Fortumin toimitusjohtaja Uniper-kaupasta: Hiilivoimaloille ei laskettu kovinkaan pitkää elinaikaa

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan Uniper-yhtiön sähköntuotantokapasiteetti on 3-4 kertaa koko Suomen kapasiteetista.

Fortum
Pekka Lundmark
Pekka LundmarkJanne Toivonen / Yle

Energiakonserni Fortumin tekemä ostotarjous saksalaisesta Uniper-energiayhtiöstä on sopimus, jossa Fortumilla on vain hyviä vaihtoehtoja, kuvailee yhtiön toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Lundmark sanoi Yle TV1:n Ykkösaamu-ohjelmassa, että Fortum on tehnyt sitovan tarjouksen 47 prosentin osuudesta Uniperiin. Tuo osuus on saksalaisen E.ON-energiyhtiön hallussa. Jos E.ON ei suostuisi myymään osuuttaan, seurauksena olisi sopimussakko.

– Jos [E.ON] ei myy, sakko on vähintään 750 miljoonaa ja enimmillään puolitoista miljardia euroa, Lundmark sanoi.

Uniperin toimiva johto on käynyt näkyvää kampanjaa, jossa suomalaisia on yritetty vakuuttaa yhtiön olevan surkea sijoitus. Lundmark kuvaili kampanjaa "aika hämmentäväksi", mutta hänen mukaansa Uniper ei ole surkea firma.

– Se on erittäin iso firma. Heillä on 38 Loviisan ydinvoimalan tuotantokapasiteetti. Se on kolmi-nelinkertainen koko Suomen sähköntuotantokapasiteettiin, Lundmark kommentoi.

Fortumin aikeita ostaa Uniper on kritisoitu myös siksi, että Uniper tuottaa valtaosan energiastaan uusiutumattomilla muodoilla. Yhtiön tuotannosta 30 prosenttia on kivihiiltä ja 50 prosenttia maakaasua.

– Tämä ei tarkoita, että tykkäisimme hiilestä yhtään enempää kuin aikaisemmin. Se (kivihiili) tullaan jollain tavalla eri puolilla Eurooppaa hoitamaan, Lundmark kertoi.

Kaasun merkitys kasvaa

Lundmarkin mukaan suurin riski Uniper-kaupassa liittyy sähkön hinnan kehitykseen.

– Emme ole laittaneet laskelmissamme kovinkaan pitkää elinaikaa hiilivoimaloille. Tiedämme, että lähes kaikissa Euroopan maissa tullaan laittamaan tavoitteita hiilestä eroon pääsemiselle.

Lundmark kertoi, että monien analyytikoiden arvioiden mukaan sähkön hinta tulee 2020-luvulla jonkin verran nousemaan. Hän perusteli näitä Saksan päätöksellä luopua ydinvoimasta, halusta päästä kivihiilestä eroon ja päästökaupan vahvistamisella.

Tällä hetkellä Saksa tuottaa ydinvoimalla ja kivihiilellä yhteensä noin 55 prosenttia energiastaan.

– Jos ja kun tästä halutaan pois, me tarvitsemme kaikki keinot. Me tarvitsemme paljon aurinkoa ja tuulta, vesivoima ei Saksassa riitä. Kaasun merkitys tulee kasvamaan erittäin paljon, Lundmark kuvaili.

Jos päästöjä halutaan leikata 2020-luvulla, tulee kaasun merkitys uusiutuvien energiamuotojen kanssa kasvamaan merkittävästi.

– Tämä on mielenkiintoinen juttu Uniperissa, Lundmark viittasi Uniperin suureen kaasutuotantoon.