Perlos, Nokia ja STX Rauman telakka: Suomi on saanut jo 30 miljoonaa euroa EU-tukea irtisanottujen työllistämiseen

Nokialta irtisanottu Lauri Närhi löysi seitsemässä kuukaudessa uuden työpaikan.

Euroopan unioni
Lauri Närhi
Lauri Närhi aloitti uudessa työpaikassa kymmenen kuukautta sitten. Jari Kovalainen / Yle

Vuosi sitten heinäkuussa Lauri Närhi sai kuulla, että hänen 32-vuotinen uransa Nokialla on ohi. Närhi oli ehtinyt varautua ajatuksen. Silti irtisanominen yllätti.

– Oma ajatus oli, että työt eivät lopu. Mahdollisuus oli olemassa. Pettymys oli kuitenkin todella suuri sinä päivänä, kun tieto lopulta tuli, Närhi sanoo.

Nokia irtisanoi samaan aikaan 600 työntekijää. Irtisanomisten syyksi ilmoitettiin vanha tuttu: tuotannolliset ja taloudelliset syyt.

Projektipäällikkö Lauri Närhi aloitti työnhaun. Seitsemän työttömyyskuukauden aikana hän haki 70 työpaikkaa ja kävi kymmenessä haastattelussa.

Pian irtisanomisen jälkeen Nurmi sai entiseltä työnantajaltaan tiedon ohjelmasta, joka tarjosi koulutusta työnhaussa. Työn hakeminen oli muuttunut Nokia-vuosien aikana täysin. Oppia tuli myös start-upeista ja asiakkaista. Rahoitusta saatiin EU:n globalisaatiorahastolta.

Palkka putosi 30 prosenttia

Ex-nokialainen Lauri Närhi koulutti itseään lisää ja löysi uuden työpaikan. Palkka putosi lähes kolmanneksen, mutta tietoliikenneteknikko kertoo viihtyvänsä CGI:n testauspäällikkönä.

Nokia on yksi niistä suomalaisyrityksistä, jotka ovat saaneet entisille työntekijöilleen tukea EU:n globalisaatiorahastosta. Rahasto aloitti toimintansa kymmenen vuotta sitten. Tukea se voi jakaa 150 miljoonaa euroa vuodessa.

EU-jäsenmaa voi hakea tukea rahastosta, kun vähintään 500 työntekijää joutuu kerralla työttömäksi yhdestä yrityksestä tai toimialalta.

Tuen saamisen ehto on, että työpaikkojen häviäminen liittyy globalisaatioon tai maailmantalouden kriisiin.

Lauri Närhi
Lauri Närhen uudessa työpaikassa palkka laski. EU:n globalisaatiorahaston tuki ja koulutukset kuitenkin auttoivat eteenpäin. Jari Kovalainen / Yle

Vaatekauppa ulkomaisille nettijäteille

Globalisaatio on kohdellut Suomen työmarkkinoita kovin käsin. Ensimmäisenä EU:n globalisaatiorahastosta sai tukea Perlos vuonna 2007. Joukon jatkoksi tulivat myös Nokia, STX Finlandin Rauman telakka ja Broadcom Communications.

Tänä vuonna hakijoiden joukkoon ovat liittyneet myös Anttila ja Stockmann. Suomalainen vaatekauppa on menettänyt asiakkaita ulkomaisille jättinettikaupoille.

Yksi syy tappioihin oli se, että kotimaista nettikauppaa ei kehitetty tarpeeksi nopeasti. Ei, vaikka Anttila oli postimyynnin edelläkävijä.

Suomi suurimpia hyötyjiä   

Viime vuosina Suomi on ollut Belgian ja Espanjan kanssa EU:n globalisaatiorahaston suurin hyötyjä. Yhteensä Suomi on saanut rahastolta tukea 30 miljoonaa euroa.

Rahaa on jaettu kymmenen vuotta. Eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) myöntää, että Suomen kärkipaikka ei ole kunnia-asia.

– On hyvä, että Suomessa on opittu käyttämään tällaisia rahastoja. Tämä on tietenkin sellainen tuki, jota ei kukaan toivoisi joutuvansa hakemaan, Terho sanoo.

Sampo Terho
Eurooppaministeri Sampo on tyytyväinen, että suomalaiset ovat innostuneet hakemaan tukia. Jari Kovalainen / Yle

"Ei lisää yhteisvastuuta"

Suomi maksaa EU:lle yhä jäsenmaksuina enemmän kuin se sieltä saa. Siksi Terho pitää kiinni hallituksen linjasta: Suomi ei halua kasvattaa yhteisvastuuta Euroopan taloudesta.

Suomi siis hyötyy EU:n globalisaatiorahastosta, mutta ei ole hanakka avittamaan muita.

Eurooppaministeri Sampo Terho ei näe tilanteessa ristiriitaa.

– Suomen kansallinen etu ja veronmaksajien etu ei ole kasvattaa yhteisvastuuta. Tietenkin meidän kannattaa hakea EU:sta tukia myös takaisin. Itsehän me olemme ne maksaneet. Muuten emme saisi mitään, Terho sanoo.

Helsingin yliopistolle EU:n globalisaatiorahaston tukea ei heru, sillä uuden linjauksen mukaan apua ei myönnetä julkisen sektorin irtisanomisiin. Ei vaikka yliopisto irtisanoisi koko henkilökuntansa.