Tällainen on aikakapseli, johon talletetaan tarinoita ja tavaroita vuoden 2117 suomalaisten ihmeteltäväksi

Sadan vuoden päästä avattava aikakapseli on tehty kestämään.

Suomi 100
Aikakapselissa on kullattu kehys.
Savon ammatti- ja aikuisopiston ohjaaja Jukka Marttinen. Sakari Partanen / Yle

Kuopion torin alle sijoitettava aikakapseli on näyttävä taideteos. Kolme metriä leveään ja yli kaksi metriä korkeaan aikakapseliin talletetaan kuopiolaisten tarinoita, piirustuksia ja tavaroita tästä ajasta sadan vuoden ajaksi.

Ohikulkija voi vaikka istahtaa hengähtämään jalustana toimivan kaarevan penkin päälle. Penkin etuosaan tuleva puupaneeli on tehty Snellmannin puistosta kaadetusta satavuotiaasta metsälehmuksesta. Itse neliönmuotoinen kapseli on kullatun ympyrän sisällä. Kapseli avataan Suomen täyttäessä 200 vuotta.

Aikakapselin tekijät.
Ohjaaja Jukka Marttinen, levyseppähitsaaja Samuli Heikkinen, hitsaajan ammattitutkintoa suorittava Tanita Miettinen, hitsaajan jatko- ja täydennyskoulutuksessa oleva Anssi Peltoperä ja ohjaaja Jukka Saastamoinen. Sakari Partanen / Yle

H-hetken lähestyessä aikakapseli on viittä vaille valmis. Tekijät, Savon ammatti- ja aikuisopiston ohjaajat Jukka Marttinen ja Jukka Saastamoinen, seisovat tyytyväisinä ensimmäistä kertaa kasatun kokonaisuuden vieressä. Aikakapselia on hitsattu kasaan syksyn aikana mukana olleen opiskelijatiimin voimin.

"Ei pysty vahingoittamaan paljain käsin"

Jukka Marttinen ja Jukka Saastamoinen toivovat, että yhteiskuntarauha säilyisi seuraavat 100 vuotta ja aikakapseli pysyisi vahingoittumattomana.

– Toivottavasti ei tule mitään mellakoita tai tulipaloja, jotka särkisi sen, Jukka Marttinen pohtii kapselin tulevia vuosia torin alla.

Aikakapseli takaapäin.
Anssi Peltoperä ja Tanita Miettinen tutkivat aikakapselin lokerikkoa. Sakari Partanen / Yle

Tekijät ovat miettineet etukäteen, että juuri aikakapselin tapaiset julkiset teokset ovat ilkivallan kohteita, jos tulee levottomuuksia. Vahingoittamiseen tarvitaan kuitenkin järeitä työkaluja.

– Tätä ei pysty vahingoittamaan paljain käsin, Saastamoinen vakuuttaa katsellessaan ruostumattomasta teräksestä hitsattua kapselia ja sen jalustaa.

Työ on myös niin painava, ettei sitä saa siirrettyä helposti pois paikaltaan. Kokonaisuuden yhteispaino on noin 700 kg. Koko komeus ruuvataan vielä kiinni Apajan seinään. Kapselin avattavat luukut tulevat seinän puolelle. Aikakapseli on tehty kestämään.

Kapseliin kertomus myös sen tekemisestä

Aikakapselia katsoessa tulee väkisin mieleen ajatus siitä, että emme ole enää paikalla, kun se 100 vuoden kuluttua avataan. Niissä juhlissa kilistelevät tekijöiden jälkeläiset. Mukana ollut työryhmä saa kutsut kapselin avajaisiin ja Suomen 200-vuotisjuhliin. Jukka Marttinen ja Jukka Saastamoinen aikovat pitää hyvää huolta kutsuistaan.

– Toivotaan että niille tulee käyttöä, miehet sanovat ja laskevat samalla, minkä ikäisiä omat lapset ovat vuonna 2117.

Aikakapselin säiliöosa putsataan.
Samuli Heikkinen puhdistaa lokeroita. Sakari Partanen / Yle

Miehet kertovat, että on ollut mukava tehdä jotain, joka jää näkyviin julkiselle paikalle. Mielessä on käynyt ajatus jättää joku oma muisto aikakapseliin.

– Pikkusen jytäkämpi kapseli sisälle, jota ei saa kukaan avattua, miehet velmuilevat.

Joka tapauksessa Marttinen ja Saastamoinen aikovat jättää aikakapseliin tarinan sen valmistumisesta. Tarkoitus on myös kertoa, millaista metallipuolen koulutus on ollut vuonna 2017.

Aikakapselia viimeistellään vielä tulevien päivien aikana. Tämän jälkeen se puretaan kahteen osaan ja viedään Kuopion torin alla sijaitsevaan kauppakeskus Apajaan. 8.12.2017 tapahtuva sinetöinti päättää Savon ammatti- ja aikuisopiston kouluttajien työn.

_Korjattu 15.11. klo 8.55 Pohjois-Savon ammatti- ja aikuisopisto Savon ammatti- ja aikuisopistoksi. _