1. yle.fi
  2. Uutiset

"Me haluamme Jumalan!" julistivat puolalaiset patriootit itsenäisyyspäivänä – äärioikeiston perinteeksi muodostunut juhlinta peittosi viralliset juhlamenot

60 000 ihmistä osallistui äärioikeiston marssille Puolan juhliessa itsenäisyyttään lauantaina

äärioikeisto
Mielenosoittaja kantoi Varsovassa valoraketteja ja sähikäisiä.
Puolalaiset nationalistit ottivat osaa itsenäisyyspäivän marssille Varsovassa 11.marraskuuta 2017.Jacek Turczyk / EPA

Kymmenet tuhannet ihmiset osallistuivat äärioikeistolaiselle mielenosoitusmarssille lauantaina Varsovassa, kun Puola juhli itsenäisyyspäiväänsä.

Äärioikeiston marssi oli yksi monista itsenäisyyttä juhlistavista tapahtumista, mutta tänä vuonna se oli myös suurin, ja jätti varjoonsa valtion viralliset juhlallisuudet ja muut isänmaalliset tilaisuudet.

Jotkut marssille osallistujat ilmaisivat banderolleissaan ja iskulauseissaan muukalaisvihaa ja valkoista ylivaltaa julistavia ajatuksia. Banderolleissa julistettiin muun muassa "Valkoisen Euroopan veljellisten valtioiden liittoa". Jotkut mielenosoittajat kantoivat myös Falanga-tunnuksia, 1930-luvun uskonnollista antisemitismia edustavan äärioikeistolaisen liikkeen symbolia.

Marssille osallistujat marssivat "Me haluamme Jumalan" -sloganin alla. Sanat tulevat vanhasta puolalaisesta uskonnollisesta laulusta, jota Yhdysvaltain presidentti Donald Trump siteerasi (siirryt toiseen palveluun) vierailullaan Varsovassa aiemmin tänä vuonna. Mielenosoituksen puheenvuorot ottivat kantaa liberalismia vastaan ja kristillisten arvojen puolesta.

Äärioikeistolla laaja kannatus Puolassa

Poliisin mukaan itsenäisyyspäivän patrioottiselle marssille osallistui 60 000 ihmistä, joista suuri osa oli nuoria miehiä. Osa heistä marssi kasvot peitettyinä.

Puolan vuosittaisesta äärioikeiston marssista on tullut yksi Euroopan suurimpia, tänä vuonna sille osallistui äärioikeistolaisten liikkeiden johtajia myös muualta Euroopasta. Mukana olivat ainakin uutistoimisto AP:n mukaan English Defence Leaguen entinen johtaja ja islamismin tunnettu vastustaja Tommy Robinson sekä italialaisen fasistisen Forza Nuova -puolueen perustaja Roberto Fiore.

Puolan yleisradioyhtiö TVP kutsui marssia uutislähetyksissään "suureksi isänmaalliseksi marssiksi". TVP heijastelee Puolan konservatiivisen hallituksen näkemyksiä. Sisäministeri Mariusz Blaszczak sanoi olevansa ylpeä siitä, että niin moni puolalainen osallistui itsenäisyyspäivään liittyvään juhlintaan.

Itsenäisyyspäivää juhlitaan Puolassa 99.kertaa itsemääräämisoikeuden palauttamisen kunniaksi. Ennen vuotta 1918 Puola oli pyyhitty valtiona kartalta 123 vuoden ajan, ja alue oli jaettuna Preussin, Venäjän ja Itä-Valta-Unkarin kesken.

Puolan johtavan Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski huomautti itsenäisyyspäivän puheessaan, ettei Puola ole ollut täysin itsenäinen vuoden 1918 jälkeenkään. Hän viittasi saksalaismiehitykseen toisen maailmansodan aikaan ja vuosikymmeniin, jotka Puola vietti kylmän sodan aikana Moskovan tiukassa kontrollissa.

Korjattu klo 13.45 jutusta Puolan historiaa koskeva lause, jossa väitettiin maan kuuluneen vuoron perään Venäjälle, Preussille ja Itävalta-Unkarille. Todellisuudessa maa oli jaettu kyseisten valtioiden kesken.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi