Käräjäoikeus hylkäsi Kokemäenjokea saastuttaneen suuren nikkelivuodon syytteet

Vuonna 2014 sattunut päästö aiheutti muun muassa miljoonan rauhoitetun vuollejokisimpukan tuhoutumisen.

Kokemäenjoki
Kuolleita simpukoita Kokemäenjoen rannassa.
Nikkelipäästö aiheutti ympäristöongelmia.Jari Pelkonen / Yle

Norilsk Nickel Harjavallan vuonna 2014 sattuneen nikkelivuodon syytteet on hylätty Satakunnan käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaati yhtiön käyttöpäällikölle ja kolmelle työnjohtajalle 60 päiväsakon rangaistusta. Norilsk Nickel Harjavalta Oy:lle syyttäjä vaati 60 000 euron yhteisösakkoa mutta perui rangaistusvaatimuksensa oikeudessa.

Noriilsk Nickel Harjavalta Oy:n väkeä käräjäoikeussalissa
Oikeudenkäynti Satakunnan käräjäoikeudessa Porissa.Katja Halinen / Yle

Suomen suurin nikkelipäästö

Norilsk Nickelin tehtaalta karkasi heinäkuussa 2014 noin 66 tonnia nikkeliä, joka saastutti jokivettä. Samalla Kokemäenjokeen pääsi myös muita metalleja.

Ne saastuttivat jokivettä ja aiheuttivat muun muassa miljoonan rauhoitetun vuollejokisimpukan tuhoutumisen. Joen uhanalaisesta vuollejokisimpukkakannasta kuoli arviolta 16–17 prosenttia. Vuoto havaittiin vasta 30 tunnin kuluttua.

Kyseessä oli Suomen historian suurin nikkelipäästö.

Ei törkeää huolimattomuutta

Syyttäjä perusteli työnjohdon syytteitä sillä, että heidän olisi pitänyt valvoa tuotantoa tarkemmin. Oikeus kuitenkin katsoo, että valvonta on ollut normaalien käytäntöjen mukaista eikä voitu todeta, että vastaajat olisivat syyllistyneet törkeään huolimattomuuteen.

Oikeuden mukaan tehtaan valvomossa on tuhansia säätimiä, eikä voida olettaa, että kaikkia mittareita voidaan valvoa kaiken aikaa. Mittareita on ollut tapana tarkkailla silloin, kun ne hälyttävät. Vuodon kannalta oleellinen johtokykymittain ei toiminut vuodon aikana oikein eikä hälyttänyt, vaikka sen olisi pitänyt. Mittaimen huolto on ulkoistettu toiselle yhtiölle.

Valtio joutuu maksamaan syytettyjen oikeudenkäyntikulut, yli 60 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Joen kuntoa tarkkaillaan

Norilsk Nickel Harjavalta jatkaa jo aiemmin aloitettuja Kokemäenjoen tilan kartoitustoimia.

Joni Hautojärvi, Norilsk Nickel Harjavallan toimitusjohtaja
Toimitusjohtaja Joni HautojärviKatja Halinen / Yle

– Nikkelipäästöä koskevasta oikeusprosessista riippumatta olemme sitoutuneet kantamaan vastuumme. Seurantatutkimuksia jatketaan ja niiden avulla varmistetaan simpukkapopulaation luonnollinen palautuminen, toimitusjohtaja Joni Hautojärvi sanoo.

Norilsk Nickel on käyttänyt luonnon tilan selvittämiseen tähän mennessä lähes miljoona euroa. Tehtaan tuotantoprosessia on muutettu kahdella miljoonalla eurolla niin, että vastaavaa vuotoa ei enää pääsisi tapahtumaan.