Libanonin ympärillä kuohuu: Yhdysvallat varoittaa sodan lietsomisesta, Hizbollah lisää kierroksia

Yhdysvallat varoittaa Libanonin käyttämistä välikappaleena. Hizbollahin johtaja syyttää Saudi-Arabiaa Libanonin pääministerin kiinniottamisesta ja sodan julistamisesta Libanonille.

Hizbollah
Libanonin pääministeri Saad Hariri puhui piratisminvastaisessa konferenssissa Libanonin pääkaupungissa Beirutissa 3.11.2017.
Libanonin pääministeri Saad Hariri puhui piratisminvastaisessa konferenssissa Libanonin pääkaupungissa Beirutissa 3.11.2017.Dalati Nohra / EPA

Sanailu Libanonin ja Saudi-Arabian suhteista kiihtyy edelleen. Viimeisimpänä kantaa ottaa Yhdysvallat, jonka ulkoministeriön lausunnossa varoitetaan muita maita ja ryhmittymiä käyttämästä Libanonia kamppailujensa välikappaleena.

– Millään ulkomaisilla sotilasjoukoilla tai muilla aseistetuilla ryhmillä ei ole sijaa Libanonissa. Vain Libanonin valtion laillisilla turvallisuusjoukoilla, Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Libanonin sisäpolitiikka ryöpsähti jälleen maailmannäyttämölle, kun maan pääministeri Saad Hariri erosi yllättäen viime viikolla. Hariri sanoi pelkäävänsä salamurhatuksi tulemista ja syytti Irania ja Libanonissa toimivaa, hallituksessa istuvaa Hizbollah-järjestöä riidankylvämisestä. Hariri oleskelee edelleen Saudi-Arabiassa. Hänellä on sekä Libanonin että Saudi-Arabian kansalaisuus.

Nyt Hizbollah syyttää Saudi-Arabiaa sodan julistamisesta

Perjantaina julkisuuteen tuli myös Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah, joka syytti Saudi-Arabiaa sodan julistamisesta Libanonia ja hänen järjestöään vastaan. Kovaa kieltä kuultiin Saudi-Arabiasta jo aiemmin viikolla, kun maan hallituksesta syytettiin Libanonia ja Hizbollahia sodanjulistuksesta.

Nasrallah myös sanoi televisiopuheessaan Saudi-Arabian pitävän Hariria kotiarestissa ja vaati Hariria palaamaan Libanoniin. Haririn paluuta on vaatinut myös Libanonin presidentti Michel Aoun, joka ei ole vielä virallisesti hyväksynyt Haririn eroa.

Lue myös: Libanonin tulenherkkä tilanne uhkaa kärjistyä – suomalaisjoukot edelleen rauhallisin mielin

Yhdysvaltain ulkoministeri Tillerson sanoi perjantaina, ettei mikään viittaa siihen, että Hariria pidettäisiin Saudi-Arabiassa vasten tahtoaan. Samaa sanoi myös Libanonin entisen siirtomaaisännän Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian. Myöhemmin hänen ministeriönsä tosin tiedotti, että Ranska haluaa Haririn pystyvän liikkuvan vapaasti.

YK: Konfliktilla Libanonissa olisi tuhoisat seuraukset

Hizbollahin Nasrallah väitti myös perjantaina, että Saudi-Arabia yllyttäisi Israelia hyökkäämään Libanoniin. Tätä Nasrallah sanoi kuitenkin pitävänsä epätodennäköisenä. Iranin tukemalla Hizbollahilla ja Israelilla on pitkä historia vihamielisyyksissä, jotka kesällä 2006 yltyivät lyhyeksi mutta kiivaaksi sodaksi.

Israel ei ole kommentoinut Nasrallahin väitteitä. Israelin hallituksesta kerrottiin torstaina uutistoimisto AP:lle, että Israel aikoo vaatia YK:ssa turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan perustuvan vuoden 2006 tulitaukosopimuksen tiukempaa täytäntöönpanoa. Sopimus edellyttää muun muassa Hizbollahia luopumaan aseista ja pysymään poissa Israelin rajalta.

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan rauhan säilyminen Libanonissa on äärimmäisen tärkeää. Hän varoitti mahdollisen konfliktin tuhoisista vaikutuksista.

– Olemme todellakin erittäin huolissamme. Tilanteen kärjistymisellä olisi alueella traagisia seurauksia, Guterres sanoi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP