1. yle.fi
  2. Uutiset

Katalonian parlamentin ex-puhemies pysyy vangittuna takuita vastaan

Espanjan korkeimman oikeuden määräämä Carme Forcadellin takuurahojen suuruus on 150 000 euroa.

Katalonia
Katalonian alueellisen parlamentin puhemies Carme Forcadell saapuu Alcala-Mecon vankilaan, kun hän on jättänyt korkeimman oikeuden Madridissa, Espanjassa, 9. marraskuuta 2017.
Katalonian alueellisen parlamentin puhemies Carme Forcadell saapuu Alcala-Mecon vankilaan, kun hän on jättänyt korkeimman oikeuden Madridissa, Espanjassa, 9. marraskuuta 2017. Fernando Villar / EPA-EFE

Espanjan korkein oikeus on määrännyt, että Katalonian aluehallinnon entinen puhemies Carme Forcadell pysyy vangittuna, kunnes hän maksaa 150 000 euron takuut.

Forcadellia ja viittä muuta aluehallinnon virkamiestä epäillään muun muassa kapinan lietsomisesta. Muiden on maksettava 25 000 euroa takuita viikon kuluessa välttääkseen vankilaan joutumisen.

Tuomioistuimen ulkopuolella oli pieni joukko osoittamassa mieltään itsenäisyyttä vastaan. Paikalla oli myös separatisteja vastamielenosoituksessa ja heille huudeltiin ” Puigdemont vankilaan!”.

Entinen aluejohtaja Carlos Puigdemont ja neljä muuta aluehallinnon ministeriä on maanpaossa Belgiassa. Heidät on määrätty oikeuden eteen Madridiin ensi viikolla EU:n sisäisen luovutussopimuksen nojalla. Espanja on antanut heistä pidätys- ja luovutusmääräyksen EU-alueelle.

Katalonia julistautui itsenäiseksi 27. lokakuuta. Espanjan perustuslakituomioistuin mitätöi itsenäisyysjulistuksen keskiviikkona.

EU tukee Espanjaa

EU on ollut Espanjan hallinnon puolella. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy totesi torstaina, että hänen hallinnollaan on 100 prosentin tuki muilta EU-mailta Katalonian kriisin käsittelyssä.

EU:n tuki näkyy myös niissä kommenteissa, joita EU:n ylemmät toimijat ovat sanoneet julkisuuteen. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi torstaina, että vastustaa kaikenlaista separatismia, joka heikentää Eurooppaa.

Espanja on määrännyt Kataloniaan uudet aluevaalit 21. päivä joulukuuta.

Pääministeri Rajoy totesi torstaina, että hän toivoi äänestäjien "täyttävän velvollisuutensa espanjalaisina ja eurooppalaisina ensi kuun alueellisissa vaaleissa". Pääministeri katsoo, että katalaanien enemmistö ei halua irtautua Espanjasta ja kehottaa heitä suureen äänestysaktiivisuuteen.

Lue myös:

Espanjan perustuslakituomioistuin mitätöi Katalonian itsenäisyyden

Katalonian protestipäivä jäämässä vaisuksi – ammattiliitto kieltäytyi yleislakosta

Kahdensadan katalaanin karvalakkilähetystö toi terveisensä Brysseliin – mutta EU ei lämpene

Poliisille ilmoittautunut Puigdemont vapautettiin – ei saa poistua Belgiasta luvatta

Katalonian itsenäisyysjohtajat ilmoittautuivat poliisille Belgiassa – Puigdemontia kuulustellaan vielä tänään

Espanja antoi eurooppalaisen pidätysmääräyksen Carles Puigdemontista

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi