Jäätelövalmistaja Froneri irtisanoo 27 ihmistä – suurin osa Turengin jäätelötehtaalta

Jäätelönvalmistus nojaa jatkossa entistä vahvemmin kausityöntekijöihin.

Turenki, Janakkala
Puikkojäätelöiden tuotantolinjaa Nestlen jäätelötehtaalla Turengissa 14. kesäkuuta 2016.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Jäätelö- ja pakasteruokayritys Froneri Finland irtisanoo Turengin jäätelötehtaalta ja pääkonttoriltaan yhteensä 27 vakituista työntekijäänsä. Irtisanottavista 20 työskentelee jäätelötehtaalla Janakkalan Turengissa. Heistä työntekijöitä on 14 ja toimihenkilöitä viisi ja ylempiä toimihenkilöitä yksi.

Kaikkiaan yhtiöstä irtisanottavissa on 15 työntekijää, kuusi toimihenkilöä ja kuusi ylempää toimihenkilöä. Yt-neuvottelujen piirissä oli yhteensä noin 200 henkilöä. Irtisanottavien määrä pieneni alkuvaiheen suunnitelmista, kertoo tehtaan pääluottamusmies Martti Virtanen.

– Kyllä tämä järkytys oli aika iso. Saatiin yt-neuvotteluesitys, missä oli 17 työntekijää ja lopputulos on 15, niin on se aika iso määrä. Vielä visioissa on, että pitäisi tehdä enemmän jäätelöä ensi vuonna, niin onhan se yhtälönä vähän erikoinen.

Turengin tehtaalla työ muuttuu entistä vahvemmin kausiluontoiseksi, uskoo Virtanen.

– Ilmeisesti tästä tulee enemmän kausitehdas, tehdään kesällä enemmän jäätelöä ja syksyllä vähän huilataan, niin kuin asfalttimiehet. Kun aurinko paistaa, tehdään jäätelöä.

Jäätelöä tehdään kausiväellä

Martti Virtasen mukaan Turengissa työntekijöillä ei ole esimerkiksi ulosmarssisuunnitelmia.

– Yllättävän hyvä ilmapiiri on kuitenkin toistaiseksi eli ei ole mitään protestimielialaa tällä hetkellä näköpiirissä. Se on ihan hyvä asia.

Jäätelönvalmistus ja -myynti on sesonkiluonteista ja kesän säillä on voimakas vaikutus jäätelömenekkiin. Normaalisti Turengin tehtaalle on palkattu kesäksi lähes sata kausityöntekijää.

– Irtisanotuilla on takaisinottosuoja ja kun tänne tulee normaalistikin lähes sata kausityöntekijää, niin nyt ehkä tulee pikkuisen enemmän ensi vuonna.

Tehtaanjohtaja Tuukka Kaukoranta uskoo tehtaan menestykseen jatkossa.

– Kilpailu on tietenkin ollut kovaa ja sen takia olemme tehneet toimenpiteitä. Suomalainen kuluttaja löytää kotimaassa valmistetun tuotteen edelleen, siinä suhteessa uskomme, että jatkossa pystymme ihan hyvin pärjäämään suomalaisessa jäätelökilpailussa.

Tehtaita suljettu Euroopassa

Froneri Finland on osa maailmanlaajuista Froneri-yhteisyritystä, jonka toiminta alkoi Froneri-yhtiön nimissä lokakuussa 2016. Henkilöstövähennykset liittyvät uuden organisaation maailmanlaajuiseen muokkaamiseen. Euroopassa on tehty koviakin ratkaisuja, kertoo Virtanen.

– Tehtaita on suljettu muun muassa Kreikassa ja Italiassa, ja Saksassa on ollut isoja protesteja. Siellä muutetaan rakennetta satelliittitehtaaksi, eli tehtaan johto on vaikka Englannissa ja tehdas on Saksassa.

– Sellaista pelättiin joskus Suomeenkin, mutta jos tehtaan johto on eri maassa, niin eihän se oikein voi toimia. Kun joka maassa on eri kulttuuri, täytyy johtokin olla lähellä. Tällaisia uhkakuvia on ollut ja niitä on toteutettu muualla Euroopassa, muistuttaa Virtanen.