Valepoliisilla roppakaupalla huijauksia Lapissa ja Joensuussa – kenties Ruotsissakin

Valepoliisina esiintyneen miehen huijaukset ovat olleet Kemin poliisin mukaan poikkeuksellisen röyhkeitä. Poliisi varoittaa, että myös maaseudulla on syytä lukita ovensa ja muistuttaa, ettei poliisi kysele milloinkaan pankin tunnuslukuja.

Valepoliisi
Poliisin käyttämät käsiraudat.
Henrietta Hassinen / Yle

Poliisi on saanut päätöksen keväällä Lapissa Tornion ja Kolarin välisellä alueella tapahtuneet valepoliisin epäillyt rikostutkinnat.

Suomen kansalainen jäi kiinni Joensuussa maaliskuussa, jossa hänen epäillään syyllistyneen myös samanlaisiin rikoksiin. Niitä tutkitaan mm. varkauksina, maksuvälinepetoksina ja virkavallan anastuksena.

Lapin poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli Vesa Keinänen sanoo, että rikossarja on poikkeuksellinen mm. huijattujen vanhusten suuren määrän vuoksi. Kemin poliisin mukaan uhreja on Länsi-Lapissa ainakin 18 ja Joensuussa kuusi. Vielä on tutkimatta, miten moni Ruotsin puolella on joutunut huijatuksi.

– Tekijä on tehtaillut rikoksia todella paljon. Tapaus eroaa viime aikojen muista valepoliisitapauksista mm. siinä, että epäilty ei ole koettanut ensin udella verkkopankkitunnuksia uhreiltaan. Hän on suoraan tunkeutunut uhrien koteihin. Hän varasti vanhusten kodeista lompakoita ja kyseli myöhemmin tunnuslukuja esiintyen poliisina, kertoo rikosylikonstaapeli Vesa Keinänen.

– Hän on kierrellyt länsirajaa, tarkkaillut asuntoja ja ottanut yleensä eteisen lipastonlaatikosta lompakon kortteineen. Tekijä on sitten myöhemmin soitellut vanhuksille ja kysellyt valepoliisina pankkikortin tunnuslukua.

Valepoliisi sai nostettua uhriensa tileiltä yhteensä vajaat 10 000 euroa. Yhdessä tapauksessa tililtä onnistuttiin nostamaan yli 4 000. Osassa pankkikorteissa olevat vuorokautiset nostorajoitukset estivät suuremmat vahingot.

Mies varasti asunnoista lompakoiden lisäksi myös muuta omaisuutta, mm. Pellosta puukon.

Ovet säppiin!

Poliisi kehottaa ihmisiä heittämään liiallisen hyväuskoisuuden ja pitämään ovat lukittuina myös maaseudulla.

– Ovien lukitseminen olisi estynyt monet teot. On käytetty hyväksi ihmisten hyväuskoisuutta. Poliisi korostaa edelleen sitä, ettei oikea poliisi missään nimessä kysele pankkikortin tunnuslukuja eikä verkkopankkitunnuksia.

Valepoliisina esiintynyt epäilty mies on vangittu Joensuun rikoksista. Lapin haaran rikokset on lähetetty syyteharkintaan marraskuun alussa.