Hyppää sisältöön

Lähteet: Valkoisen talon entiselle neuvonantajalle Michael Flynnille tarjottiin miljoonia Gülenin toimittamisesta Turkkiin

Turkki on syyttänyt Güleniä vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä.

Fethullah Gülen vuonna 2014. Kuva: Selahattin Sevi / Sanomalehti Zaman / EPA

Yhdysvalloissa Venäjä-tutkintaa johtavan erikoissyyttäjä Robert Muellerin kerrotaan selvittävän, neuvotteliko Valkoisen talon entinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn turkkilaisen uskonoppineen Fethullah Gülenin palauttamisesta Turkkiin. Asiasta kertovat Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun)ja NBC News (siirryt toiseen palveluun). Asiasta kertovat tutkintaa lähellä olevat lähteet.

Väitteiden mukaan Flynn aikoi poistaa Yhdysvalloissa asuneen Gülenin ja toimittaa hänet Turkkiin. Väitteiden mukaan Flynnille ja hänen pojalleen oli tarjottu maastapoistamisesta jopa 15 miljoonaa dollaria. Turkki on syyttänyt Güleniä vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä.

Medioiden lähteiden mukaan Flynn tapasi Turkin edustajia joulukuussa klubilla New Yorkissa. Tapaaminen on lähteiden mukaan ollut noin viikko sen jälkeen, kun Donald Trump voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit.

Väitteiden mukaan Gülen oli tarkoitus viedä maasta pois yksityiskoneella. Wall Street Journalin mukaan ei ole kuitenkaan selvää, miten pitkälle ehdotus meni ja ettei ole merkkejä siitä, että maksuja olisi tehty.

Flynnin asianajajat ovat kiistäneet medioiden väitteet väärinä ja törkeinä. NBC kertoi myös, että turkkilaiset virkamiehet myös halusivat Flynnin suunnittelevan turkkilaisen liikemiehen Reza Zarrabin vapauttamista, joka pidätettiin Miamissa maaliskuussa 2016 syytettyjen auttamiseksi Iranin Yhdysvaltain pakotteista.

Michael Flynn sai potkut työskenneltyään 24 päivää Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajana.