Yyterin testilaituri hajosi – ranta täyttyi styroksista

Porin Yyterin rannalle asennettu testilaituri on ollut kovaonninen. Ensin se ratkesi liitoksistaan, nyt laiturin kansi repesi ja kellukkeet levisivät pienenä silppuna pitkin ranta-aluetta.

Yyteri
styroksia uimarannalla
Hajonnut laituri roskaa pahasti Yyterin kuuluisaa hiekkarantaa.Matti Kauvo / Yle

Pienen pieniä styroksipalloja kelluu Porin Yyterin uimarannan edustalla. Styroksisilppua on levinnyt laajalti myös hiekkarannalle. Porin kaupungin erityisasiantuntija Matti Lankiniemi rauhoittelee sotkua kauhistelevia kaupunkilaisia – alue on pian siivottu.

Kun perjantaina iltapäivällä uimarannalla ulkoillut ohikulkija lähetti kuvia Satakunnan Kansaan (siirryt toiseen palveluun), arvasi Lankiniemi heti, mitä on tapahtunut. Yyterin testilaituri on kokenut jälleen kovia.

kaksi laituria meressä
Testilaituri kelluu meressä Yyterin edustalla.Matti Kauvo / Yle

Rannalle asennettiin alkusyksystä kaksi yhteenliitettyä testilaituria. Ne irtosivat toisistaan aallokossa melko pian ja meressä kellui laudanpätkiä. Nyt laiturista levisivät sisukset.

– Tällaisen raskaan ponttonilaiturin sisällä on kellukkeena styroksia. Sen päällä oleva kansi on nyt irronnut osittain ja styroksi on päässyt leviämään rannalle, Lankiniemi toteaa.

Siivotaan viimeistään ensi viikolla

Matti Lankiniemi on käyttänyt koko iltapäivän yrittäen löytää apuvoimia sotkun siivoamiseen. Vielä ei ole varmaa, saadaanko styroksit siivottua viikonlopun aikana. Viimeistään ensi viikolla puistotoimi lähtee hommiin.

Styroksin haitat Yyterissä ovat Lankiniemen mukaan lähinnä esteettisiä.

– Ei siitä mitään myrkkyjä irtoa, mutta se tekee rannan epäsiistiksi. Eihän styroksi missään nimessä kuulu hiekkarannalle.

styroksia uimarannalla
Yyterin rannalla on runsaasti styroksia.Matti Kauvo / Yle

Vaikka testilaiturin kanssa on mennyt lähes kaikki tähän mennessä pieleen, on sen aiheuttama sotku Lankiniemen mukaan koko jupakan harmittavin osuus.

– Testejä tehdään, jotta saadaan kokemuksia. Ei se minua harmita. Mutta se harmittaa, että laituri sotki hiekkarannan. Olemme ponnistelleet valtavasti, jotta saisimme siistin dyynihiekkarannan säilymään ja nyt me sotkemme sen omilla kokeiluillamme.

Kevyt laituri ei kestä aallokkoa

Yyterin testilaituri on nyt tehnyt tehtävänsä. Se tiedetään, että kyseinen rakenne ei kestä aallokkoa. Sitä ei vielä tiedetä, millainen laituri sen kestäisi. Rikkoutuneen testilaiturin lisäksi Yyteriin on asennettu myös tolppia, joiden avulla tutkitaan laiturirakenteiden vaikutuksia virtauksiin ja hiekan kertymiseen.

Ei tätä kenenkään kiusaksi tehdä.

Matti Lankiniemi

Voi olla, että kokeiluja tehdään vielä muitakin. Ympäristövaikutusten arviointi edellyttää, että ennen pysyvän laituriluvan hakemista erilaiset vaihtoehdot on tutkittava. Matti Lankiniemi harmittelee, että kaupunkilaiset eivät ymmärrä tätä.

– Ihmiset luulevat, että olemme tyhmiä ja laitamme sinne vain jotain ja katsomme kestääkö se. Se ei ole tässä jujuna. Jotta voimme hakea lupaa, on meillä oltava dataa siitä, millainen rakennelma kestää ja millainen ei. Tämä on tällaista peliä, jota joudumme pitämään. Ei tätä kenenkään kiusaksi tehdä.

Yyterin laituritestaamiseen käytetään 150 000 euroa.