Tutkimus: Nuorten kasvissyöjien määrä vähentynyt – yhä useammalla monta erityisruokavaliota

Joka viides tyttö tai poika noudattaa erityisruokavaliota.

erikoisruokavaliot
Sanni Issakainen, Julia Ikonen, Pinja Leppänen ja Anni Tirkkonen
17-vuotiaat Sanni Issakainen, Julia Ikonen, Pinja Leppänen ja Anni Tirkkonen noudattavat kaikki erityisruokavaliota.Anu Rummukainen / Yle

Yhä useammat nuoret noudattavat erityisruokavaliota, selviää Itä-Suomen yliopistossa tarkastetusta lisensiaatin työstä. Joka viides nuori noudattaa erityisruokavaliota elämäntavan tai sairauden kuten diabeteksen, keliakian ja allergioiden vuoksi.

Muun muassa urheilijoiden, kasvissyöjien ja vegaanien ruokavalio lasketaan elämäntavaksi.

Tytöillä erityisruokavaliot ovat yleisempiä kuin pojilla.

Kasvissyöjien määrä vähentynyt

Vuosituhannen vaiheessa kasvisruokavalio oli suosituin erityisruokavalio tyttöjen keskuudessa, mutta myöhemmissä kyselyissä sen yleisyys näytti vähentyneen.

Vuonna 1999 12–18-vuotiaista tytöistä kasvissyöjiä oli 8,6 prosenttia. Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvissyöjien määrä on lähes puolittunut. Poikien määrä kasvissyöjistä on yli puolittunut.

Uusissa tutkimustuloksissa kasvisruokavalio on vasta kolmanneksi suosituin laihduttamisen ja urheiluruokavalioiden jälkeen, etenkin 16–18-vuotiailla tytöillä. Vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattaminen eli karppaaminen oli yleisintä 16–18-vuotiailla tytöillä.

Totaalikieltäytyminen eläinperäisistä ruoka-aineista on liikaa ja hankalaa.

Anni Tirkkonen

Joensuun lyseon lukion oppilas Anni Tirkkonen kertoo olleensa vegaani. Idea eläinperäisten ruoka-aineiden välttämisestä lähti liikkeelle trendistä, koska kaveritkin olivat vegaaneja. Tirkkonen ajatteli, että noudattamalla ruokavaliota olo tulisi paremmaksi.

– Siitä tuli energinen ja hyvä olo. Noudattaminen oli kuitenkin haastavaa aluksi.

Neljän kuukauden jälkeen Tirkkonen lopetti vegaanin ruokavalion.

– En kuitenkaan kokenut sitä omaksi. Totaalikieltäytyminen eläinperäisistä ruoka-aineista on liikaa ja hankalaa, Anni Tirkkonen toteaa.

Anni Tirkkonen ja hänen kolme ystäväänsä noudattavat kaikki erityisruokavaliota. Julia Ikonen käyttää laktoosittomia tuotteita ja kuntosalikäyntien jälkeen hän syö tavallista enemmän proteiinia. Anni Issakainen välttää allergian vuoksi pähkinöitä, ja urheilun jälkeen syö proteiinipitoista ruokaa.

17-vuotias Pinja Leppänen noudattaa vatsaystävällistä ruokavaliota sairauden vuoksi.

– Nykyisin on niin helppo noudattaa erilaista ruokavaliota, kun melkein kaikilla on jotain, silloin ei ole itse niin erilainen, Leppänen sanoo.

Osa laihduttaa, osa haluaa lihaksia

Lähes puolet tutkimukseen osallistuneista nuorista kertoo noudattavansa erityisruokavaliota sairauden vuoksi.

Seuraavaksi suurin syy nuorten erityisruokavalioon on paino. Lasten ja nuorten ylipainoisuus on lisääntynyt ja sen vuoksi on mahdollista, että laihduttajien määrä kasvaa tulevaisuudessa.

Toisaalta nuorten ulkonäköpaineet osoittavat, että painoa halutaan myös lisätä. Erityisesti nuoret pojat haluavat kasvattaa massaa ja lihaksia.

– On olemassa riski, että nuori saa ylen määrin proteiinia, tutkija Heli Parviainen Tampereen yliopistosta kertoo.

13 prosenttia nuorista vastaajista kertoi noudattavansa erityisruokavaliota kuten esimerkiksi kasvisruokavaliota eettisistä tai ideologisista syistä.

Yhtä aikaa laihdutetaan ja urheillaan

Yllättävää tutkimuksen tuloksissa on se, että yhä useammin nuoret noudattavat useampaa kuin yhtä erityisruokavaliota.

– Nuoret saattavat noudattaa 3–4 erityisruokavaliota yhtä aikaa. Esimerkiksi sairauden hoitoon liittyvää, kasvisruokavaliota ja laihduttamista tukevaa, Parviainen sanoo.

Kouluruokailun merkitys nousee tärkeäksi nuorille, jotka noudattavat erityisruokavaliota. Tutkijan mukaan olisi tärkeää, että asiaan kiinnitettäisiin huomiota, jotta jokainen nuori saisi tarvittavat ravintoaineet ja saisi täysipainoisen aterian. On mahdollista, että nuori urheilija saattaa laihduttaa ja noudattavan gluteeniton ruokavaliota vähähiilihydraattisen ja proteiinipitoisen ruokavalion lisäksi.

– Myös koulujen kotitalousopetus on isossa roolissa siinä, että nuoret oppivat ymmärtämään ravitsemuksen perusteet.