Yle Urheilu palkittiin tasa-arvon edistämisestä

100 tasa-arvotekoa –hanke keräsi yli 250 tasa-arvotekoa yhteiskunnan eri aloilta.

Kuva: Jussi Nahkuri / Yle

Ylen urheilutoimitukset ovat saaneet kunniamaininnan 100 tasa-arvotekoa (siirryt toiseen palveluun) -hankkeessa.

Yle sai hankkeen kunniatoimikunnan erityismaininnan pyrkimyksistään tasa-arvoisempaan urheilujournalismiin.

Yle osallistui 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen selvityksellä tasa-arvon toteutumisesta urheilusisällöissään. Selvityksen jälkeen Yle Urheilu ja Yle Sporten on pyrkinyt käytännössä edistämään ohjelmiston tasa-arvoisuutta.

Yle Urheilu ja Yle Sporten ovat alkaneet seurata tasa-arvon toteutumista uutisoinnissaan ja ne sitoutuvat vahvistamaan kertomista naisurheilusta niin määrällisesti kuin laadullisesti. Yle on myös päättänyt erityisesti nuorille kohdeyleisöille suunnatuista tarinallisista sisällöistä, joissa nostetaan naisurheilua ja -urheilijoita.

Lisäksi Yle käynnistää keväällä 2018 kotimaisen palloilun Mestaruusputki-tv-konseptin. Se nostaa naisten otteluiden tv-näkyvyyden samalle tasolle kuin miesten sarjoissa.

Yle toivoo muiden seuraavan esimerkkiä

Yle urheilun toimituspäällikkö Joose Palonen sanoo kunnimaininnan olevan merkittävä tunnustus Yle urheilun tasa-arvon eteen tekemästä työstä. Käytännössä hankkeet ovat Palosen mukaan hyvällä alulla. Tasa-arvon toteutumista on seurattu jo useamman vuoden ajan television Urheiluruudussa ja parhaillaan on hankinnassa työkalut naisten edustuksen reaaliaikaiseen seuraamiseen urheilun verkkosivuilla.

Tasa-arvoon kiinnitetään Palosen mukaan toimituksissa huomiota myös, kun päivittäin mietitään mitä aiheita käsitellään. Palonen pitää Ylen urheilutoimituksia edelläkävijöinä tasa-arvoasioissa.

– Yle urheilu on varmasti ollut kaikista suomalaisista medioista paras tähänkin mennessä naisten urheilun seuraamisessa. Me haluamme olla edelläkävijöitä ja tehdä se paremmin kuin muut, mutta me kyllä toivotaan, että muut mediat lähtevät myös mukaan, sanoo Palonen.

Aamulehti palkittiin sukupuolineutraalista kielenkäytöstä

100 tasa-arvotekoa on Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen liittyvä hanke. Ylen lisäksi hankkeen lopputapahtumassa jaettiin tänään viisi muutakin kunniamainintaa.