1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Parainen

Valo kampittaa pimeyttä Paraisilla – Lux Archipelago tuo keskustaan hidasta hyggeä ja hetken installaatioita

Lux Archipelago valaisee myös osan Paraisten kalkkikaivoksesta. Kuva: Emmi Nuppula / Nordkalk Oy Ab

PARAINEN Marraskuu on saaristokaupunki Paraisilla loistavaa aikaa – ainakin viikon ajan. Vuoden pimeimpään aikaan kaupunkia kuorruttavat monenlaiset valoteokset. Lux Archipelago (siirryt toiseen palveluun) -viikon aikana kaupungissa välkkyvät niin paraislaisten yhdistysten, yritysten, yhteisöiden kuin yksityishenkilöidenkin tekemät valotyöt.

Keskustan kävelykatua vartioi avajaisiltana paljastettu valotaitelija Timo A. Aallon valoinstallaatio. Sen lempeästi väriä vaihtavat valoikkunat kääntävät katseen Gullkronan talon yläkertaan.

Gullkronan ikkunoissa loistaa valotaiteilija Timo A. Aallon valoinstallaatio. Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle

Valofestivaalin järjestäjä Åbolands hantverk on saanut houkuteltua monia kaupunkilaisia mukaan omien teosten valmistamiseen. Teoksia on valmistettu yksin ja yhdessä, kouluissa ja yrityksissä.

Keskustan yrittäjät ovat mukana yhteisellä Hygge-teemalla ja muun muassa Sarlinin koululla on esillä yhdeksäsluokkalaisten kuvataideryhmien tekemiä valoinstallaatioita. Myös osa kalkkikaivoksesta on valaistuna.

– Paras näkymä valoteokseen avautuu näköalapaikalta, sanoo tapahtumakoordinaattori Tarja Suomi.

Hän muistuttaa, että festivaalin loisto ulottuu yksittäisinä teoksina myös Nauvoon ja Korppooseen.

Valoteos voi loistaa viikon tai vain yhden illan, olla paikoillaan tai liikkeessä

Lux Archipelagossa saa kokea myös teoksia, jotka ovat olemassa vain hetken. Esimerkiksi Vespa Laineen valoteos Glittrande rondell on käynnissä vain lauantaina 11.11. klo 16 ja 22 välisenä aikana purjeliikenneympyrässä.

Keskuspuistossa kokeillaan tiistaina kaupungin aurinkopaneelien voimaa. Paneeleista voimansa saavat valot syttyvät kello 19 ja ovat päällä kelllo 21:een asti tai kunnes akut ovat tyhjät.

Paraislaisen kulttuuriyhteisö ParMeSanin Turvatyyny-installaatio on ankkuroitu torinkulman liikenneympyrään. Teos on koottu tyhjistä viinilaatikoiden sisäpusseista. Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle

Kaikki kaupungin koirat omistajineen on kutsuttu festivaaliviikon valokulkueeseen. Koiraväen elävään valotaideteokseen osallistuvien toivotaan pukeutuvan heijastaviin vaatteisiin ja syyspimeässä loistaviin valoihin. Kulkue lähtee liikkeelle Keskuspuiston kentältä torstaina 16.11. kello 18.

Kaikki valoteokset löytyvät kartalta festivaalin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lux Archipelago -viikko on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Festivaalia ovat rahoittaneet Leader-ohjelma ja Svenska Kulturfonden.