1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkaviestinverkot

Vuosien taistelu verkkoyhteydestä ratkesi pienellä ranneliikkeellä – ”Itku siinä melkein pääsi”

Suomessa on kansainvälisen mittapuunkin mukaan huippulaatuiset mobiiliverkot, mutta katvealueelle jäävää se vähemmän lämmittää.

matkaviestinverkot
Jukka Kietäväinen sai pitkään yhteyden vain olohuoneen ikkunan viereltä.
Jukka KietäväinenPetri Vironen /Yle

Suomeen on muutamassa vuodessa rakennettu LTE-verkko (4G), joka kattaa operaattoreiden mukaan yli 99 prosenttia väestöstä.

Harvaanasutussa Pohjois- ja Itä-Suomessa verkon rakentaminen sai lisävauhtia, kun kaksi operaattoria sai poiikkeusluvalla rakentaa yhteisen verkon Lappiin, Kainuuseen ja Itä-Suomeen. Sen valmistuminen on tuonut nopeat yhteydet myös monelle syrjässä asuvalle.

– Verkot ovat nähdäkseni selvästi parantuneet. Harvaanasutulla alueella se näkyy siten, että sieltä tulee aiempaa suurempi määrä nimenomaan 4G-mittaustuloksia. Aiemmin 3G-mittausten osuus oli suurempi, Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner arvioi.

Aalto-yliopisto on seurannut suomalaisten tietoverkkojen kehittymistä Nettitutka-palvelunsa (siirryt toiseen palveluun) kautta. Käyttäjä voi mitata yhteysnopeutensa sovelluskaupasta ladattavalla mittarilla. Tieto siirtyy kartalle muiden käyttäjien nähtäväksi. Mittauksia on kertynyt muutamassa vuoden 12 miljoonaa.

Ongelman voi ratkaista, mutta katveita jää

Etelä-Savossa Juvalla asuva Jukka Kietäväinen kärsi vuosia kehnoista matkapuhelinyhteyksistä, vaikka perheen koti on vain muutaman kilometrin päässä Juvan keskustaajamasta.

– Yhteys oli surkea. Vain yhdestä kohdasta pystyi soittamaan. Jos nettiyhteys piti saada esimerkiksi kaupanvahvistusta varten, piti ajaa torille hoitamaan asiaa, julkisena kaupanvahvistaja toimiva Kietäväinen muistelee.

Kietäväinen soitti ja kirjelmöi ongelmista operaattorilleen kymmeniä kertoja. Vastaukset olivat useimmiten rohkaisevia.

– Sanottiin, että aivan kohta ongelma korjaantuu, mutta mitään ei tapahtunut.

Minun olisi pitänyt pitää kirjaa niistä kerroista, kun ongelmia oli, mutta se oli vallitseva tilanne. En jaksanut enää käydä taistelua

Jukka Kietäväinen

Kietäväinen yritti korjata ongelmaa suoran palautteen lisäksi kirjoittelemalla lehtien yleisöosastoille ja viestintävirastoon, kertomalla ongelmasta alueen kansanedustajille ja tekemällä kirjelmän eduskunnan oikeusasiamiehelle.

– Minun olisi pitänyt pitää kirjaa niistä kerroista, kun ongelmia oli, mutta se oli vallitseva tilanne. En jaksanut enää käydä taistelua, Kietäväinen muistelee.

Ongelma ratkesi lopulta helposti, käytännössä pienellä ranneliikkeellä. Kietäväinen teki sopimuksen toisen operaattorin kanssa. Se paransi verkkoaan lähialueella ja nopea 4G-signaali tuli Viiainen-järven rannalle toista vuotta sitten.

– Kaverini kertoi, että operaattori on tuonut uuden lähettimen tuohon lähimpään mastoon. Oli se ilon päivä, kun avasin koneen ja se tarjosi 40:n ja jopa 50 megabitin sekuntinopeuksia. Oli tulla ihan itku silmään.

Operaattori on myynyt liittymän ja näyttänyt kartalta, että 4G-yhteys yltää asiakkaan kotiin

Tuomas Tarkiainen

Suomen 4G-verkkoihin laajentuminen ja nopeutuminen näkyy selvästi myös Etelä-Savon kaltaisessa suhteellisen harvaanasutussa maakunnassa. Katvelualueita kuitenkin yhä jää.

– Verkot ovat selvästi parantuneet, mutta näitä Kietäväisen kaltaisia tapauksia tulee vastaan vielä aika säännöllisesti. Operaattori on myynyt liittymän ja näyttänyt kartalta, että 4G-yhteys yltää asiakkaan kotiin. Sitten käy ilmi, ettei näin tapahdukaan, yrittäjä Tuomas Tarkiainen Etelä-Savon Asennuksesta kertoo.

Kotona kiinteästi käytettävää mobiiliverkkoa voidaan vahvistaa esimerkiksi lisäantenneilla, mutta joskus joudutaan turvautumaan myös operaattorin vaihtoon.

– Itselläni kulkee kaikkien operaattoreiden sim-kortit mukana.

Mobiiliverkot ovat Suomessa kovassa käytössä, sillä verkossa liittymä tietomäärä kasvaa erityisesti liikkuvan kuvan takia hurjaa vauhtia. Ennusteen mukaan tietomäärä kymmenkertaistuu seuraavan viiden vuoden aikana.

Verkkojen kehitys näkyy Juvan Viiaisen rannalla, Kietäväisen pihamaalla. Keskiviikkoinen mittaus näytti perheen käyttämän operaattorin verkossa 25 megabitin sekuntinopeutta. Entisellä operaattorilla nopeus oli 5-6 Mbit/s. Liikkuva kuvaa varten tarvitsee noin 10 Mbit/s.

Grafiikka.
Yle
Lue seuraavaksi