1. yle.fi
  2. Uutiset

Samulin on elänyt elämänsä muodin parissa, mutta hän ei arvioisi toisten pukeutumista: "Mitä se minulle kuuluu!"

Aira Samulin sanoo, ettei hän koskaan arvioisi toista ihmistä ulkonäön perusteella. Hänen mielestään kaikkien pitäisi pukeutua juuri niin kuin he itse haluavat.

Aira Samulin
Aira Samulin
Yle Uutisgrafiikka

Aira Samulin sanoo olleensa muotialalla jo kohdussa. Hänen äitinsä ja tämän sisaret olivat alalla. Hän on ollut mannekiininä kahdeksalla vuosikymmenellä, järjestänyt muotinäytöksiä ja toiminut helsinkiläisen Diorina-muotitalon johtajana. Samulin sanoo olleensa stailaaja, ennen kuin sanaa oli olemassakaan.

– Vaikka olen elänyt muodin parissa, en ole ikinä ajatellut, että "miten tuo ihminen tuolla tavalla pukeutuu". Mitä se kenellekään kuuluu!

Samulinin mielestä muoti inspiroi ja on iloinen asia. Pukeutuminen on käyntikortti ja jokainen viestittää sillä itsestään mitä haluaa.

Aito ihminen on kaunis

– Ihminen on kaunis, kun hän on aito. Minä käännän katseeni, kun näen teeskentelevän ihmisen. Ja tänään sanoisin: ei pidä katsoa sellaista, mikä sattuu silmään.

Kyllähän vastauksen arvaa, mutta kysyn silti: Pukeudutko itse juuri niin kuin haluat? Vastaus on painokas "kyllä", ja päälle tulee hersyvä nauru. Aira Samulin myöntää kuitenkin, että nuorena ei ollut yhtä helppoa, kun itsetunto ei vielä ollut kovin vahva.

– Minua on arvioitu paljon. 1960-luvulla minulle sanottiin, että olen liian vanha pitämään minihametta.

Hän oli silloin kolme-neljäkymppinen. Nyt 90-vuotiaana hän pitää minihameita edelleen. 1980-luvulla Samulin valittiin kaupunginvaltuustoon. Hän kertoo varoittaneensa etukäteen, että punaisesta tukasta ja minihameesta hän ei luovu.

– Siellä nainen samasta valtuustoryhmästä huomautti kerran, että minulla oli liian suuri kaula-aukko. Ei se edes ollut mikään syvä. Mutta enemmän olen kyllä saanut osakseni ihailua.

180-astette grafiikka.

Ulkonäkö on enemmän naisten juttu – mutta miksi?

Naiset ostavat enemmän vaatteita kuin miehet, naisten pukeutumiseen kiinnitetään enemmän huomiota kuin miesten. Ulkonäkö ja pukeutuminen ovat enemmän naisten juttu kuin miesten. Mistä se johtuu?

Aira Samulin pitää pitkän tauon.

– En minä tiedä. Kuka sen tietää? En luule olevani ihan niin viisas.

Lopulta hän kuitenkin arvelee naisten koristautuneen alunperin siksi, että saisivat parhaan mahdollisen miehen.

– Varmaankin nuoret naiset ovat alun perin laittautuneet näteiksi, jotta miehet huomaisivat. Ennen varmaan 90 prosenttia puolisoista löydettiin tanssilavoilta ja sinne laittauduttiin. Helmat hulmusivat ja tukka heilui tuulessa. Totta kai se tulee sieltä, suvun jatkamisesta. Totta kai, nämä ovat yksinkertaisia asioita, Samulin pohtii.

Täydessä meikissä ruokakauppaan?

Mutta entäs keskellä arkipäivää ruokakaupan jonossa – pitääkö silloinkin miettiä, miltä näyttää?

– Kunpa ihmiset eivät vaivaisi itseään tällaisilla asioilla, vaan ajattelisivat vähän syvällisemmin. Tosin pukeutuminen on myös syvällinen asia, ja se kuuluu elämään, mutta ei se saa elämää määrätä.

Toisen ulkonäön arvostelu suututtaa häntä.

– Älytöntä arvostella ihmistä ulkonäön perusteella. Ei sellaista saa tehdä. Ihmisen aika ja elämä on rajallinen. Kuinka paljon kannattaa käyttää aikaa sen miettimiseen, mitä joku ajattelee minusta. Kaikkien mieliksi ei millään voi olla.

Samulinia ärsyttää, että aiheesta edes puhutaan ja kirjoitetaan.

– Mutta minä haluan, että sinä kirjoitat nyt! Tämän kerran minä paasaan: antakaa ihmisten elää rauhassa!

Lue seuraavaksi