Skotlannin saaresta löytyneet luut kertovat 1500-luvun säälimättömästä joukkomurhasta

Vainaja oli nuori tyttö tai poika, joka todennäköisesti kuoli satojen sukulaistensa joukossa kilpailevan klaanin uhrina.

arkeologia
Kumpuilevaa turvamaastoa, jonka keskellä nousee jyrkkä vuori.
Skotlannin länsirannikolla sijaitsevalla Eiggin saarella on pinta-alaa 31 neliökilometriä.James Gray / CC BY-SA 3.0

Viime syksynä poliisi sai puhelun pieneltä Eiggin saarelta Skotlannin länsirannikon Sisä-Hebrideiltä: matkailijat olivat löytäneet luolasta kymmeniä ihmisluita. Poliisilta löytö kuitenkin siirtyi pian arkeologien asiaksi ja nosti uudelleen pintaan muiston vuosisatojen takaisesta julmuudesta.

Francisin luolalla on myös hyytävämpi nimi, Verilöylyluola. Se viittaa kahden klaanin vihanpitoon, joka johti satojen ihmisten surmaamiseen 1570-luvulla. Uhrien määrästä on kiistelty. Pienimmilläänkin se oli ainakin 200 ja enimmillään jopa 400.

Vuosisatojen varrella yksi jos toinenkin matkamuistonmetsästäjä haki luolasta luita, kunnes 1800-luvulla viranomaiset keräsivät sen, mitä uhreista tuolloin löytyi. Jäänteet peiteltiin Eiggin hautausmaalle. Sittemmin luola on nimetty sotahaudaksi ja sellaisena suojeltavaksi.

Luolassa lienee lisää luita

Juuri valmistuneiden tutkimustulosten mukaan kaikki viime vuonna löytyneet 53 luuta kuuluivat yhdelle yksilölle, alle 16-vuotiaalle nuorelle.

Hänen sukupuoltaan tutkijat eivät ole kyenneet määrittelemään, mutta radiohiiliajoituksen perusteella hän saattoi hyvinkin olla noin vuonna 1577 tehdyn ison joukkomurhan uhri.

Aikahaarukka tosin on suuri: poika tai tyttö eli joskus vuosien 1430 ja 1620 välisenä aikana. Bradfordin yliopiston jatkoanalyysien odotetaan tarkentavan tietoja hänestä, kertoo The Scotsman (siirryt toiseen palveluun)-lehti.

Nuori vainaja haudataan kotisaarelleen.

Yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelema eiggilainen historioitsija Camille Dressler toivoo, että löytö herättää kiinnostusta uusiin tutkimuksiin saaren historian synkästä episodista.

Kun lisäanalyysien tulokset valmistuvat, Skotlannin historiaa tutkiva ja suojeleva viranomaisjärjestö Historic Environment Scotland päättää yhdessä Eiggin asukkaiden kanssa seuraavista toimista, kertoo HES:n johtava arkeologi Kirsty Owen.

Hänen mukaansa luolassa on todennäköisesti lisää luita. Nyt löydetty vainaja on määrä haudata vielä tämän vuoden aikana.

Kosto ryöstäjille

Kahdella Skotlannin Ylämaan klaanilla, Macleodeilla ja Macdonaldeilla, oli ollut 1500-luvulla jo pitkään kahnausta. Se yltyi eräänä talven myrskyisenä päivänä luultavasti vuonna 1577, kun joukko Macleodeja tuli naapurisaarelta Skyelta Eiggiin ryöstämään karjaa.

Kun Macdonaldit kuulivat, että karjaa oli viety ja paimentyttöjä ahdisteltu, he lähtivät kostamaan. Macleodin klaanipäällikön poika sai rangaistuksista kovimman: hänet pantiin pahoinpideltynä veneeseen, joka työnnettiin vesille ilman airoja.

Sellainen tiesi yleensä hidasta mutta varmaa kuolemaa. Tällä kertaa vene kuitenkin ajelehti kotisaaren rantaan, ja poika pääsi kertomaan isälleen, mitä oli tapahtunut. Isä pani matkaan kokonaisen armeijan.

Jalanjäljet paljastivat piilopaikan.

Macdonaldit näkivät joukon lähestyvän ja pakenivat Francisin luolaan, jonka sisäänkäynti ainakin tarinan mukaan oli tuohon aikaan vesiputouksen piilossa.

Macleodit eivät löytäneet kotoa kuin yhden vanhan naisen, jota eivät saaneet paljastamaan muiden piilopaikkaa. Raivoissaan Mcleodit tuhosivat saaren talot ja nousivat veneisiinsä palatakseen Skyelle.

Silloin he sattuivat näkemään vuorella saarelaisen, joka oli lähetetty katsomaan, joko reitti oli turvallinen. Hän juoksi takaisin luolaan, mutta lumeen jäivät hänen jalanjälkensä.

Kosto kostajille

Macleodit tukkivat luola-aukon kanervilla ja tuhoamiensa talojen katto-oljilla ja sytyttivät ne palamaan. Sisällä luolassa kaikki 200–400 ihmistä tukehtuivat savuun. Saaren asukkaista vain yksi perhe pelastui, koska oli mennyt toiseen luolaan.

Eiggin tapahtumien jälkinäytös käytiin vuoden päästä: iso joukko Macdonaldeja hyökkäsi Skyeen, saarsi asukkaat kirkkoon ja sytytti sen tuleen. Vain yhden ihmisen kerrotaan selvinneen kirkosta hengissä.

Francisin luolasta on runsaasti kuvia Atlas Obscura (siirryt toiseen palveluun) -verkkolehdessä, ja joukkomurhasta voi lukea lisää Edinburghin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) sivulta.

Nyky-Eiggissa ei ole maanomistajia

Entä elämä Eiggissa nyt 440 vuotta myöhemmin? Saaresta tuli erikoinen poikkeus 20 vuotta sitten, kun asukkaat ostivat koko saaren yhteisomistukseen eli perustamalleen säätiölle (siirryt toiseen palveluun).

The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehti kertoo noista ajoista ja niitä seuranneesta elämäntyylistä pitkässä artikkelissaan.

Eigg muun muassa saa tarvitsemansa energian tuulesta, vedestä ja auringonvalosta. Saari on esimerkki siitä, miten kaikki energia voidaan tuottaa paikallisesti, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Viime keväänä Eiggissa ylitettiin yksi rajapyykki, kun asukasluku nousi sataan, ensi kertaa ainakin viiteen vuosikymmeneen. Naapurisaarilla suunta on edelleen laskeva.