Hyppää sisältöön

Miesten tekemät ilmoitukset seksuaalisesta ahdistelusta tuplaantuivat

Emeritaprofessori: “Hölmöä, ettei myös sanallista häirintää ole haluttu kriminalisoida”

Moni mies halusi kertoa myös A-teeman chatissa, miten heitä on ahdisteltu seksuaalisesti. Kuva: Tuomas Jaakkola / Yle

Miehenä koen seksuaalista häirintää lähes päivittäin. - Aikuinen mies (ote A-teeman chatista).

Kun pykälä seksuaalisesta ahdistelusta tuli voimaan rikoslaissa vuonna 2014, kaksinkertaistui myös poliisille ahdistelusta tehtyjen ilmoitusten määrä, aina viime vuoteen asti. Nyt näyttää siltä, että määrä laskee. Paitsi miesten osalta.

– Viime vuonna poliisille tehdyistä ilmoituksista oli miesten osuus 3,58 prosenttia ja tänä vuonna se on ollut 6,96 prosenttia. Miesten osuus on siis lisääntynyt, poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta vahvistaa.

Miten #metoo vaikuttaa?

Yläasteella kaksi tyttöä tuli usein kourimaan ja koskettelemaan munaa ja kiveksiä. Ei loppunut pyydettäessä. - M-27

Viime vuonna sekä naisten että miesten tekemiä ilmoituksia oli tehty syyskuuhun mennessä yhteensä 438 ja tänä vuonna 314 kappaletta. Laskua viime vuoteen verrattuna on 28,31 prosenttia.

– Alun nousu saattaa johtua siitä, että uusi laki tuli paremmin yleiseen tietoisuuteen, joka poiki lisää rikosilmoituksia. On mielenkiintoista nähdä, miten #metoo -kampanja vaikuttaa loppuvuoden ilmoitusten määrään, Heikkinen pohtii.

Pääosa asianomistajista naisia

Seksuaalinen ahdistelu on asianomistajarikos eli uhri tekee päätöksen rikosilmoituksen tekemisestä ja hänen on myös tehtävä se itse. Pääosa asianomistajista on ollut naisia.

– Yleensä, kun asioita nostetaan esille ja niistä keskustellaan, ihmiset aktivoituvat tekemään enemmän ilmoituksia, poliisitarkastaja Pekka Heikkinen tietää.

Baarissa on muutaman kerran sattunut, että naiset käyvät perseeseen tai haaroväliin kiinni. Kyllä tätä tapahtuu. - 51117

Pykälä seksuaalisesta ahdistelusta kieltää koskettelun, joka loukkaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Rangaistuksena voi olla sakko tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Ei yhtään vankeustuomiota

Vuonna 2015 poliisille tehtiin 284 ilmoitusta seksuaalisesta ahdistelusta. Niistä annettiin 15 henkilölle keskimäärin 25 päiväsakon suuruinen sakkorangaistus, mutta yhtään vankeustuomiota ei langetettu.

Syyksi luettuja rikoksia oli samana vuonna yhteensä 20 ja yksi syyte hylättiin.

Helsingin Sanomien selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan ahdistelija oli kaikissa oikeustapauksissa mies. Yhtäkään naista ei tuomittu ahdistelusta, mutta kaikkien uhrien sukupuoli ei selviä tuomioista.

Yleisimpiä ahdistelupaikkoja olivat HS:n mukaan asunnot, loma-asunnot, kerrostalojen rappukäytävät ja työpaikat.

_Olen mies hoitoalalla, ja naishoitaja on koskenut minuun vaivihkaa auttaessaan tietokoneen käytössä. Jotkut naisasiakkaat puristelevat reisieni sisäpintaa näyttääkseen, missä kipu on. Kuvottavaa! _- Mies hoitoalalla

Kymmenille sakkorangaistus

Seksuaalisesta ahdistelusta tehtyjen ilmoitusten määrä jatkoi nousuaan vuonna 2016 nousten 536 kappaleeseen. Niistä määrättiin 52 henkilölle keskimäärin 36,5 päiväsakon sakkorangaistus ja yhdelle tuomitulle kuukauden mittainen ehdollinen vankeusrangaistus.

