Herätys: Matti Rönkä puhuu isyydestä, mereen katoavalla saarella ei uskota ilmastonmuutokseen ja äärioikeisto marssi Puolassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Matti Rönkä.
Pekka Tynell / Yle

Kirjailija ja uutisankkuri Matti Rönkä: "Jos joku sanoo olevansa hyvä isä, hän valehtelee"

Isänpäivän kulttuurivieras on tv:stä tuttu uutisankkuri ja kirjailija Matti Rönkä.

Röngällä on monipuolinen kokemus isyydestä – ja sen puutteesta. Hän jäi orvoksi omasta isästään 13-vuotiaana. Miehen kolmesta jo aikuisesta lapsesta nuorin on adoptoitu Venäjältä. Rönkä kertoo adoption dramaattisesta alusta, pohtii isyyden eri vaiheita ja tunnustaa olleensa tonysopranomainen isä.

Tuulivoimayhtiöt yrittävät torjua valituskierrettä tarjoamalla asukkaille rahaa

Kahden tuulivoimayhtiön toiminta sapettaa paikallisia asukkaita Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoella. Jos kaikki vireillä olevat tuulivoimala-alueet toteutuvat, pikkukaupungissa on tulevaisuudessa noin yksi tuulivoimala sataa asukasta kohden.

Tuulivoimayhtiöt haluavat hiljentää kritiikin. Ne tarjoavat tuulivoimala-alueiden asukkaille rahaa ja muita etuja sekä lobbaavat paikallispoliitikkoja tavoilla, joita oikeusoppineet pitävät kyseenalaisina.

Tuulivoimat piirroskuva
Stina Tuominen / Yle

Äärioikeiston juhlinta varasti Puolassa huomion itsenäisyyspäivänä

60 000 ihmistä osallistui äärioikeiston marssille Puolan juhliessa itsenäisyyttään. Äärioikeiston marssi oli yksi monista itsenäisyyttä juhlistavista tapahtumista, mutta tänä vuonna se oli myös suurin, ja jätti varjoonsa valtion viralliset juhlallisuudet ja muut isänmaalliset tilaisuudet. Puolan yleisradioyhtiö TVP kutsui marssia uutislähetyksissään "suureksi isänmaalliseksi marssiksi".

Mielenosoittaja kantoi Varsovassa valoraketteja ja sähikäisiä.
Puolalaiset nationalistit ottivat osaa itsenäisyyspäivän marssille Varsovassa 11.marraskuuta 2017.Jacek Turczyk / EPA

Mereen uppoavalla Tangierin saarella ei uskota ilmastonmuutokseen vaan Jumalaan

Yhdysvaltain pääkaupunki Washingtonin lähettyvillä sijaitsevalla Tangierin saarella on vain muutama vuosikymmen armonaikaa ennen kuin se huuhtoutuu mereen. Ilmastotieteilijät ovat laskeneet, että Tangier menettää vuodessa jopa 4,5 metriä rantaviivastaan. Saarella ei kuitenkaan uskota ilmastotutkijoita, vaan luotetaan presidentti Donald Trumpiin ja Jumalaan.

Näkymä Tangierin saaressa.

Pilviä ja sateita luvassa

Isänpäivää vietetään suuressa osassa maata sateisessa ja tuulisessa säässä. Lumisadealue liikkuu Lapin yli pohjoiseen. Enimmillään lunta kertyy muutama senttimetri.

Tarkemmat säätiedot löytää osoitteesta yle.fi/saa.

Sääkartta sunnuntaille 12. marraskuuta.
Sääkartta sunnuntaille 12. marraskuuta. Yle