä, että peräkonttiaiheiset twiitit ylittävät jo koulukiusauskynnyksen.

Lue myös:

Erikoinen peräkonttipiilo ei paljastanut uutta hallituskriisistä – Pääministeri joutui vakavien valehtelusyytösten eteen eduskunnassa

IL ja AL: Soinin valtiosihteeri livahti Sipilän luota auton takakontissa – Pääministeri: Palaverista hän lähti ihan omin jaloin