Kaksi ilmoitusta jätettiin tuomitsematta rikoksen vähäisyyden tai muun laissa mainitun syyn vuoksi.

Syyksi luettuja rikoksia oli kaikkiaan 73. Kymmenen syytettä hylättiin ja kaksi syytettä raukesi.

– Tilastopiikkejä voi selittää seksuaalisen ahdistelun osalta myös se, että tietty tilanne jatkuu eikä toimintaa saada loppumaan. Samasta tekijästä tai tilanteesta saattaa tulla useita ilmoituksia, poliisitarkastaja Pekka Heikkinen sanoo.

– Esimerkiksi, jos festivaaleilla sama porukka tekee useita seksuaalisia ahdisteluita useille henkilöille, ne näkyvät tilastossa piikkeinä, hän jatkaa.

Vähäinen määrä tuomioita

Tanssilattialla joku tuntematon tyttö alkoi äkkiä ahdistella. Vaikka hän oli kivan näköinen, en ollut kiinnostunut, koska minulla on jo mahtava tyttöystävä. Yritin näyttää sen hänelle, mutta hän ei edes ajatellut lopettaa ja yritti lopulta suudella. - Nuori mies

Seksuaalisesta ahdistelusta tehdyistä ilmoituksista suhteellisen vähäinen määrä johti tuomioon. Selitys voi olla se, että osa vuonna 2016 tulleista ilmoituksista on käsitelty oikeudessa vasta tämän vuoden puolella. Niiden ratkaisua ei vielä tiedetä.

Tuomioiden vähäisyyttä voi selittää myös se, että syyllistä ei ole saatu kiinni tai rikoksesta ei ole saatu riittävää näyttöä.

Sanallinen ahdistelu lain ulkopuolella

Oikeusvertailun ja yleisen oikeustieteen emeritaprofessori Kevät Nousiainen huomauttaa, että Suomessa ilmoituksia seksuaalirikoksista tehdään vähän ja tutkinta loppuu usein kesken.

– Erittäin pieni osa viedään syytteeseen ja niistä vähäinen määrä johtaa tuomioon. Voi perustellusti olettaa, että tilanne rikoslakiin lisätyn ahdistelupykälän kanssa on samanlainen, hän epäilee.

Heteromiehelle varmasti läheisin samaistumisen mahdollisuus naisten kokemaan seksuaaliseen häirintään on homoseksuaalin miehen lähentely-yritys, varsinkin jos tämä on fyysisesti selkeästi vahvempi. Itselle on sattunut pari tällaista tapausta. Toinen oli takapuolelle läpsäisy, jonka nyt vielä voisi nippa nappa laskea huumoriksi. Toisessa tapauksessa heräsin siihen, kun sukukalleuksiani kaiveltiin. Molemmat tapaukset tuntuivat epämiellyttäviltä**. **- Divergenssi

Uusi pykälä seksuaalisesta ahdistelusta ei ole ongelmaton. Sitä on kritisoitu siitä, että mukaan otettiin vain fyysinen ahdistelu. Sanallinen ahdistelu jätettiin lain ulkopuolelle.

– Hölmöä, että otettiin käyttöön uusi ahdistelurikos, joka on aika pitkälle päällekkäinen eräiden muiden rikosten kanssa, muttei haluttu kriminalisoida sanallista häirintää, Nousiainen sanoo.

– Sanallinen häirintä on tasa-arvolain perusteella kiellettyä, mutta kiellon rikkomisen tilanteet liittyvät vain tiettyihin tilanteisiin, kuten häirintään työpaikalla. Se on vastoin kansainvälistä oikeutta, hän harmittelee.

