1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuoden Uutisnenä Tapio Heiskanen: Nenäpäivä-asenteesta mallia myös liikenteeseen

Palkinto annetaan avoimesta ja palveluhaluisesta tiedottamisesta.

Nenäpäivä
Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen
Yle Turku valitsi Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskasen Vuoden Uutisnenäksi.Petra Ristola / Yle

Tapio Heiskasella on pieniä vaikeuksia saada punaista nenää sovitettua omansa päälle. Nuorempana jääkiekkoa pelanneella raamikkaalla miehellä kun on kohtuullisen kokoinen nenäkin.

Punanenää sovitellaan Heiskaselle Yle Turun toimituksessa. Liikenneturvan yhteyspäällikkö on kutsuttu pokkaamaan tämänvuotinen Uutisnenä-palkinto hyvästä tiedottamisesta.

Ammattijääkiekkoilijaa ei Tapio Heiskasesta kuitenkaan tullut. Insinöörin koulutuksen jälkeen työkokemusta kertyi muun muassa opettajana ammattikoulun autotekniikkaosastolla.

Vuodesta 2014 alkaen Heiskanen on ollut nykyisessä tehtävässään Liikenneturvassa.

Välittäkää nenistänne

Ylen toimittajille Tapio Heiskanen on tuttu mies, koska liikenteestä riittää aina kysyttävää. Tuorein haastattelunaihe oli Turun uusi pyörätie Humalistonkadulla.

Uudesta pyöräilyreitistä tuli Liikenneturvaan runsaasti kysymyksiä ja kommentteja. Ylen kanssa tehty juttu oli osaltaan ehkä vaikuttamassa siihen, että Humalistonkadun ja Puutarhakadun ongelmaristeykseen on nyt maalattu sulkuviivat.

Perjantaina Yle seurasi aamusta asti Nenäpäivän menoliikennettä. Tapio Heiskasen mukaan tärkeintä Nenäpäivän – ja muidenkin päivien – liikenteessä ovat turvavälit. Niillä kun voi välttää sen, että jarrutuksessa sattuu nenään.

Pyöräilijöille Heiskanen soisi edelleenkin lisää kypäriä ja jalankulkijoille heijastimia.

Hymyä, ei haistattelua

Nenäpäivä on juuri oikea päivä ottaa mallia myös asenteeseen, liikenteessä kun välillä roihahtavat tunteet pintaan.

Liikenneturva pyrkiikin edistämään positiivisen vuorovaikutuksen kampanjaa. Tervehditään kanssaliikkujia mieluummin iloisesti kuin keskisormea näyttämällä.

Suomalaisilla ei Tapio Heiskasen mukaan välttämättä veri kiehahda liikenteessä yhtä nopeasti kuin Etelä-Euroopassa. Osa käyttäytyy passiivis-aggressiivisesti, mutta suurin osa suomalaisista kuitenkin toimii liikenteessä oikein hienosti.

– Liikenteessä ja Nenäpäivässä voi pienilläkin yksittäisillä teoilla saada aikaan suuria merkityksiä lopputuloksen kannalta.

Vuoden Uutisnenä Tapio Heiskanen toivoo, että jokainen kynnelle kykenevä lahjoittaisi itselleen sopivan summan Nenäpäivä-keräykseen.

Lue seuraavaksi