Venäjä uhkaa lakihankkeella yhdysvaltalaismedian toimintaa – "Oikeutettu vastaveto Yhdysvaltain toimille"

Duuma aikoo säätää uuden lain, jolla voisi rajoittaa yhdysvaltalaista mediaa Venäjällä. Taustalla on propagandakanava Russia Todayn väite, jonka mukaan sen toimintaa uhataan Yhdysvalloissa.

Venäjä
Russia Today News
AOP

Venäjän ja Yhdysvaltain nokittelu sai tällä viikolla uusia kierroksia, kun Venäjän valtion rahoittama Russia Today (RT) -televisiokanava väitti, että sen toimintaa uhataan Yhdysvalloissa.

RT:n mukaan Yhdysvaltain oikeusministeriö vaatii kanavaa rekisteröitymään Yhdysvalloissa ulkomaalaiseksi toimijaksi. Kanavan mukaan rekisteröinti voisi johtaa kanavan toiminnan sulkemiseen Yhdysvalloissa.

Oikeusministeriö ei ole kommentoinut RT:n väitteitä millään tavalla. Ministeriö vaatii rekisteröintiä niiltä, jotka työskentelevät maassa ulkomaisen hallinnon palveluksessa. Laki säädettiin vuonna 1938 natsipropagandaa vastaan.

Laki jo ensi viikolla?

RT:n mukaan Yhdysvaltain oikeusministeriö asettama määräaika rekisteröintiin on 13. marraskuuta. Kanavan päätoimittaja Margarita Simonian ilmoitti vievänsä asian oikeuteen.

RT on Venäjän valtion rahoittama televisiokanava, jonka tavoitteena on levittää Venäjän näkemyksiä ulkomailla.

Perjantaina Venäjän duuman puhemies Vjatšeslav Volodin vaati, että duuman pitäisi pikavauhtia säätää uusi laki, jolla Venäjä voisi puuttua maassa vaikuttavien yhdysvaltalaisten tiedotusvälineiden toimintaan.

Venäläismedian mukaan laki voitaisiin viedä duumassa läpi jo ensi viikolla.

Volodin on presidentti Vladimir Putinin läheinen liittolainen. Hänen mukaansa kyse on oikeutetusta vastavedosta Yhdysvaltain toimiin.

Yhdysvaltain tiedusteluraportti on nimennyt RT:n yhdeksi kanavaksi, jota Venäjä käytti yrittäessään sekaantua Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin viime vuonna.