Espanjan hallitus: Venäläiset tahot lietsoivat Katalonian kriisiä sosiaalisessa mediassa

Espanjan aikoo ottaa asian esille EU:n ulkoministerikokouksessa.

hakkerointi
Espanjan puolustusministeri Maria Dolores de Cospedal
Espanjan puolustusministeri Maria Dolores de Cospedal puhui epäilyistä Madridissa.

Katalonian kriisiä lietsottiin sosiaalisessa mediassa Venäjän maaperältä käsin, Espanjan puolustusministeri Maria Dolores de Cospedal sanoi perjantaina.

Hänen mukaansa ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, onko viestien takana Venäjän valtio. Ministeri de Cospedalin mukaan asiaa tutkitaan yhä.

Myös Espanjan ulkoministeri Alfonso Dastis on sanonut, että venäläisten verkostojen ja hakkerien toimista on todisteita.

– Ne eivät ole vain Espanjaa vastaan, vaan tarkoituksena on horjuttaa koko EU:ta, Dastis sanoi radiohaastattelussa perjantaina.

Espanjan hallitus aikoo ottaa asian puheeksi Euroopan unionin ulkoministerikokouksessa maanantaina.

Venäläisiä ja venezuelalaisia hakkereita?

Espanjan mediassa on syytetty jo aiemmin muun muassa Venäjän valtion RT-televisiokanavaa ja Sputnik-radiokanavaa Katalonian kriisin kärjistämisestä. Molemmat kanavat välittävät uutisia myös espanjaksi.

Sanomalehti El Paisin mukaan (siirryt toiseen palveluun) sekä venäläiset että venezuelalaiset hakkerit olisivat levittäneet valeuutisia Kataloniaan liittyen.

Espanja ajautui syvään kriisiin, kun Katalonian itsehallintoalue järjesti lokakuun alussa kansanäänestyksen itsenäistymisestä. Espanja otti itsehallintoalueen hallintaansa ja erotti sen johtajat, kun Katalonian parlamentti oli julistanut alueen itsenäiseksi.

Muun muassa Facebook on aiemmin myöntänyt, että venäläiset tahot ostivat sivustolta mainoksia Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan. Kongressin mukaan mainosten avulla usutettiin äänestäjiä toisiaan vastaan.

Venäjää on syytetty myös Ranskan presidentinvaaleihin sekaantumisesta. Venäjä on kiistänyt kaikki syytökset.

Lue myös:

Valitseeko Venäjä johtajamme? Vaalihakkerointi kalvaa maata demokratian alta

Lähteet: AFP