Fortumin toimitusjohtaja: kunnioitamme Uniperin päätöstä rahoittaa kaasuputkea

Uniper-kaupan myötä energiayhtiö Fortumista on tulossa välillisesti kiistellyn Itämeren kaasuputken rahoittaja. Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan yhtiö tarkastelee Nord Stream 2 -putkea ainoastaan kaupallisista lähtökohdista.

Fortum
Pekka Lundmark
Fortumin toimitusjohtaja Pekka LundmarkJanne Toivonen / Yle

Suomessa on keskusteltu kaasuputken geopoliittisesta merkityksestä Fortumin Uniper-kaupan yhteydessä. Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoi TV1:n Ykkösaamussa, että Fortum pyrkii ymmärtämään keskustelua kaasuputkesta nimenomaan Saksan näkökulmasta.

– Saksan energiantuotannosta 40 prosenttia on hiiltä ja 15 prosenttia on ydinvoimaa. Kun niistä halutaan aikanaan eroon, kaasun merkitys tulee kasvamaan, Lundmark totesi.

Toimitusjohtajan mukaan Uniper on tehnyt päätöksen rahoittaa kaasuputkea kaupallisista lähtökohdista, ja Fortum kunnioittaa tätä päätöstä.

– Fortum ei ole poliittinen toimija, olemme pörssiyhtiö, emmekä ota kantaa putken poliittiseen hyväksyttävyyteen, Lundmark muistutti.

Fennovoimasta tuottoja

Lundmark vakuutti jälleen, että Fortum lähti mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen omista lähtökohdistaan, eikä omistajan painostamana.

Hänen mukaansa sähkön hinnat tulevina vuosikymmeninä määrittävät aikanaan investoinnin kannattuuvuuden.

– Ydinvoimaan liittyvien suunnittelupalvelujen myymisestä saamme jo nyt kelpo tuottoja, Lundmark kertoi.

Fortum asetti aikanaan ehdoksi Fennovoiman rahoittamiselle vesivoimaosuuksien saamisen Luoteis-Venäjällä. Vesivoimakaupat eivät kuitenkaan ole edenneet.

– Tällä hetkellä ei näytä kovin todennäköiseltä, mutta emme ole asiasta luopuneet, pidämme jatkuvasti silmät ja korvat auki Venäjällä, jos uusia investointikohteita löytyy, Lundmark totesi.