Trump korostaa Putinin vilpittömyyttä – "Venäjästä voi olla paljon apua"

Donald Trump uskoo Putinin sanaan: "Hän sanoi: 'En tehnyt sitä'. Ja minä uskon – minä todella uskon –, että hän tarkoittaa sitä.", Trump kommentoi toimittajille Aasiassa keskusteluaan Putinin kanssa liittyen Venäjän rooliin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Vladimir Putin
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat lyhyesti Apec-talouskokouksessa Vietnamissa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat lyhyesti Apec-talouskokouksessa Vietnamissa.MIKHAIL KLIMENTYEV / PA-EFE

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että hän uskoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin vilpittömyyteen tämän vakuuttaessa, ettei Venäjä sekaantunut Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Trump tapasi Putinin Aasian matkallaan Vietnamissa, Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestön APEC:in kokouksessa. Trump kertoo kysyneensä Putinilta useita kertoja, sekaantuiko Venäjä Yhdysvaltain vaaleihin. Trump vakuuttaa Putinin näyttäen erittäin loukatulta ja kieltäneen asian jyrkästi.

Trump sanoo, että Putinin kiivas reaktio jatkuviin tiedusteluihin asiasta "ei ole hyvä juttu Yhdysvalloille".

Putin kommentoi eilen, että väitteet Venäjän osallisuudesta vaaleihin ovat fantasioita, joiden tarkoitus on heikentää Yhdysvaltain presidentin asemaa. Hän on kiistänyt toistuvasti, että Venäjä olisi sekaantunut millään tavalla Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Trump kirjoitti Hanoissa twitter-tililleen, että hyvät Venäjä-suhteet ovat Yhdysvalloille arvokas asia.

Ristiriitaisia lausuntoja

Trump on viimeisen vuorokauden aikana antanut ristiriitaisia lausuntoja Venäjän vaalivaikuttamisesta.

Trump sanoi aamuyöllä Suomen aikaa, että hän on Venäjän sekaantumisesta vaaleihin samaa mieltä kuin amerikkalaiset tiedustelupalvelut. Keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja Mike Pompeo taas toisti yöllä, että hän uskoo edelleen Venäjän vaikuttaneen vaaleihin.

Tiedustelupalvelujen päälliköt kertoivat Yhdysvaltain kongressille jo toukokuussa uskovansa analyytikkojen johtopäätöksiin, joiden mukaan Venäjä vaikutti poliittisesti vaaleihin, joissa Donald Trumpista tuli presidentti.

"En ikinä kutsuisi Kim Jong-unia lyhyeksi ja lihavaksi"

Trump kertoi twitterissä Aasiasta käsin myös, että Kiinan presidentti Xi Jinping olisi luvannut tiukentaa Pohjois-Koreaan kohdistuvia pakotteita. Toisessa tviitissään Trump ihmetteli, miksi Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un loukkaa häntä kutsumalla häntä vanhaksi. Trump piikitteli tviitissään, ettei ikinä kutsuisi Kimiä lyhyeksi ja lihavaksi.

– Noh, yritin kovasti olla hänen ystävänsä - ehkä jonain päivänä se tapahtuu, Trump jatkoi.

Trumpin Aasian vierailu jatkuu tänään Hanoissa, toiseksi viimeisessä virkamatkan etapeista.

Artikkelia muokattu 12.11.2017 kelllo 7:02: käännetty englanninkieliset sitaatit suomeksi ja lisätty tieto siitä, että Trump tukeekin amerikkalaisten tiedustelupalveluiden arvioita Venäjän vaikutusyrityksistä.

Lähteet: AP, AFP, Twitter, STT