Porin teatterilta radikaali ratkaisu: Pettymyksen tuottanut lätkäkomedia väistyy Kultarinnan tieltä

Hervottoman hauskaksi kuvailtu lätkäkomedia Hockey Night ei tavoittanut Porin teatterin perinteistä yleisöä. Teatterinjohtaja ymmärtää nyt, mikä meni pieleen.

teatteri
kuva näytelmästä
Janne Alhonpää / Porin teatteri

Pari viikkoa sitten ensi-iltansa saaneen jääkiekkoaiheisen komedian elinkaari jää Porin teatterissa lyhyeksi. Hockey Night pistää pillit pussiin jo ensi kuussa.

Näytelmän lipunmyynti tuotti tekijäryhmälle valtavan pettymyksen. Jo ensi-iltaviikon jälkeen huomattiin, että jokin on pahasti pielessä.

– Yllättäen näytti siltä, että kaikki oli pielessä. Meidän oli pakko tehdä pikainen päätös, koska näytelmästä tulisi näillä näkymin riippakivi, eikä se löytäisi yleisöään, kertoo teatterinjohtaja Patrik Drake.

Lätkää, ei kiinnosta pätkääkään.

Patrik Drake

Salin täyttöaste on jäänyt 50 prosenttiin, kun Porin teatterissa on totuttu Draken mukaan ensi-illan jälkeen 80 prosentin täyttöasteeseen. Yleensä näytelmät pääsevät vauhtiin ensi-illan jälkeen, viidakkorummun siivittämänä, mutta Hockey Nightin kanssa niin ei käynyt.

Lätkä ei uponnut naisiin

Hetken hämmennyksen jälkeen teatterinjohtaja uskoo löytäneensä selityksen lätkäkomedian huonolle menestykselle.

– Teatterin kantava joukko koostuu hieman yksinkertaistavan määritelmän mukaan keski-ikäisistä naisista ja siitä ylöspäin. He sanoivat, ai jaa, lätkää, ei kiinnosta pätkääkään. Huomasin sen liian myöhään ja tämä ilmiö näytelmän ilmeisesti hautasi, Patrik Drake arvelee.

Drake harmittelee, että ensimmäistä kertaa hänen ennakko-odotuksensa ovat menneet näin pahasti pieleen. Vaikka sattumalta paikalle osunut perusyleisö on ottanut vieroksumansa näytelmän vastaan hyvin, ei riskiä voitu enää pitkittää. Teatterin oli pakko päätyä hyvin poikkeukselliseen ratkaisuun.

Hockey Night ei pysy ohjelmassa ensi vuoden puolella.

Kultarinta päänäyttämölle

Päätös aiheuttaa muutoksia myös teatterin muuhun ohjelmistoon. Alkuvuodesta ensi-iltaan tuleva Kultarinta korvaa Hockey Nightin päänäyttämöllä.

Sisällissodan runtelemasta Suomesta ja selviytymistarinoista kertova draama pääsee Patrik Draken mukaan näiden sattumusten kautta paremmin oikeuksiinsa.

– Näytelmä saa ison näyttämön etuja ja enemmän näkyvyyttä.

Voi olla, että kahden viikon päästä huomaan, että kaikki liput on myyty ja kadun päätöstäni.

Patrik Drake

Sitä ennen, loppuvuosi pitäisi vielä sinnitellä alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. Patrik Drake lataa viimeiset toiveensa Hockey Nightin varaan. Loppuvuoden aikana pitäisi saada noin 2,5 tuhatta lippua myytyä, jotta näytelmä pääsisi kuiville.

– Joku voi tajuta, että nyt tulee kiire näytelmää katsomaan. Voi olla, että kahden viikon päästä huomaan, että kaikki liput on myyty ja kadun päätöstäni. Sanoisin, että tämä on kylläkin toiveajattelua, koska sellaisia merkkejä ei ole olemassa.

Jutun ingressin sanamuotoa muutettu kello 14:22 ja juttuun lisätty linkki teatterinjohtajan kommenttiin. Hän täsmentää siinä käsityksiään siitä, mikä meni pieleen.