Hyppää sisältöön

Aku Hirviniemi sai maksaa kovan hinnan kiroilustaan koko perheen elokuvassa

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -elokuvassa kirjoista tuttu sisarkaksikko palaa koko perheen elokuvan tähdiksi. Työryhmä hauskuutti lapsinäyttelijöitä kiroilusakolla, jolla lapset pääsivät tienaamaan aikuisten rumilla sanoilla.

Heinähattu ja Vilttitossu
Tähtihetkessä vierailivat perhe-elokuvassa näyttelevät Ella Kangas, Emily Shipway ja Aku Hirviniemi.

Sinikka Ja Tiina Nopolan suositusta lastenkirjasarjasta tutut Heinähattu ja Vilttitossu palaavat valkokankaalle Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -elokuvassa. Aiemmin sisarkaksikko Heinähattu ja Vilttitossu on seikkailut elokuvassa vuosituhannen alussa.

Lapsinäyttelijöiden Emily Shipwayn ja Ella Kankaan lisäksi elokuvassa nähdään liuta tunnettuja komedianäyttelijöitä. Aku Hirviniemen ja Janne Katajan tuotantoyhtiön kanssa tehdyssä elokuvassa näyttelevät tuottajien itsensä lisäksi esimerkiksi Niina Lahtinen, Pirjo Heikkilä, Krisse Salminen ja Pekka Strang. Elokuvaohjaajana debytoi Anna Dahlman, joka on aiemmin ohjannut Siskonpeti-sketsisarjaa.

Elokuvan idea syntyi perhepiirissä, kertoo Hirviniemi Aamu-tv:n Tähtihetkessä.

– Se vaati litroittain punaviiniä. Tampereen kirjamessuilla olivat läsnä Janne, äitini ja Sinikka ja Tiina, jotka ovat perhetuttujamme. Äitini Erja sai idean, että herrajestas, meidän pitäs porukalla tehdä uusi Heinähattu ja Vilttitossu. Sinikka ja Tiina katsoivat Jannea ja minua ja päättivät, että tässä ovat sitten tämän tarinan poliisitkin.

Aku Hirviniemi ja Janne Kataja esittävät poliisikaksikkoa. Kuva: Tommi Hynynen / Yellow Film & TV

Hirviniemi kokeilee tuottamista

Hirviniemi on nyt ensimmäistä kertaa osatuottajan tehtävissä. Jatkoa tuottamistöillekin on jo luvassa.

– Tuottaminen on ollut hauskaa tähän mennessä. Olen kyllä itse aika vastuuton tyyppi. Janne on meistä se vastuullisempi osapuoli.

Tv-viihteestä alun perin tutuksi tullut Hirviniemi on viime vuosilla rakentanut vauhdilla elokuvauraa. Muutamaan vuoteen on mahtunut monenlaista, Luokkakokouksen härskiä huumoria ja Tuntemattoman sotilaan sotarealismia. Nyt Hirviniemi tekee ensimmäisen ison roolinsa koko perheen elokuvassa. 

– Suomessa ei paljon ole varaa kenelläkään valikoida töitään, mutta olen tarttunut kiinni mahdollisuuksiin. Onneksi saa tehdä työtä, josta nauttii. Olen intohimoammatissani ja olen aina tehnyt mitä on tarjottu.

Kiroilusakoilla rahoiksi

Tällä kertaa Hirviniemi pääsi näyttelemään 8-vuotiaan Emily Shipwayn ja 6-vuotiaan Ella Kankaan kanssa. Lasten takia kuvauksissa noudatettiin hieman erilaisia käytäntöjä kuin Luokkakokouksessa ja Tuntemattomassa sotilaassa. Käytössä oli esimerkiksi kiroilurangaistus, jolla lapset pääsivät tienaamaan aikuisten kiroilulla. 

– Viidestä kirosanasta joutui maksamaan euron. Me saatiin varmasti Ellan kanssa molemmat varmaan 20 euroa per nenä. Jos kerrasta olisi tullut euro, niin me oltaisiin ansaittu kyllä tuhat euroa, sanoo Emily Shipway.

Hirviniemi sai kaivaa kuvettaan useaan otteeseen.

– Minähän jäin tappiolle tästä tuotannosta. Tytöt sen sijaan pystyivät ostamaan vanhemmilleen uudet mersut, Hirviniemi vitsailee.

Ella Kangas ja Emily Shipway esittävät Vilttitossua ja heinähattua. Kuva: Maria Grönlund /Yellow Film & TV

Töitä läheisten parissa

Näyttelijä nauttii produktioista läheistensä kanssa. Elokuvasta löytyy ystäviä entistä vaimoa Niina Lahtista myöten.

– Emme kyllä pystyneet olemaan samaan aikaan kuvauksissa. Meillä oli juristit ja turvamiehet koko ajan mukana. Minut on lisätty jälkikäteen digitaalisesti kohtauksiin, joissa esiinnymme yhdessä. Tosissaan puhuen on tosi kiva tehdä töitä läheisten kanssa, ja tietysti tässä produktiossa on saanut tutustua myös uusiin ihmisiin.

Myös lapsinäyttelijät hitsautuivat tiiviiksi kaksikoksi, mutta riidoiltakaan ei ole vältytty.

– Eilen Ella puraisi mua käteen, siitä jäi pieni mustelma. Huusin, että se sattui ja Ella alkoi itkeä, kertoo Shipway.

Ella Kangas korjaa hieman ystävänsä tulkintaa.

– Oikeasti se ei mennyt ihan noin. Leikin koiranpentua ja se ei halunnut, että sitä kosketaan, joten se puri.

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset saapuu elokuvateattereihin 24.11.

.
.