Työnantajapuoli paperiteollisuuden sovusta: Merkittäviä avauksia mahdollisuudesta lisätä ulkopuolisen työvoiman käyttöä

Paperiliitto ja Metsäteollisuus pääsivät sopuun paperiteollisuuden työehtosopimuksesta.

työehtosopimukset
Stora Enson Varkauden tehtaan tiloja.
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Paperiteollisuudessa päästiin perjantaina sopuun työehdoista. Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Niina Pärssinen sanoo, että työnantajapuoli oli erityisesti tyytyväinen sopimustulokseen, mikä mahdollistaa ulkopuolisen työvoiman käytön lisäämisen. Pärssinen kuvaa mahdollisuutta ulkopuolisen työvoiman lisäämiseen "merkittäväksi avaukseksi".

Myös joulun ja juhannuksen aikaisten palkkakustannusten sopiminen alemmaksi miellytti työnantajapuolta.

– Osa tehtaista, jotka eivät ole näiden korkeiden kustannusten vuoksi käyneet jouluna ja juhannuksena, pystyvät nyt ottamaan käyttöön mallin, jossa palkkakustannukset ovat noin 25 prosenttia alemmat kuin aikaisemmin.

– Tehtaissa, jotka eivät ole tähän mennessä käyneet jouluna ja juhannuksena, saadaan tuotantokapasiteetti tehokkaampaan käyttöön ja sitten lisäansioita niille, jotka eivät ole aikaisemmin olleet töissä näiden pyhien aikaan.

Työnantajat ovat tyytyväisiä siihen, että sopimus saatiin aikaiseksi.

– Aina kun puhutaan näin isoista muutoksista, niin eihän ne helppoja ole, mutta nyt on sopimus tehty ja se on hyvä asia.

Nina Pärssinen
Nina PärssinenMikko Stig / Lehtikuva

"Pääasia, että neuvottelutulos saavutettu"

Myös työntekijäpuolella sopimuksen syntymisestä oltiin tyytyväisiä, mutta sopimuksen sisältö ei aiheuttanut suurta iloa.

– Ei me koskaan sopimukseen tyytyväisiä olla, mutta pääasia että neuvottelutulos on saavutettu, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

– Olen myös tyytyväinen siihen, että lähdettiin nollasta liikkeelle ja saatiin kahden vuoden sopimus.

Sopimuksessa lisätään paikallista sopimista. Työnantajapuolen laskelmien mukaan paikallisesti sovittava osuus korotuksista on noin 60 prosenttia kokonaisuudesta.

– Meillä on ollut kaiken aikaa mahdollista sopia ja edelleen se on sopimisen takana. Jos sovitaan paikallisesti, niin se on ihan ok ja siihenkään ei tule mitään dramaattisia muutoksia. Edelleen sopiminen jatkuu, mikä metsäteollisuudessa on ollut tuttua toimintaa, Vanhala toteaa.

Sopimuksen voimaantulo edellyttää vielä, että Paperiliiton ja Metsäteollisuuden hallinnot hyväksyvät sopimustuloksen. Sopimustulosta käsitellään ensi viikolla.

Petri Vanhala
Petri VanhalaMartti Kainulainen / Lehtikuva