1. yle.fi
  2. Uutiset

SVT: Työntekijöiltä hurjia syytöksiä vakuutusyhtiö Ifiä vastaan Ruotsissa – "Seksismiä, hyväksikäyttöä, syrjintää"

Ifin työpaikkakulttuuri kuohutti Ruotsissa jo lokakuussa, kun erään esimiehen kerrottiin raiskanneen naistyöntekijän. If vakuuttaa selvittävänsä asian.

seksuaalinen häirintä
iF vakuutusyhtiön Logo.
Yle Uutisgrafiikka

Ruotsissa useat vakuutusyhtiö Ifin entiset ja nykyiset työntekijät ovat kertoneet Ruotsin televisiolle työpaikalla kokemastaan seksistisestä ja hyväksikäyttävästä kulttuurista.

Lokakuussa ruotsalaiset tiedotusvälineet uutisoivat laajalti, että eräs miespuolinen johtaja oli todistajien läsnäollessa raiskannut naisen Ifin työntekijöiden konferenssissa. Asiasta ensimmäisenä uutisoinut Expressen-lehti kertoi jo tuolloin (siirryt toiseen palveluun), että useat Ifin työntekijät ovat kertoneet seksistisestä työkulttuurista, jossa esimiehet ahdistelevat naisia asemaansa hyväksi käyttäen.

Ruotsin televisio SVT on sen jälkeen haastatellut (siirryt toiseen palveluun) neljää yhtiössä työskennellyttä naista, jotka kertovat järjestelmällisestä seksismistä omassa konttorissaan.

Nimettömänä esiintyvien naisten mukaan esimiehet hyväksikäyttävät nuoria työntekijöitä. Hyväksikäyttö on muun muassa seksuaalisia vihjailuja ja ahdistelua.

"Emme nähneet heitä enää"

Eräs haastatelluista kertoo, että monet nuoret naiset tulivat vain kerran mukaan työpaikan illanviettoon. Siellä heidät juotettiin humalaan ja heitä käytettiin hyväksi. He häpesivät niin, etteivät tulleet enää, nainen kertoo.

Työntekijöiden mukaan keskushenkilö on eräs pitkään työskennellyt johtaja, joka on ollut pitkälti luomassa vallitsevaa työkulttuuria.

– Hänellä on ollut pitkään tapana käyttää hyväksi nuoria työntekijöitä tarjoamalla äärimmäisen paljon alkoholia työjuhlissa ja sulkemalla ulkopuolelle ne, jotka eivät halua olla mukana, eräs työntekijä kertoo.

Kaltoinkohdelluiksi eivät joutuneet pelkästään nuoret naiset. Työntekijät kertovat myös vallan väärinkäyttöön syyllistyneestä naisjohtajasta, jolla oli seksisuhteita konttorin miesten kanssa. Kun yksi nuori määräaikainen työntekijä katkaisi suhteen, nainen alkoi kiusata häntä. Nainen työskentelee yhä yhtiössä.

"En saanut mitään apua"

Eräs työntekijä kertoo, miten hänestä tuntui, että häntä alettiin sulkea työyhteisön ulkopuolelle sen jälkeen, kun esimies oli ahdistellut häntä juhlissa. Naista ei enää kutsuttu juhliin ja hän sai työssään määräyksiä, joita muille vakuutusmyyjille ei annettu.

Nainen otti yhteyttä ammattiliittoon ja vaati, että yhtiö selvittää asiaa.

– En saanut mitään apua, nainen sanoo.

Toinen haastateltu kertoo, ettei yhtiö puuttunut asiaan, kun erästä johtajaa syytettiin kiusaamisesta ja seksististen kommenttien esittämisestä työntekijöille. Mitään ei tapahtunut ja johtaja ylennettiin korkeampaan asemaan yhtiössä, nainen sanoo.

If-johtaja: Minulle täysin uutta

Kukaan SVT:n haastattelemista työntekijöistä ei ole työpaikan menettämisen pelosta tehnyt rikosilmoitusta kenestäkään esimiehestä.

Ifissä selvitysten tekemisestä vastaava johtaja Anders Lindstrand sanoo SVT:lle, (siirryt toiseen palveluun) että syytökset ovat hänelle täysin uutta. Hän kehottaa työntekijöitä ottamaan yhteyttä, jotta tapahtumat voidaan selvittää pohjia myöten. Hänen mukaansa yhtiössä on parhaillaan käynnissä sisäisiä selvityksiä, muun muassa lokakuisen raiskaussyytöksen myötä.

Hänen mukaansa selvityksissä ei ole ilmennyt, että työntekijöiden juhlissa olisi ostettu alkoholia yhtiön laskuun. On vaikeaa valvoa, mitä ihminen tekee työajan ulkopuolella omilla rahoillaan, hän toteaa.

Samalla Lindstrand vakuuttaa, että yhtiö pitää tietoja huolestuttavina ja haluaa korjata asian.

Lue seuraavaksi