Valtioilta edellytetään toimia

Yhteiskunnassa hälyttävää on se, että molemman sukupuolen edustajat nauravat, kun mies (minä) kerron ahdistavista kokemuksista. Kourintaa, ehdottelua, ja kun en vastaa flirttiin, niin solvataan. - Hoitaja

Ahdistelupykälä lisättiin rikoslakiin nk. Istanbulin sopimuksen (siirryt toiseen palveluun) vuoksi. Se on Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta.

Istanbulin sopimus on myös ensimmäinen eurooppalainen oikeudellisesti sitova sopimus, joka koskee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Suomen lainsäädäntö piti asettaa linjaan sen kanssa ja sopimus edellyttää, että valtiot ryhtyvät tehokkaisiin toimiin seksuaalisen häirinnän estämiseksi.

Nousiaisen mukaan alun perin oli tarkoitus tehdä rikoslaissa rangaistavaksi myös sanallinen häirintä.

– Jos uutta pykälää pitäisi arvioida Istanbulin sopimuksen näkökulmasta, niin meillä ei mikään seuraamus koske suullista häirintää, joka tapahtuu työpaikan, palvelun tarjonnan tai oppilaitosten ulkopuolella, hän ihmettelee.

Tuomitaanko nyt lievemmin?

Nousiaista huolettaa, miten uusi pykälä suhteutuu rikoslain aiemmin kieltämiin seksuaalisiin tekoihin. Pakottaminen seksuaaliseen tekoon on ollut rikoslaissa jo vuodesta 1998. Siinä rangaistusmaksimi on kolme vuotta vankeutta.

– Osittain näyttää, että puhutaan saman tyyppisistä tilanteista. Huolena on, että aletaankin tuomita sellaisia tekoja lievempinä, joita aiemmin olisi tuomittu pakottamisena seksuaaliseen tekoon, Nousiainen avaa kritiikkiään.

– Siksi olisi pitänyt kriminalisoida myös suullinen häirintä, hän sanoo.

Transmiehenä olen kokenut erityisen selvästi naisiin ja miehiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän eron.

Nuorena, kun minut vielä tulkittiin naispuoliseksi, minuun kohdistettiin paljonkin epämiellyttävää, seksuaalissävytteistä huomiota.

12-vuotiaana kuulin mm. että minusta kasvaa vielä oikea sexytiikeri, ja että jos olisin pari vuotta vanhempi, niin panisin, tai pyydettiin polvelle istumaan. Yhden kerran tuttu aikuinen mies olisi halunnut kokeilla rintojeni kokoa.

Olen saanut perääni vislauksia, autoista on huudeltu törkeyksiä ja takapuoltani on kourittu.

Tämä kaikki loppui kuin seinään ollessani 18-19-vuotias. Hormonit tekivät tehtävänsä eikä minua enää tulkittu naiseksi, ja sain kulkea aivan rauhassa.

En kiistä sitä etteivätkö miehetkin kokisi seksuaalista häirintää (myös naisten taholta), mutta naiset kokevat sitä moninkertaisesti enemmän, ja jo 11-12 -vuotiaasta saakka. Tämä olisi hyvä myös miesten tiedostaa. - Veeti

Oikeusvertailun ja yleisen oikeustieteen emeritaprofessori Kevät Nousiainen korostaa, että seksuaalirikosten sääntely on hankala palapeli. Perusongelma on, että uhrin on todella vaikea lähteä ajamaan asiaansa ja tekemään rikosilmoitusta.

– Tällaisten rikosten pitäisi olla yleisen syytteen alaisia, jolloin syyttäjä tekee päätöksen rikosilmoituksen tekemisestä eikä uhri, Nousiainen toteaa.

Kaikki jutun sitaatit on kerätty A-teeman keskustelusta, johon voi osallistua täällä .

Seksiä, häirintää ja häpeää. Seksuaalinen ahdistelu on yleisempää kuin kukaan uskalsi arvata. Mistä ahdistelu johtuu? Miksi laki ei riitä suojelemaan meitä? Tunnistetaanko raja, jonka yli ei saa mennä? A-teema: Seksuaalista häirintää Yle TV1 torstaina 16.11 klo 21.05 alkaen sekä Yle Areena. #ateema

.
.