Valepoliisi-tutkinta valmis – uhreina lähinnä vanhuksia Tornionlaaksossa

Miehen saaliina oli lompakoita rahoineen ja kortteineen. Hän sai tunnusluvut tietoonsa esiintymällä puhelimessa poliisina ja nosti korteilla noin 10 000 euroa.

poliisi
Poliisiauton kylki.
Risto Koskinen / Yle

Poliisi on saanut päätökseen keväällä tapahtuneen valepoliisi-tapauksen tutkinnan. Joensuulaisen 46-vuotiaan miehen epäillään syyllistyneen maaliskuun puolivälissä useisiin rikoksiin, joissa oli yhteensä 18 uhria.

Mies meni lukitsemattomiin asuntoihin, joista hän anasti löytämänsä lompakon rahoineen ja kortteineen. Jonkin aikaa teon jälkeen mies soitti numerotiedustelun kautta saatuun uhrin puhelinnumeroon kertoen olevansa poliisi ja tarvitsevan pankkikortin tunnusluvun. Tunnusluvun saatuaan mies nosti asianomistajan tileiltä rahaa. ´

Yhden uhrin tililtä mies nosti yli 4 000 euroa ja neljältä muulta tunnusluvun antaneen tililtä yhteensä yli 5 000 euroa.

Epäilty anasti muutakin omaisuutta, muun muassa puukon Pellossa.

Mies pystyttiin yhdistämää länsirajalla tapahtuneisiin tekoihin valvontakameroiden, auton liikkeiden, oman pankkikortin käytön, hallussaan olevan anastetun omaisuuden, asianomistajien tunnistusrivistöstä tunnistamisen ja puhelutietojen perusteella.

Pari päivää rikossarjan jälkeen mies jäi Joensuussa kiinni verekseltään törkeästä varkaudesta. Hän on siitä asti ollut vangittuna.

Poliisi pyytää ihmisiä pitämään ovet lukittuina myös maaseudulla ja toistaa vielä viime aikoina useita kertoja tiedotetun asian eli poliisi ei kysele pankkikortin tunnuslukuja tai verkkopankkitunnuksia.