1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lämmitys ja ilmanvaihto

Asunnon lämpötilaa pudottamalla voi säästää helposti kymppejä tai jopa satasia

Yhtä oikeaa sisälämpötilaa ei ole olemassa, mutta useimmat ihmiset viihtyvät, kun lämpötila asunnossa on 22 asteen paikkeilla.

Lämmitys ja ilmanvaihto
Ylen aamu-tv: Huonelämpötilan säätö talvella
Ylen aamu-tv: Huonelämpötilan säätö talvella

Asunnon lämpötila nousee puheenaiheeksi monessa kodissa, kun talvi lähestyy ja ilma viilenee.

LVI-alan asiantuntija Arvo Ylönen antoi Ylen aamu-tv:ssä perjantaina vinkkejä siihen, miten sisälämpötilaa tarkkailemalla voi myös säästää sievoisia summia.

Ylönen työskentelee LVI-alan toimiala- ja työnantajajärjestössä.

Hänen mukaansa peukalosääntönä pidetään sitä, että yksi aste sisälämpötilassa tarkoittaa viittä prosenttia lämmityskustannuksissa.

– Jos huone on vaikka kaksi astetta liian kuuma, niin se tarkoittaa kymmentä prosenttia vuotuisissa kustannuksissa, Ylönen sanoi.

Sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittainen sähkölasku voi olla helposti parin tuhannen euron luokkaa. Sisälämpötilaa pudottamalla voi siis säästää joko kymmeniä tai jopa satoja euroja.

"Pattereille vuosihuolto autojen tapaan"

Ylösen mukaan suurin osa ihmisistä haluaa pitää sisälämpötilaa noin 22 asteessa.

– Tähän lämpötilaan pyritään riippumatta siitä, onko ulkona 30 astetta pakkasta vai nollakeli, hän sanoi.

Ylönen suositteli tekemään talon lämmitysjärjestelmälle vuosihuollon aivan samaan tapaan kuin autoille tehdään. Lämmityskaudella kannattaa hänen mukaansa myös tarkkailla pattereiden kuntoa ja sisäilman lämpötilaa.

– Meillä on ehkä liikaa vallalla se, että huoltomies kutsutaan paikalle vasta sitten, kun on jokin vika tai ongelma. Parempi olisi hoitaa tämä ennakkoon ja esimerkiksi kerran vuodessa.