Hyppää sisältöön

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen: "Aggressiivisesta verosuunnittelusta pitää syyttää poliitikkoja"

Sirpa Pietikäinen
A-Studio:Talk

Viime sunnuntaina julki tulleen paratiisin paperit –tietovuodon jälkeen keskustelu veroparatiiseista ja verosuunnittelusta on käynyt kuumana. Ylen A-studio: Talkissa kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen arvioi, että unionin tasolla erilainen veronkierto, verosuunnittelu ja epäreilu verokilpailu aiheuttaa noin tuhannen miljardin euron edestä hukattuja verotuloja.

– Siitä vain noin viisi prosenttia on veropetoksia ja veronkiertoa. Se loppu on tätä aggressiivista verosuunnittelua ja verosuunnittelua, ja kummastakin pitää syyttää poliitikkoja eikä firmoja, Pietikäinen sanoi A-studio: Talkissa.

– Jos siellä on liian väljiä säädöksiä, jotka kehottaa käyttämään järjestelmiä väärin, sijoittamaan pääomia ja velkoja toiseen ja tuotekehityksiä kolmansiin, niin silloin se on lainsäätäjän vika.

Myös Elinkeinoelämän keskusliiton veroasiantuntija Virpi Pasanen sanoo, että juuri erot maiden lainsäädännöissä mahdollistavat verosuunnittelun.

– Valtioiden verolainsäädännöt ovat erilaisia, ja ne kohtelevat eri tuloja eri tavalla. Voi olla mahdollista, että tulo vähennetään yhdessä valtiossa ja maksetaan toiseen, jossa se katsotaankin verovapaaksi. Tässä on siis nimenomaan valtioiden vastuu siitä, että pystytään yhdessä sopimaan siitä minkälaiset säännöt ovat hyväksyttäviä, Pasanen sanoo.

"Ilman yhteistä yhteisöveroa ei päästä puusta pitkälle"

Pietikäisen mukaan tärkeä keino verosuunnittelun hillitsemiseen olisi yhteisöverosta päättäminen EU:n tasolla.

– Verotusasiat Euroopan unionissa ovat jäsenmaiden päätösvallassa, jolloin riittää kun yksi sanoo, että me emme halua yhteistä säädöstä tänne. Se iso tappelu mitä kehotan kaikkia seuraamaan, on tämä yhteinen yhteisövero. Se tarkoittaa, että veroasteet voivat olla erilaisia, mutta lasketaan joka maassa yhteisövero samalla tavalla. Kyllähän meillä kunnatkin kilpailee, mutta ei jokainen kunta saa itse päättää, miten me lasketaan verot.

Pietikäisen mukaan ilman yhdenmukaista yhteisöveroa "ei päästä puusta pitkälle".

– Silloin se haaste on joka ikiselle pääministerille: miksi sinä et ole halunnut tehdä yhteistä eurooppalaista yhteisöveroa? Pietikäinen tiivistää.

Koko A-studio: Talk -keskustelu katsottavissa Yle Areenassa.