Pirita Näkkäläjärvi on Vuoden saamelainen 2017

Palkinnon myönsi pääkaupunkiseudun saamelaisyhdistys City-Sámit nyt kolmatta kertaa.

saamelaiset
Pirita Näkkäläjärvi
Vesa Toppari / Yle Sápmi

Pirita Näkkäläjärvi on Vuoden saamelainen 2017. Palkinnon myöntää pääkaupunkiseudulla toimiva City-Sámit -saamelaisyhdistys.

Näkkäläjärvi asuu tätä nykyä Helsingissä, mutta on kotoisin Inarista. Hän on toiminut pitkään muun muassa sen eteen, että saamelaiset olisivat näkyvillä mediassa. Myöskin saamelaisten oikeudet ovat olleet hänelle sydämen asia.

Ekonomi ja media-alan ammattilainen, saamelaisasiat sydämessä

Pirita Näkkäläjärvi työskenteli Yle Saamen päällikkönä vuosina 2012-2016. Näkkäläjärven päällikkyyden aikana Yle Saame alkoi tuottamaan esimerkiksi omia tv-uutisiaan, nuorten radio-ohjelma Sohkaršohkkaa kolmella saamenkielellä, inarin- ja koltansaamenkielisiä nettiuutisia, Saamen vaaligalleriaa, Dearvva -radiolähetystä sekä saamelaista Elävää arkistoa.

Yle Sápmi, Yle Ođđasat, Pirita Näkkäläjärvi
Yle Sámi ovddeš hoavda Pirita Näkkäläjärvi.Vesa Toppari / Yle Sápmi

Ennen kuin Näkkäläjärvi valittiin Yle Saamen päälliköksi, oli hän tovin myös Saamelaiskäräjien jäsen vuonna 2012. Näkkäläjärvi siirtyi Ylelle Metso Oyj:n strategiapäällikön tehtävästä. Aikaisemmin Näkkäläjärvi on työskennellyt muun muassa yrityskauppapäällikkönä Nokialla ja analyytikkona Merrill Lynch -investointipankissa Lontoossa.

Näkkäläjärvi on tänä syksynä aloittanut uudessa työssään Helsingissä, PwC Strategy& -yhtiössä. Joulukuussa hän valmistuu London School of Economicsista, jossa hän on käynyt maisteriopintoja media- ja tiedonvälitysalalta. Hänen lopputyönsä käsittelee saamelaisten sananvapautta Suomessa.

“Näkkäläjärvi hallitsee mediavaikuttamisen taidot“

Vuoden saamelaisen tehtävässä yhtenä tärkeimpänä asiana on edustaa saamelaisia julkisuudessa. Näkkäläjärvi on käyttänyt paljon aikaansa saamelaisten asioiden esiintuomiseen erityisesti sosiaalisessa mediassa, mutta myös muillakin foorumeilla, kertoo City-Sámit -yhdistyksen puheenjohtaja Inka Musta valintaperusteista.

Vuoden saamelaisen tärkeänä tehtävänä on edustaa saamelaisia julkisuudessa ja toimia äänitorvenamme.

Inka Musta, City-Sámit -yhdistyksen puheenjohtaja
Inka Musta Helssegis gáktebeaivve 2015.
City-Sámit -yhdistyksen puheenjohtaja Inka Musta. Helga Siljander / Yle

– Vuoden saamelaisen tärkeänä tehtävänä on edustaa saamelaisia julkisuudessa ja toimia äänitorvenamme, jatkaa Musta.

Yhdistyksessä uskotaankin, että Näkkäläjärvellä on hyvät taidot ja edellytykset toimia Vuoden saamelaisena.

– Pirita Näkkäläjärvi hallitsee mediavaikuttamisen keinot ja on tottunut esiintymään julkisuudessa selväsanaisesti ja vakuuttavasti. Siksi uskomme, että hän on mitä mainioin henkilö tunnustuksen saajaksi.

Inka Musta uskoo myös, että Näkkäläjärven jo valmiiksi laajat verkostot tulevat varmasti edesauttamaan häntä tehtävässä.

Vuoden saamelainen -palkinto jaettiin kolmatta kertaa

Vuoden saamelainen on palkinto, jonka pääkaupunkiseudun saamelaisyhdistys City-Sámit jakaa nyt kolmatta kertaa. Yksittäiset ihmiset ovat päässeet ehdottamaan palkinnon saajaa netin kautta.

Niillas Holmberg
Niillas Holmberg, Vuoden saamelainen 2016.Aslak Paltto / Yle Sápmi

Vuoden saamelaisen valinnalla yhdistys haluaa tuoda julkisuuteen kasvot edustamaan saamelaisia.

Palkinnolla halutaan myös rohkaista saamelaisia vaalimaan kulttuuriaan ja kieltään, siirtämään niitä tuleville sukupolville ja lisätä valtaväestön tietoisuutta saamelaisista.

Jagi Sápmelaš Outi Länsman bargá movttain ja addá bargui 110 proseantta.
Outi Länsman, Vuoden saamelainen 2015.

Vuoden saamelainen -palkinto ojennettiin Helsingissä lauantaina 11.11. Kansallismuseon Duoji Vuoigŋa - Muotoja saamelaiskulttuurista -tapahtumassa.

Ensimmäisen Vuoden saamelainen -palkinnon sai vuonna 2015 inarilainen saamenkielen lehtori Outi Länsman. Vuonna 2016 palkinto myönnettiin utsjokelaiselle taiteilijalle Niillas Holmbergille.