Postilaatikkomurtoja taas Pirkanmaalla – Poliisi varoittaa laskuväärennöksistä

Poliisi kehottaa laskun saajia tarkastamaan laskujen tilinumeroita ja siirtymään e-laskutukseen.

talousrikokset
Postin kirjelaatikko
Terri Niemi / Yle

Pirkanmaalla on viime päivien aikana murtauduttu Postin keltaisiin postilaatikoihin ainakin Tampereella ja Pirkkalassa.

Poliisin mukaan Tampereella on tunkeuduttu ainakin Jokipohjantiellä ja Koivistontiellä sijaitseviin laatikoihin. Pirkkalassa kirjepostia on varastettu Kenkätien laatikosta. Varkaudet ovat tapahtuneet keskiviikon ja torstain aikana. Oletettavaa on, että muistakin postilaatikoista on anastettu postia, mutta tekoja ei välttämättä ole vielä havaittu.

Kyseessä ei ole pelkkä ilkivalta, sillä poliisi pitää ilmeisenä, että laatikoista on anastettu Postin kuljetettavaksi jätettyä postia.

Aikaisempiin rikoksiin perustuen poliisi uskoo, että Postin keräilylaatikoita murtavat rikollisryhmittymät. Postien joukosta valikoidaan laskuja, joihin saajan pankkitilinumero vaihdetaan ja lasku toimitetaan vastaanottajalle. Kun laskunsaaja maksaa laskun, siirtyvät varat rikollisten hallinnoimalle tilille, josta varat nostetaan välittömästi.

Satojen tuhansien rikoshyödyt

Poliisi kertoo, että kyseistä tekotapaa on käytetty Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Satakunnassa ja Pohjanmaalla nyt noin kahden vuoden ajan ja rikoshyötyä on saavutettu satoja tuhansia euroja. Poliisi on selvittänyt aiempia rikossarjoja.

Laskuissa laskuttajat ovat yrityksiä, mutta maksajat ovat olleet joko yrityksiä tai yksityishenkilöitä.

Posti ei ole vastannut aiheutuneista vahingoista, vaan vahingot ovat jääneet laskujen maksajille.

Poliisi kehottaa laskun saajia tarkastamaan laskujen tilinumeroita ja siirtymään e-laskutukseen.