Keskiaikaan yhdistetty rutto piinaa Madagaskaria – Suomalainen avustustyöntekijä: "Ruttokausi vasta alussa"

Muissa itäisen ja eteläisen Afrikan maissa pelätään ruttoepidemian leviämistä Madagaskarin saarelta.

Punainen Risti auttaa Madagaskaria taistelussa ruttoa vastaan. Madagaskarissa on todettu yli 1800 epäiltyä tai vahvistettua ruttotapausta kahden viime kuukauden aikana ja 127 ihmistä on kuollut. Yli 70 prosenttia tapauksista on ihmisestä toiseen tarttuvaa keuhkoruttoa, joka on hoitamattomana tappava tauti. Kuva: Maria Santto / Suomen Punainen Risti

Eteläisen Afrikan itärannikon edustan saarivaltiossa Madagaskarilla on koettu tänä vuonna poikkeuksellisen paha ruttoepidemia.

Suurin osa tapauksista on ollut vaarallista ja tappavaa keuhkoruttoa, joka leviää pisaratartuntana. Tavallisesti Madagaskarilla esiintyy paiseruttoa, joka ei leviä yhtä helposti.

Keuhkorutto on herättänyt pelkoa paikallisissa yhteisöissä, ja tautia kantavia ihmisiä on suljettu sen takia yhteisön ulkopuolelle.

– Se on pelottavaa, koska uhkaa ei pysty näkemään. Ihmiset syyttävät toisiaan tai jotain väestöryhmää luulojen ja uskomusten takia, kuvailee komennuksen Punaisen Ristin tiiminjohtajana Madagaskarilla hiljattain päättänyt Panu Saaristo.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Maailman terveysjärjestö WHO on toimittanut yli miljoona annosta antibiootteja Madagaskarin saarelle.

Tamataven kaupungissa asuva, Lääkärit ilman rajoja -järjestöltä antibiootteja saanut Tsilavina Hantanambinina sai ruttotartunnan tyttäreltään.

– Kun hoito on ohi, en pelkää, vaikka joudun olemaan yhteiskunnan ulkopuolella kotiinpaluun jälkeen, Hantanambinina kertoo uutistoimisto Reutersille.

Vuosittainen riesa

Ruttoa esiintyy Madagaskarin saarella vuosittain lokakuusta huhtikuuhun. Bakteerin aiheuttama epidemia alkoi kuitenkin tänä vuonna aikaisemmin kuin yleensä.

Rutto on lisäksi tänä vuonna iskenyt Madagaskarin kaupunkeihin, mukaan lukien pääkaupunkiin Antananarivoon. Aikaisemmin rutto on riivannut lähinnä maaseutua.

Ruttoa levittävät rotissa loisivat kirput.

 – Se on sairaus, joka liittyy meillä keskiaikaan ja mustaan surmaan. Sairaus ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään, vaan sitä levittävät täsmälleen samat rotat, kirput ja bakteeri, Saaristo kertoo.

Rakotondravao, 25, madagaskarilainen Punaisen Ristin vapaaehtoinen valmistautuu ruttoon sairastuneen lapsen evakuointiin. Kuva: Maria Santto / Suomen Punainen Risti

127 ihmistä on kuollut ruttoon Madagaskarilla elokuun lopun ja lokakuun lopun välillä. Noin 1 800 ihmisen epäillään tai on todettu kantavan tautia, ja kaksi kolmasosaa heistä sairastaa tappavampaa keuhkoruttoa.

Lokakuun lopussa uusien keuhkoruttotapauksien määrä väheni nollaan. Vaikka tilanne on helpottanut, vaara ei ole ohi.

– Ruttokausi on vasta aluillaan. Valmiustila on vielä päällä useamman kuukauden, Saaristo toteaa.

Punainen Risti jakaa tietoa

Punainen Risti on jakanut tietoa rutosta madagaskarilaisille yhdessä Madagaskarin terveysministeriön ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa. Lisäksi Punainen Risti on tuonut paikalle osia kenttäsairaalasta ruttotapausten hoitamista varten.

Taudin leviämisen estämisessä vaaditaan erityisosaamista, jota Punaisella Ristillä on. Sanitaatio ja hygienia ovat avainasemassa.

– Jos rottia vain tappaa, kirput hyppäävät eteenpäin, koska ne havaitsevat, että rotta on kuollut, Saaristo toteaa.

Käsienpesukoulutusta madagaskarilaisessa yhteisössä Antananarivon liepeillä. Kuva: Maria Santto / Suomen Punainen Risti

Saariston mukaan myös ruttoon kuolleiden ruumiita pitää käsitellä erityisellä tavalla, jotta tauti ei leviäisi niistä.

Naapurimaat pelkäävät leviämistä

Vaikka Madagaskarin epidemia on osoittanut laantumisen merkkejä, taudin on pelätty leviävän manner-Afrikkaan.

Yhdeksän Afrikan maata tai eurooppalaisvaltioiden merentakaista aluetta on nostanut valmiustasoa rajoilla siltä varalta, että rutto leviäisi Madagaskarilta niihin liikenneyhteyksien takia. Esimerkiksi Malawissa (siirryt toiseen palveluun) terveysministeriö on lisännyt viranomaisvalvontaa rajoillaan ruton leviämisen pelossa.

Läheisessä Seychellien saarivaltiossa epäiltiin tautitapausta, mutta kyse ei lopulta ollut keuhkorutosta.

Lue lisää: