Yhdysvallat asetti lisäpakotteita Venezuelan hallitusta vastaan

Sanktiot kohdistuvat kymmeneen viranomaiseen. Venezuela kritisoi kiivaasti USA:n toimia.

Venezuela
Joukkomielenosoitus Venezuelassa
Elokuussa lähes päivittäiset mielenosoitukset keräsivät satoja tuhansia ihmisiä Venezuelan pääkaupungin keskustaan.EPA

Yhdysvallat julkisti torstaina uusia pakotteita Venezuelan presidentti Nicolas Maduron hallitusta vastaan. Sanktiot kohdistuvat kymmeneen viranomaiseen, jotka Yhdysvaltojen mukaan ovat vahingoittaneet demokratiaa ja puuttuneet maan vaalien kulkuun.

Sanktion saaneissa on myös hallituksen ministereitä, kuten uusi kulttuuriministeri Ernesto Emilio Villegas Poljak ja kaupunkien maatalousministeri Freddy Alirio Bernal Rosales sekä muun muassa Venezuelan Italian suurlähettiläs Julian Isaias Rodriguez Diaz ja Manuel Fernandez Melendez, joka johtaa maan kansallista puhelinyhtiötä.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mukaan on painavia epäilyksiä vaalivilpistä Maduron ehdokkaiden valitsemiseksi. Valtiovarainministeri Steven Mnuchin mukaan Yhdysvallat aikoo jatkossakin tavoittaa korruptioon osalliset Venezuelan viranomaiset, "elleivät he päästä irti Maduron itsevaltaisesta järjestelmästä".

Ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert kritisoi myös Venezuelan toimia sananvapautta vastaan. Nauert nimitti lakia hallituksen "uusimmaksi välineeksi ilmaisunvapauden poistamiseksi" ja kertoi toimittajille, että se on nimenomaan suunniteltu "torjumaan erimielisiä ääniä".

Venezuela on kieltänyt kansalaisia levittämästä television, radion tai sosiaalisen median kautta mitään viestejä, jotka voisivat herättää väkivaltaa tai vihaa.

Venezuela syyttää USA:ta sisäisiin asioihin puuttumisesta

Venezuelan ulkoministeri Jorge Arreaza syytti, että Yhdysvaltojen sanktiot ovat toinen yritys puuttua Venezuelan sisäisiin asioihin.

– Nämä teot ovat osa Yhdysvaltojen hallituksen systeemaattista ja aggressivista kampanjaa Venezuelaa vastaan. He yrittävät jälleen luoda epävakautta ja väkivaltaa maahamme, hän sanoi.

Myös EU-jäsenvaltiot valmistelevat aseidenvientikieltoa Venezuelaan. Venezuelan vasemmistohallitus on yrittänyt kiristää otettaan vallasta maan jumiuduttua pitkittyneeseen taloudelliseen ja poliittiseen kriisiin.

Venezuelassa on ollut levottomuuksia ja mielenilmauksia kuukausien ajan. Maassa pidettiin valtiolliset vaalit 15. lokakuuta.

Lue myös:

Maduro: Venezuela järjestää ulkomaanvelkansa uudelleen

Toimittajalta: Miksi Venezuela herättää tunteita myös Suomessa?

Venezuelan uskomaton talousromahdus – "Taloutemme on Zimbabwen tasolla, vaikka öljyä on kuin Saudi-Arabialla"

Venezuelan hallitus ja oppositio kutsuttu neuvottelupöytään

”Emme pelkää kuolemaa, palaamme kaduille” – näin Venezuelan mielenosoitusliikkeen johtohahmo Ylelle

YK: Venezuelan demokratia hädin tuskin hengissä

Venezuela järjesti sotaharjoitukset siviileille Trumpin kommenttien jälkeen

Yhdysvallat kielsi talousyhteistyön Venezuelan hallituksen kanssa

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT