450 sopimusviljelijää ja yli 40 vientimaata – närpiöläiseltä kuminantuottajalta eivät työt lopu

Kuminan sopimusviljelijöitä on jo toista tuhatta ja tuottajilla riittää töitä, kun tavaraa jalostetaan vientiin. Närpiöläinen kuminanjalostaja Caraway Finland on maamme toiseksi suurin ja vientiä on jo yli 40 maahan.

kumina (laji)
Tehtaanjohtaja Dan Kjällberg hypistelee pakkausvalmiiksi seulottua kuminaa, jota jalostetaan parhaimmillaan maailmalle jopa 3 miljoonaa kiloa vuodessa.
Tehtaanjohtaja Dan Kjällberg hypistelee pakkausvalmiiksi seulottua kuminaa, jota jalostetaan parhaimmillaan maailmalle jopa 3 miljoonaa kiloa vuodessa.Antti Haavisto/Yle

Närpiöläisen Torbjörn Engelholmin vuonna 2004 perustama kuminanpakkaamo on kasvanut reilussa kymmenessä vuodessa maamme toiseksi suurimmaksi jalostamoksi.

Vaikka Suomi ei mikään eksoottisten mausteiden kultamaa olekaan, juuri kumina täällä menestyy ja myy, mutta vain vientiin. Suomalainen kumina tunnetaan maailmalla puhtaudestaan ja rikkaasta aromistaan ja tämä näkyy myös silmin; siinä missä esimerkiksi egyptiläinen kumina on vaaleampaa ja kuivempaa, Suomessa tuotettu on tummempaa ja öljypitoisempaa.

Ominaisuuksia selittävät Suomen kylmä ilmasto ja pitkät valoisat kesäyöt, jotka tekevät kuminasta aromikkaampaa ja öljypitoista ja antavat ihanteelliset olosuhteet sen viljelylle.

Ja tämä näkyy tuottajien tilauskirjoissa. Parhaimmillaan Engelholmin yritys Caraway Finland jalostaa kuminaa vientiin jopa 3 miljoonaa kiloa vuodessa.

Caraway Finlandilla on sopimusviljelijöitä läntisen Suomen lisäksi myös Etelä-, Itä- ja Pohjois-Suomessa. Kolmella suurimmalla tuottajalla on Suomessa yhteensä toista tuhatta sopimusviljelijää ja viljely lisääntyy jatkuvasti.

– Yksi selittävä tekijä tälle villjelybuumille on kuminasta maksettava hinta, joka on ollut nyt todella hyvä. Toinen tekijä on myös viljan heikko hintataso. Kumina on myös erinomainen väli- ja esikasvi muille kasveille, sanoo tehtaanjohtaja Dan Kjällberg, joka viljelee kuminaa itsekin.

Caraway Finland jalostaa kuminasta myös öljyä.
Caraway Finland jalostaa kuminasta myös öljyä.Antti Haavisto/Yle

Pieni Suomi on suuri kuminantuottaja

Vaikka kuminan viljelymäärät vielä perinteisten viljelykasvien jälkeen jäävätkin, on suomalaisen kuminan osuus maailmalla hurja. Lähes kolmasosa koko maailman kuminantuotannosta tulee nimittäin Suomesta.

– Puhtaus, torjunta-aineiden vähyys ja korkea laatutaso, johon päästään tarkalla seulonnalla ja lajittelulla, Dan Kjällberg luettelee muutamia pääsyitä suomalaisen kuminan voimakkaalle kysynnälle maailmalla.

Ja juuri vienti on se, jolla kuminantuotanto elää. Suomeen jäävän kuminan osuus on nimittäin Caraway Finlandillakin vain noin prosentin luokkaa. Meillä kuminaa saattaa maistaa korkeintaa leivän, muunmuassa näkkileivän seassa.

Kuminanviennin päämarkkinat ovat Dan Kjällbergin mukaan Euroopassa, mutta myös Yhdysvallat on tällä hetkellä iso ostaja, sekä Aasian maista Intia.

Toimitusjohtaja Torbjörn Engelholm sekä tehtaanjohtaja Dan Kjällberg ovat suunnitelleet myös muiden mahdollisten maustekasvien tuotantoa, mutta toistaiseksi vain lähinnä korianterin kanssa on onnistuttu.

– Uusia vaihtoehtoja mietitään jatkuvasti ja kaikille vaihtoehdoille on oltu avoimia. Meillähän on esimerkiksi käytössä tislaamokoneet, joilla voimme tuottaa myös öljyä ja sitä olemmekin jo kuminasta aikalailla maailmalle jalostaneetkin. Myös korianterista on saatu hieman öljyä, Dan Kjällberg kertoo.

Vuonna 2004 alkunsa saanut pieni pakkaamoyritys on nykyisin maamme toiseksi suurin kuminan tuottaja. Kuvan kaltaisia suurhalleja on jo neljä kappaletta.
Vuonna 2004 alkunsa saanut pieni pakkaamoyritys on nykyisin maamme toiseksi suurin kuminan tuottaja. Kuvan kaltaisia suurhalleja on jo neljä kappaletta.Antti Haavisto/Yle

Vain paras kelpaa

Kuminan matka maailmalle alkaa viljellyn raakakuminan varastoinnilla, minkä jälkeen tavara päätyy lajitteluun. Sieltä alkaa tarkka seulonta, jossa jokaisen erän ominaisuudet analysoidaan laboratoriossa. Laboratoriossa tutkitaan muunmuassa öljypitoisuudet, aerobit, bakteerit sekä enterobakteerit sekä hiivat.

Valmis kumina pakataan sitten paperisäkkeihin odottamaan matkaansa maailmalle. Euroopassa ja Aasiassa pakkauskoko on 25 kiloa ja Yhdysvalloissa pauna-asteikosta johtuen hieman pienempi.

Vaikka närpiöläisen Caraway Finlandin tuottama kumina onkin nyt kysyttyä ja töitä riittää, on se vaatinut kovaa työtä. Torbjörn Engelholmin perustamaa yritystä voi hyvin kutsua perheyritykseksi, sillä mukana ovat vaimon lisäksi myös perheen tytär sekä poika ja muutama ulkopuolinenkin.

Engelholmeilla on käsillä pian sukupolvenvaihdos, kun tytär ja poika ottavat yrityksen vastuulleen. Samalla alan jatkuvuutta Pohjanmaalla turvataan myös kouluttamalla mukaan uusia kuminanviljelijöitä.

Caraway Finlandin tuotantotilat Närpiössä vaativat  tilaa neljän hallillisen verran
Caraway Finlandin tuotantotilat Närpiössä.Caraway Finland